Sztánai Farsang tánccal, bábégetéssel
Vissza

Sztánai Farsang tánccal, bábégetéssel

Idén 18 alkalommal szerveznek farsangi rendezvénysorozatot Sztánán február 1-3 között, ezúttal Németh Szilárd magyar honvédelmi államtitkár fővédnökségével.

A szervezők programja szerint pénteken, február 1-én fogadják a Hargita nemzetközi vonattal érkező vendégeket a sztánai állomáson. 19 órakor a művelődési otthonban Mile Lajos Magyarország kolozsvári főkonzulja, Papp Hunor sztánai tiszteletes, főszervező nyitja meg a farsangi mulatságot. A jubileumi 25. Sztánai Füzetet Szabó Zsolt mutatja be, a sztánai Csigadomb alkotótábor kiállítását pedig Szabó Attila, a Zilahi Múzeum munkatársa mutatja be. 19.40 órakor Kéri Ferenc: Helén s a tehén, avagy gyalog mint Balogh és a Kutyabaj, macskajaj című színdarabokat adják elő a sztánai fiatalok. 21 órakor György Botond humorestje kezdődik Mátyás király Botondja címmel. 22 órakor a bánffyhunyadi Levendula Néptánccsoport kalotaszegi táncokat ad elő. 22.30 órakor Mestereink meséi – Felső-Tisza vidéki táncjátékát adja elő a Debreceni Népi Együttes Hercz Vilmos vezetésével, a Bürkös zenekar kíséretében. 23.30 órakor pedig reggelig tartó táncház kezdődik. Muzsikál a Fölszállott a páva 2014-ben nyertes Tokos zenekara, illetve a Bürkös zenekar.

Február 2-án szombaton 10 órakor Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház legifjabb tagja előadja a Kalotaszegről szóló Nagyírásos című egyéni műsorát a Kós Károly-teremben. 10.40–14.30 között csoportos látogatást szerveznek a Varjúvárba és a Szentimrei-házba. A Szentimrei-házban 11 órától Szabó Zsolt és H. Szabó Gyula tart vetített képes előadást Húszéves a Szentimrei Alapítvány címmel. Emellett bemutatják a Sztánai Füzetek 23–25-ös számait, valamint Szentimrei Jenő Kalotaszegi ballada, A csucsai vár három Bertája könyveket és a Kalotaszeg című sztánai hetilapot 1912-ből. Ezidő alatt kirándulni lehet a Csigadombra, meg lehet kóstolni a Csabacsűdi Baráti Kör birkapörköltjét, de a falu központjában megszervezett kézműves vásáron is lehet nézelődni.

14 órakor tánctanítás kezdődik Hercz Vili vezetésével a művelődési otthonban, ahol a Farsang Józsi báb is készül Palocsay Kata vezetésével. Filmvetítést is szerveznek az I-V. Népismereti Filmfesztivál farsangos filmjeiből a Kós Károly-teremben (a volt iskola épületében). 16 órakor kezdődik a farsangi lovas felvonulás, farsangbáb-égetés a faluban. 17.15 órakor Oscar Wilde A boldog herceg című előadását mutatja be a Kolozsvári Bábjátszótér Vadas László rendezésében és Demeter Ferenc, no meg Vivaldi előadásában a művelődési otthon. 18.15 órakor ugyanitt gyermekfarsang kezdődik humoros SZ-faktoros zsűrivel. 21 órakor hajnalig pedig jelmezes mulatság veszi kezdetét könnyűzenével, tombolával, amelyen Ács Józsi és zenekara zenél. A Somvirág Közösségi Házban néptáncos mulatságot szerveznek, amelyen a Tokos zenekar zenél hajnalig.  

Február 3-án, vasárnap 11.30 órakor ünnepi istentisztelettel zárják a rendezvénysorozatot. Minden érdeklődőt szeretettel vár Sztána falu közössége. A farsangi bevételt a Sztánai Református Egyházközségben zajló munkálatokra fordítják. További részletek a Sztánai Farsang facebook oldalán olvashatók.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Románia megtámadta az Európai Unió ...
Újraválasztották Vákár Istvánt a megyei ...
Hány fizetett szabadnap jár a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ