Szombaton Hója-sétával az ingatlankáosz ellen
Vissza

Szombaton Hója-sétával az ingatlankáosz ellen

Tiltakozó kirándulás indul szombaton a falumúzeumtól: Adrian Dohotaru közismert kolozsvári környezetvédő nyílt levélben hívja a kolozsváriakat a Bácsi-erdő védelmére az illegális utakkal és kaotikus ingatlanfejlesztésekkel szemben. Az ügyben hatalmas nyilatkozatháború dúl, de egyelőre senki sem vállalta a szóban forgó terület tulajdonjogát, ahol gombamód jelent meg több kilométeres út – a környékbeliek és környezetvédők szerint a nehézgépjárművek itt szállítják majd az építőanyagot a tervezett toronyblokkokhoz.

Kaviccsal beszórt útszakasz halad a falumúzeumtól a Kányafői út fölé, majd a földutat Szászfenesig kiszélesítették építőtelepi járművek és az autós forgalom számára. „Ha nem tör ki közbotrány, az erdészeti hivatal vezetője kötötte volna az ebet a karóhoz, hogy az építőtelepre vezető úttal minden rendben. (...) Honnan tud annyi részletet az építőtelepről, hiszen a Donát park fölötti öt tízemeletes tömbházzal kapcsolatos információk nem nyilvánosak” – áll a nyílt levélben. Később kiderült, további 8 tömbház épülne a környéken.

A Pro Tv-nek nyilatkozó Cornel Nicolae Oros, a Kolozs Megyei Erdészeti Hivatal igazgatója szerint az útépítő céget 4000 lejjel bírságolták, mert elmulasztotta a munkálatokról tájékoztatni a hivatalt. A cég képviselője szerint viszont ez közút, nem az erdészeti hivatalhoz tartozik. Florin Lăpuşte azt állítja, hogy az út zúzott kővel való beszórása jótett volt a részéről, a bírság törvénytelen.

„Tudni lehet, hogy az út Kolozsvárhoz tartozik. Emil Boc polgármester mégis azt mondja lehet, hogy Kisbácsé. Miért vezet félre és hárítja a felelősséget? Azért, hogy Kolozsvár ingatlankáosz maradjon, egy profitorientált város, nem lakóhely?

Miért nem lép közbe a megyei tanács elnöke, Alin Tişe, elvégre az építőtelepi út belefut a megyei tanács által a falumúzeum bővítéséhez javasolt gyalogösvénybe? Elhiszi valaki, hogy a megye liberális (Nemzeti Liberális Párt, PNL) vezetőségeinek ha nem is kifejezett, de hallgatólagos beleegyezése nélkül megépülhetnek több kilométer hosszúságú utak és tízemeletes ingatlancsoportok, amelyekről senki sem szolgál adatokkal?” – olvashatjuk a nyílt levélben.

Emil Boc polgármester szerint építkezési engedélyt csak az a közigazgatási egység adhat, amelynek a területén az utat tervezik. „Fogalmam sem volt arról, hogy ilyen gigantikus ingatlanfejlesztés készül Kolozsvár tőszomszédságában. Nem is tudom, hogy lehet ilyesmit jóváhagyni a forgalom felmérése nélkül” – mondta.

„Szászfenes polgármesterét arra kértük, mutassa meg az építkezési engedélyt, erre az átláthatóságra szükség van ahhoz, hogy Szászfenes kevésbé kaotikusan fejlődjön. Miért nem mutatja meg az engedélyt és inkább bennünket, erdőszeretőket támad? Egyetlen hatóság sem lép közbe arra hivatkozva, hogy az út nem a tulajdona. Kinek az érdekeit szolgálja ez a közigazgatási káosz? A prefektusnak címzett beadványban kértük, a közigazgatási bíróságon támadja meg az építkezési engedélyt arra hivatkozva, hogy az alapjául szolgáló területi városfejlesztési terv lejárt.” – mondja a levél.

Tasnádi Szilárd prefektus az Actual de Clujnak elmondta: „Nem tűrjük el a törvénytelenségeket, függetlenül attól, hogy miről és kiről van szó.” A környezetvédők beadványát a prefektúra illetékes ellenőrző testülete kivizsgálja, szükség esetén további igazoló dokumentumokat szereznek be, az ügy később kerül a vezetőség elé.

A felhívás a (két évvel ezelőtt a Hója-erdő védelmét, az ingatlanfejlesztések leállítását kezdeményező) petíciót aláíró több mint 10 ezer személyt és minden kolozsvárit megszólít. A tiltakozók 11 órakor találkoznak a falumúzeumnál, majd az óvintézkedések betartásával végigjárják az „Ingatlankáosz Útját.” A család apraját-nagyját várják az erdei sétára. „Én a gyerekekkel együtt jövök. A Hójában nőttem fel, szeretném, ha az ő gyerekkoruknak is szerves részét alkotnák a kolozsvári erdők, hogy az emberek okozta klímaváltozás kontextusában megértsék a természet fontosságát.”

(Fotó: Adrian Dohotaru Facebook-oldala)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ