Szövetségre lépne az AUR az RMDSZ-el - határozottan cáfol az RMDSZ
Vissza

Szövetségre lépne az AUR az RMDSZ-el - határozottan cáfol az RMDSZ

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) azt fontolgatja, hogy együttműködjön az RMDSZ-el az ukrajnai magyarok és románok jogainak védelmében, ugyanis Magyarország „kivételes” politikát alkalmaz az országhatárain kívül élő magyarok érdekében – nyilatkozta ma Claudiu Târziu, az AUR szenátora.

Az AUR társelnöke, Claudiu Tarziu szenátor példaértékűnek tartja Magyarország nemzetpolitikáját, és szorgalmazza, hogy pártja lépjen szövetségre az RMDSZ-el az ukrajnai románok és magyarok védelmében. Elmondta: az ukrajnai román vezetők nehezményezik, hogy a román állam már nem ad ösztöndíjat azoknak a diákoknak, akik románul szeretnének tanulni.

„Magyar barátainknak is van nemzeti kisebbségük Ukrajnában. Az ott élő magyaroknak vannak iskolái, gimnáziumai, magyar egyetemi katedrái, és jelentős támogatást kapnak a kulturális tevékenységeikre. A legkomolyabban gondolok arra, hogy eleget tegyek az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője megkeresésének, és lépjünk szövetségre az ukrajnai magyarok és románok jogainak és szabadságjogainak a védelmében. Van egy nyilvános párbeszédmeghívásunk egy ilyen szövetség megalakítására. Véleményem szerint példaértékű Magyarország törődése a határain túl élő magyar közösségekkel. Ez modellértékű lehet más országok számára is, akik törődnének a határaikon kívüli kisebbségeikkel” – idézte a pártelnököt az Agerpres hírügynökség.

Turos Lóránd, az RMDSZ képviselője határozottan cáfolta, hogy a szövetség együttműködési ajánlatot tett volna az AUR-nak. Az RMDSZ mindig kiállt azonban az ukrajnai magyar és román nemzeti kisebbségi közösségekért - nyilatkozta.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...
Miniszterelnök: napi 115 ezer személyt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ