Szórakoztathassák a Jóistent továbbra is: 40 éves a törökvágási gyülekezet
Vissza

Szórakoztathassák a Jóistent továbbra is: 40 éves a törökvágási gyülekezet

Művészeknek, műkedvelőknek és rajzos kedvű tinédzsereknek a több mint egy évtizede megépült templomot ábrázoló alkotásaiból nyílt kiállítással ünnepelte alapításának 40. évfordulóját a Kolozsvár-Törökvágási Református Egyházközség, egyben temploma szépemlékű tervezőjének, Makovecz Imre építész születésének 85. évfordulóját.
– Három nemzedék építkezett: az első imaházat, a második templomot, a harmadik gyülekezeti házat. Most szép lassan a negyedik nemzedék, amelynek képviselői itt vannak, átveszi és saját elképzelése szerint rendezi tovább a 40 év örökségét – mondta dr. Bibza Gábor esperes, a törökvágási gyülekezet lelkipásztora a Bibza István nyugalmazott lelkipásztor celebrálta istentisztelettel egybekötött vasárnapi ünnepségen. – 2020 októberére négyhetes rendezvénysorozatot, könyvkiadást, hálaadó istentiszteleteket terveztünk ezelőtt egy évvel, de a járvány elsodor mindent, csak kiállítással adunk hálát az Úrnak mindazért a megvalósításért, ami az elmúlt 40 évben közösséggé formálta a templomos népet, és a szépségért, ami a templom elkészülte által gyönyörködteti szemünket, lelkünket – fejtette ki a házigazda hozzátéve, hogy a több tucatnyi kiállítási tárgyat számláló tárlaton a naiv ábrázolástól a realisztikuson keresztül a szürrealista formavilágig látható a templom a maga teljes pompájában, olajfestményen, pasztellben, tus- és ceruzarajzban, plakettek, képeslapok által, de a holland testvérgyülekezet megalkotta borcímke és a törökvágási templom Takács Gábor készítette ex librise is látható.

A kiállításon megtekinthető Makovecz Imre portréja és maszkja. Nemes András Csaba szobrász, grafikus alkotása bár önállóan is teljes jogú műalkotás, egyfajta tanulmányként értékelhető a tervezett bronz mellszoborhoz.

– Mikor ezzel a megtisztelő feladattal megbíztak, nem sokat tudtam Makovecz Imréről. Azt tudtam, hogy építész, az organikus filozófia követője, aki a Kós Károly szabta vonalon megy tovább, magyar és nemzetközi híresség, de amikor elkezdtem utánanézni, teljesen magával ragadott a személyisége, ez a szókimondó, gyakran odamondó, az elszakadt országrészekbe szorult magyarok mellett minden helyzetben kiálló ember. Attól a perctől ez a megtisztelő feladat a szívügyemmé vált – mondta az egybegyűlteknek Nemes András Csaba képzőművész, aki maga is tagja a törökvágási gyülekezetnek.

Az egyházközség régi, nem titkolt terve, hogy Kós Károlynak, aki a közelben lakott, és az egyházközség arculatát meghatározó Makovecz Imrének szobrot állít a templom kertjében.

Müller Csaba építész kellemes meglepetésként látta viszont a tárlaton a Bibza István kérésére készített első templomrajzát. Beszédében a Templomok című könyv előszavából Makovecz Imrét idézte, akivel haláláig együtt dolgoztak a törökvágási templom megvalósításán: „A magamfajtának a templomtervezés ünnep. Templomot tervezni azt jelenti, hogy előttem összegyűlnek a valaha is látott templomok a remete-kerti kápolnától a kolozsvári templomig. De idejönnek Darvas-Kozma József, Németh Lőrinc, Józsa Márton és a többi templomépítő pap. Előttem van a helyszín, az építési hely sugárzása, a fák, a falu, a város Vargyastól Kolozsváron át Petőhenyéig és tovább, mindazok a helyek, ahol végigéltem Isten házának megépítését.”

Müller Csaba a sors kegyének tartja, hogy a templomterv megszületése után a megvalósulásig tovább dolgozhatott itt.

– Ez nem kevés idő, a gyülekezet eddigi életének negyede, és még most is tart, van még tennivaló. Kívánom, hogy alkotómunkájuk áldásos legyen, és szórakoztathassák a Jóistent továbbra is – parafrazálta a saját munkája kapcsán fogalmazó Mestert.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: nem szándékozunk lezárni az ...
Elhunyt az argentinok legendája, Diego ...
Bukaresti kórház folyosóján kezelt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Pozitív emberek pozitív teszttel, ...
  • Országos jelentőségű lelet ...
  • Frankenstein-horror
  • Elhunyt Angi István zeneesztéta
  • Hosszú járvány lesz: 3 év kell a ...