Tagjává választotta Flesch Andrea jelmeztervezőt az amerikai filmakadémia
Vissza

Tagjává választotta Flesch Andrea jelmeztervezőt az amerikai filmakadémia

397 új taggal bővült az Oscar-díjak odaítéléséről döntő amerikai filmakadémia: a szervezetbe idén Flesch Andrea jelmeztervező is meghívást kapott, aki többek között a Fehér éjszakák (Midsommar, r. Ari Aster) emblematikus virágruháját alkotta meg – írja a Film.hu.

Az Amerikai Filmakadémia évente bővíti tagságát a filmszakma különböző területeiről, idén 397-en kaptak meghívást a szervezetbe, Flesch Andrea jelmeztervező ezentúl a 11 új alkotóval bővült jelmeztervező csapatot erősíti.

Flesch Andrea több mint 50 nemzetközi és magyar filmben működött közre jelmeztervezőként. Az évek során olyan elismert rendezőkkel dolgozott együtt, mint Enyedi Ildikó (A feleségem története), Ari Aster (Fehér éjszakák), Peter Greenaway (Tulse Luper bőröndjei), Peter Strickland (The Duke of Burgundy), Brady Corbet (Egy vezér gyermekkora), Wash Westmoreland (Colette), Till Attila (Tiszta szívvel) és Gárdos Éva (Budapest Noir). Olyan színészeket öltöztetett, mint Léa Seydoux, Florence Pugh, Keira Knightley, Isabella Rossellini, Hugh Jackman és Robert Pattinson.

Munkáit a British Independent Film Awards (BIFA), a Magyar Filmdíj, a Satellite Awards, a Seattle Film Critics Awards, a Canadian Screen Awards, valamint az International Online Cinema Awards a legjobb jelmeztervezőnek járó díjra jelölte.

A Fehér éjszakákat gyártó A24 stúdió a filmben szereplő ruhákat és néhány Pohárnok Iván által tervezett kelléket 2020-ban elárverezett, a bevételt pedig egy, a New York-i tűzoltóság koronavíruselleni harcát és a tűzoltók családjait támogató alapítvány kapta: az emblematikus virágruha – amelyet Flesch Andrea több mint 10 ezer selyemvirágból készített – 65 ezer dollárért kelt el.

A Fehér éjszakákban látható virágruha, amelyet Florence Pugh viselt. Jelenet a filmből

Az Amerikai Filmakadémia idén megválasztott 397 új tagjának 44%-a nő, 37%-a tartozik alulreprezentált nemzetiséghez, 50%-a pedig 53 Amerikán kívüli országból származik. A beválasztott tagok között 56 Oscar-jelölt és 15 Oscar-díjas van. Tavaly Rév Marcell az operatőrök, Bucsi Réka pedig a rövidfilmes-animációs alkotók között került be az akadémia tagjai közé.

(Borítóképen Flesch Andrea. Fotó: imdb.com)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ