Születésnapi ünnepség a Buckingham-palotában - Gróf Kálnoky Tibor is köszöntötte Károly herceget
Vissza

Születésnapi ünnepség a Buckingham-palotában - Gróf Kálnoky Tibor is köszöntötte Károly herceget

Klaus Johannis államfő is részt vett szerda este Károly walesi herceg születésnapi ünnepségén a Buckingham-palotában, a brit trón örököse tegnap töltötte hetvenedik életévét. Múlt héten, október 25-én szűkebb körű művészeti gálaesten is megünnepelték Károly herceget, amelyre meghívást kapott erdélyi barátja, gróf Kálnoky Tibor és felesége is.

Szerda este a Buckingham palotában a Károly walesi herceg 70. születésnapjának alkalmából szervezett ünnepségre kerül sor, amelyen több európai uralkodó is részt vesz. Várhatóan jelen lesz Károly édesapja, a 97 esztendős Fülöp herceg is, aki tavaly ősszel ugyan visszavonult a közszerepléstől, ám jeles családi eseményeken azért rendre megjelenik.

Kálnoky gróf és Károly herceg Székelyföldön

Az erdélyi gyökerekkel is rendelkező Károly herceget – egyik szépanyja Rhédey Klaudia magyar grófnő volt – székelyföldi barátja, gróf Kálnoky Tibor is köszöntötte 70. születésnapja alkalmával. Erre azonban nem a szerdai, inkább protokolláris jellegű ünnepségen került sor, hanem az október 25-i gálaműsor keretében, amelyre Kálnoky Tibor és felesége is meghívást kapott – számolt be a Szabadság kérdésére a gróf. Elmondása szerint nagyon színvonalas ünnepségen vettek részt, amelyet a Buckingham-palotában tartottak, és amelyre Károly herceg csak legközelebbi barátait hívta meg, mintegy kétszáz-háromszáz személyt.

Kálnoky Tibortól megtudtuk, hogy a walesi herceget köszöntő laudációban elsősorban a művészetek támogatásáért világszerte kifejtett tevékenységét emelték ki az ünnepeltnek.

Az akkori est művészi programját Sir Antonio Pappano, a Királyi Operaház zenei igazgatója, Gregory Doran, a Királyi Shakespeare Társulat művészeti igazgatója, Kevin O’Hare, a Királyi Balett igazgatója vezette – olvasható a walesi herceg honlapján. A Buckingham palota báltermében szervezett gála fellépői között volt többek között Sir Bryn Terfel, Dame Judi Dench és Sir Kenneth Branagh, akik valamennyien lovagi ranggal rendelkeznek. 

Károly herceg több mint 70 művészeti szervezet patrónusa, köztük a Királyi Operaházé, a Királyi Shakespeare Társulaté és a Királyi Baletté is. Mindhárom intézmény hozzájárult előadásával a gálaest műsorához. A neves brit színész, Stephen Fry a vendégekhez és a királyi család tagjaihoz szólva kiemelte: „Bárki, aki a művészetek világában tevékenykedik ebben az országban, tudatában van annak, mennyire szerencsések vagyunk, hogy a walesi herceg ilyen mértékben elkötelezett, megérti, átérzi a művészetek szerepét és értékét közösségi, valamint személyes életünkben.”

II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg elsőszülött fia, aki trónörökösi minőségében a walesi herceg címét viseli, 1948. november 14-én született. A jeles évforduló azt is jelenti, hogy Károly az angol-brit monarchia történetének első olyan walesi hercege, aki nem uralkodóként éri meg 70. születésnapját. Károly herceg öt évvel ezelőtt, 65. születésnapján megdöntötte a brit trónörökösök abszolút életkori rekordját is, amely addig IV. Vilmos királyé volt. Ő ugyanis 64 esztendősen, 1830 júniusában léphetett trónra. Károly édesanyja, a 92 esztendős II. Erzsébet királynő csaknem 67 éve ül az Egyesült Királyság trónján, vagyis Károly herceg hivatalosan ugyanennyi ideje a brit trón elsőszámú várományosa.

Klaus Johannis hivatalos látogatáson vesz részt Nagy Britanniában, Theresa May kormányfő meghívására érkezett Londonba. A program szerint szerda délután várták Johannist a Downing Street 10-be, a miniszterelnöki hivatalba, a megbeszélés napirendjén a két ország kapcsolatai, a Brexit-tárgyalások, illetve Románia soros uniós elnökségének kiemelt témái, a biztonságpolitikai és védelmi együttműködés szerepeltek. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint azonban a találkozó az utolsó percben elmaradt a brit kormány rendkívüli ülése miatt, amelynek napirendjén Nagy Britannia kiválási szerződésének tervezete szerepelt.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hány felvételi helyet hirdet az USAMV?
Kiosztotta a kulturális és szociális ...
Épülhet a park a Hajnal negyedben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...