SZOMBATTÓL VESZTEGZÁR ALATT SZÉK ÉS TORDASZENTLÁSZLÓ
Vissza

SZOMBATTÓL VESZTEGZÁR ALATT SZÉK ÉS TORDASZENTLÁSZLÓ

Ma reggel a belügyminisztériumi válságstáb jóvágyta a Kolozs Megyei Sürgősségi Esetek Bizottságának (CJSU) csütörtök esti azon döntését, amely szerint szombattól, azaz 2020. október 24. 00:00 órától vesztegzár alá vonják Széket és Tordaszentlászlót.

Mircea Abrudean prefektus közölte: Széken a fertőzési ráta 8,73, Tordaszentlászlón pedig 6,30 ezrelék.

„A két községben maximális súlyosságú a járványügyi veszélyhelyzet” – jelentette ki a kormánymegbízott.

A vesztegzár 14 napig van érvényben.

Mi az eljárás?A hatóságok valamennyi állandó lakos vagy a településeken áthaladó személy adatait lejegyzik, ezeket speciális adatbázisban tárolják. A településeket csak külön engedéllyel lehet elhagyni, a  beutazás is ugyanilyen feltételekhez kötött. Ugyanakkor minimálisra csökkentik a személyek közlekedését, a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) szakemberei felmérik, kiknek a tesztelésére van szükség, a rendőrség kijelöli a két települést elkerülő közutakat, a csendőrség pedig a közrendet biztosítja.A két településen mindennemű magánrendezvény tilos: esküvő, keresztelő, ünnepi ebéd stb. Ugyanakkor bezárnak a szerencsejáték-szalonok, szállodák, panziók, családi vendégfogadók stb. Ezen kívül zárt és nyílt területen az 5. életévüket betöltöttek számára kötelező lesz a védőmaszk viselése.Az iskolákat szintén bezárják, az oktatás a virtuális térben folytatódik.Melyek a szabályok?A vesztegzárra érvényes szabályok alól kivételt képez a lakosság ellátását szolgáló áruszállítás. Ugyanakkor bemehetnek a két településre azok a személyek, akik ott működő valamelyik cégnél dolgoznak, a karhatalmi erők, az egészségügyi vagy állami intézmények alkalmazottai.
A két települést (akárcsak a szükségállapot idején a lakást) a megfelelő iratok felmutatásával (a munkaadó által kiállított irat és a saját felelősségre kitöltött nyilatkozat) elhagyhatják azok, akik máshol (például Désen, Szamosújváron vagy Kolozsváron) dolgoznak vagy tanulnak. A települések elhagyására jogosultak azok is, akik más helységben élő gyermeküket vagy családtagjukat, idős vagy rokkant személyt kísérnek el/gondoznak. Ez érvényes azokra is, akik haláleset vagy sürgős orvosi ellátás miatt kénytelenek elhagyni Széket vagy Tordaszentlászlót.

A prefektus elmondása szerint ma hajnali 5 órától a rendőrség és a csendőrség alakulatai biztonsági övezetet hoztak létre a két település körül, rendfenntartó és ellenőrző egységek állomásoznak Szék és Tordaszentlászló ki- és bejáratainál.Valamennyi lakosnak saját felelősségre tett nyilatkozat-nyomtatványt nyújtanak át.(Borítókép: Rendfenntartó erők Szék határában. Fotó: Kolozs Megyei Prefektúra)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gulyás Gergely Kolozsváron: mindenkit ...
Öngyilkos lett egy ...
OLVASÓINK FIGYELMÉBE – ÜNNEPI ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ