Támogatja az RMDSZ az iskolások óraszám csökkentését
Szabó Ödön: mi komplex rendszerben javasoltunk megoldást
Szabó Ödön: mi komplex rendszerben javasoltunk megoldást
Vissza

Támogatja az RMDSZ az iskolások óraszám csökkentését

A parlamenti vita során az RMDSZ támogatta a tervezett óraszámcsökkentést a közoktatásban, és továbbra is meg fog szavazni minden kezdeményezést, amely enyhítene az iskolások túlterheltségén – nyilatkozta lapunknak Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es képviselő, a képviselőház oktatási bizottságának tagja. Ugyanakkor az RMDSZ novemberben benyújtott egy külön javaslatcsomagot, amelyet több román párt tagja is támogatott, és amely komplexebb összefüggéseiben láttatja a problémát, és szakszerű megoldást kínál a jelenleg égető oktatási gondokra. Az RMDSZ-javaslat közel 80 cikkelyt módosítana a jelenlegi, 2011/1-es számú oktatási törvényen. A tervezet egyik lényege a délutáni oktatás bevezetése mindenhol, ahol erre igény mutatkozik, hogy ennek során mind a kiváló, mind a gyengébb képességű tanulóknak megfelelő tanulási lehetőséget biztosítsanak, mindez a pedagógusok esetében akár egyfajta normakiegészítésként is működhet.

– Az RMDSZ eddig is és ez után is támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely az iskolások túlterheltségét csökkenti. Mind a pedagógusszövetségek, mind a szülői szövetségek és a diáktanácsok folyamatosan azt hangoztatják, hogy az iskolások túlterheltek, és ezt csakis az óraszámcsökkentéssel lehet megoldani. Az RMDSZ által novemberben benyújtott törvénytervezet közel 80 cikkelyét módosítaná az 1/2011 számú oktatási törvénynek. A mi javaslatunk véleményem szerint sokkal átfogóbb a parlamentben már megvitatott tervezetnél. Kezdeményezésünkben ugyanakkor mi nem csak az óraszám csökkentését, hanem a tananyag átstrukturálását, szellőztetését is figyelembe vesszük. Tervezetünkben nagyobb szabadságot adnánk a pedagógusnak arra vonatkozólag, hogy milyen arányban támaszkodjon a kerettantervre. Indítványunkat eljuttattuk a tanügyminisztériumba, most pedig várjuk rá a választ – közölte Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő.

A parlamentben nemrég megvitatott, és az államfő által visszaküldött tervezet csak azt szabályozná, hogy átlagosan az elemiben 20, a gimnáziumban 25, míg a középiskolában heti harminc óra tanítás legyen.

Az RMDSZ-javaslatban az is szerepel, hogy ahol igény van erre, minden szinten bevezetnék a délutáni oktatást. Ennek során a kiváló képességű tanulóknak biztosítanák a továbbfejlesztési lehetőséget, a felzárkóztatásra váró iskolásoknak pedig azt, hogy a délelőtt leadott tananyagot még jobban megértsék, elsajátítsák. Ez viszont azt is jelenti, hogy az iskolások a tanórák után ebédelnek, és ezt követően folytatják az ismeretek elmélyítését.

Heti 5–10-zel csökkentenék a tanórák számát

Más európai országokban is hasonlóan átlagosan 20-25-30 órát ülnek a gyerekek az iskolapadban, a mostani óraszámcsökkentés pedig egyáltalán nem irányul a mozgást vagy kreativitást serkentő órák számának csökkentésére, hanem a tananyag észszerű átrendezésére – hangsúlyozta a képviselő.

Szabó Ödön emlékeztetett arra, hogy pár évvel ezelőtt kísérleti program keretében bevezették, hogy a diákok ingyen ebédet kapnak, és délután az iskolában végzik el házi feladataikat. A program eredményességét az is tükrözi, hogy a résztvevő tanintézményekben több mint 50 százalékkal csökkent az iskolaelhagyás aránya. Ugyanakkor a gyerekekkel való délutáni foglalkozás a pedagógusok számára akár normakiegészítés is lehetne. Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő szerint ezért egyáltalán nem biztos, hogy amennyiben a szövetség javaslata támogatásra talál, az óraszámcsökkentés egyes pedagógusok állásának megszűnésével járna.

A képviselő arról is tájékoztatott, hogy az RMDSZ által benyújtott tervezetet más pártok is támogatják, a cél pedig az, hogy mind a jelenlegi törvény módosítása, mind az új oktatási törvény kidolgozása esetében minél több RMDSZ-javaslat kerüljön be a jogszabályba.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ