Tagad a KOMAB
Vissza

Tagad a KOMAB

Sajtóközleményben pontosít a Kolozsvári Magyar Bábszínház (KOMAB) kezdeményező csoportja Varga Ibolya magyar tagozatvezető sajtónyilatkozatai kapcsán.

Cáfolják, hogy az Urmánczi Jenő vezette Apropó Egyesület a Puck Bábszínház nevében pályázott volna a Bethlen Gábor Alaphoz (BGA). Azt írják: azzal a megjelölt céllal pályáztak, hogy a hátrányos megkülönböztetést elszenvedő magyar társulat munkáját elősegíthessék, és kompenzálhassák a méltatlan helyzet okozta hátrányokat.

Arra is kitérnek, hogy Emanuiel-Simion Mureșan-Petran bábszínház-igazgató és Varga Ibolya nyilatkozataival ellentétben az egyesület a pályázatban nem hivatkozott semmiféle felhatalmazásra a Puck Bábszínház részéről, sem létező partnerségre. A BGA által kiállított támogatói okiratban az Apropó Egyesület szerepel kedvezményezettként, adatvédelmi előírásai miatt az egyesületnek nem áll módjában nyilvánosságra hozni a szerződést.

A kezdeményezők kiemelték, hogy az önálló állami finanszírozású magyar bábtársulat létrehozásáért indított petíciót a magyar tagozat korábbi vezetőinek többsége névvel támogatja, az állásukat joggal féltő magyar bábszínészek többsége is felvállalta.

„Varga Ibolya megkérdőjelezhető sajtónyilatkozatai okán fel kell tennünk a kérdést, hogy a magyar tagozat vezetőjeként és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – mint érdekvédelmi szervezet – Kolozs megyei alelnökeként támogatja-e egy önálló, állami finanszírozású kolozsvári magyar bábszínház létrehozását, vagy az igazgatóhoz hasonlóan nemes egyszerűséggel nincs ellenvetése, sőt esetleg ellenzi azt?” – olvasható a közleményben.

(Borítókép: Urmánczi Jenő (balra) és Vadas László a KOMAB kezdeményezését bejelentő sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Kiss Gábor)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tătaru Kolozsváron: növelik a kórházak ...
Klímasemlegessé, élhetővé tennék ...
Erdélyi online konzultáció 2020

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ