Tájékoztatta az RMDSZ az Európa Tanács vezetőségét az úzvölgyi jogsértésekről
Vissza

Tájékoztatta az RMDSZ az Európa Tanács vezetőségét az úzvölgyi jogsértésekről

Hivatalos levélben tájékoztatta az Úzvölgyében történt jogsértésekről az Európa Tanács (ET) Közgyűlésének elnökét és alelnökeit, az ET politikai csoportjainak és az EU tagállamok nemzeti küldöttségeinek vezetőit Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője, az ET közgyűlésének RMDSZ-es tagja.

Az Európa Tanács július 24-28 között ülésező közgyűlésén az RMDSZ felhívta a nemzetközi partnerek figyelmét az Úzvölgyében zajló kisebbségekkel szembeni jogsértésekre.

Korodi elmondta: bár Románia mindenütt azt hangsúlyozza, hogy példaértékűen bánik kisebbségeivel, ezt a romániai magyar közösség mégsem érzékeli. „Románia még mindig úgy tekint az itt élő kisebbségekre, mint nemzetbiztonsági kockázatra, ezért az ország törvényeit is kettős mércével alkalmazza velünk szemben: számos jogsértés történt az úzvölgyi temetőben, mi több a jogsértések sorát az állam intézményei tovább folytatják semmibe véve az ország törvényeit” – fejtette ki, ismertetve a levél tartalmát, amely beszámol a katonatemető ügyéről, valamint kép és videóösszeállítást is tartalmaz a június 6-i eseményekről.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Roland Garros: nem történhet meg az, ...
Újabb járatok a kolozsvári reptérről
TIFF 2020: román filmpremierek éve

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ