Tánczos Barna: elkezdtük az országos erdészeti stratégia kidolgozását
Vissza

Tánczos Barna: elkezdtük az országos erdészeti stratégia kidolgozását

Elkezdődött az új országos erdészeti stratégia kidolgozása - jelentette be ma a környezetvédelmi miniszter.
Tánczos Barna szerint a szakértői munkacsoportnak április végéig kell elkészítenie a független szaktanulmányt az uniós erdészeti stratégia romániai gyakorlatba ültetésének lehetőségeiről és kihívásairól, július végéig pedig meg kell határozni a romániai erdőkre vonatkozó stratégiai célokat.

„Kulcsfontosságú feladatunk van ebben az évben: 2030-ig meghatározzuk az erdőink jövőjét. Ha értékes erdőket akarunk, akkor többéves irányvonalat kell követnünk. Ezért egy olyan szemléleten kell együtt dolgoznunk, amely egyensúlyt teremt a környezet, az ország társadalmi és gazdasági szükségletei, valamint az erdők biológiai sokféleségének megőrzése között. Nem szabad szem elől tévesztenünk azokat a romániai közösségeket, amelyek megélhetése még mindig az erdők erőforrásaitól függ. Ugyanakkor azt szeretném, ha a készülő stratégia konkrét megoldásokat nyújtana arra, hogy a romániai erdők ellenállóbbak legyenek a klímaváltozás kihívásaival szemben” - idézte az RMDSZ közleménye a szakértői csoport első munkamegbeszélését követően nyilatkozó Tánczos Barnát.

Az erdőkről szóló szaktanulmány és az országos erdészeti stratégia elkészítése szerepel az Országos Helyreállítási Terv célkitűzései között, amelyet 1,2 millió lejjel finanszíroznak. A stratégia kidolgozásában a brassói egyetem Erdészeti és Erdőgazdálkodási Karának és a szucsávai egyetem Erdészeti Karának oktatói, valamint az ágazat más szakértői vesznek részt.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Egyelőre nem terveznek megszorító ...
A jegybank 4,75 százalékra emelte az ...
Kiépült Bálványosváralja és Mikeháza ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ