SZKT Kolozsváron – Kelemen Hunor: Senkinek sem érdeke egy gyenge kormány életben tartása
Vissza

SZKT Kolozsváron – Kelemen Hunor: Senkinek sem érdeke egy gyenge kormány életben tartása

Nincs más eszköze az RMDSZ-nek, mint a bizalmatlansági indítvány támogatása ahhoz, hogy megakadályozza azt a törvénymódosítást, amelynek következtében a szövetség elveszítené polgármestereinek 15-20 százalékát – mondta a mai kolozsvári SZKT-n Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke arra is felhívta a figyelmet: az önkormányzati választásokon nem csak magyar-román, hanem magyar-magyar verseny is várható.

N. H.-D. - Sz. K

Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai beszámolójában kitért a tavalyi elnökválasztásra is, sikeresnek értékelve az RMDSZ-kampányt. A szövetség jelöltje a szavazatok 4,4 százalékát szerezte meg, ami több mint a 2014-es választások alkalmával. Kezdettől fogva világos volt, hogy Romániában továbbra sem olyan időket élünk, hogy magyar elnökjelöltnek esélye legyen, ennek ellenére a kampánynak volt pozitív hozadéka, a szövetségnek sikerült megszólítania a magyar közösséget, és olyan témákat bevinnie a közbeszédbe, amelyeket a politikusok különben nem vetettek volna fel – fejtette ki.

„Nekünk minden egyes alkalommal meg kell mutatnunk, hogy van elképzelésünk az ország, a magyarság jövőjéről, tudjuk, mit kell tenni, hogy Románia valóban modern, versenyképes ország legyen”, hangoztatta.

A tavalyi európai parlamenti és elnökválasztás után idén újabb két megmérettetés vár a szövetségre: az önkormányzati és a parlamenti választások. Továbbra is kérdés, hogy az utóbbit sikerül-e előre hozni vagy sem. Kelemen Hunor ezúttal is megerősítette: az RMDSZ támogatja, hogy a parlamenti választásokra fél évvel hamarabb kerüljön sor. Emlékeztetett: az Ungureanu-kormány 2012-es bukása óta Romániának kilenc kormánya volt, reményét fejezte ki, hogy a kilencedik is hamarosan megbukik. „Így nem lehet építkezni, tervezni, szükség lenne végre négy nyugodt esztendőre!”, indokolta meg a szövetségi elnök az RMDSZ álláspontját. Hozzátette: senkinek sem érdeke egy kisebbségben lévő kormány, amely parlamenti támogatás hiányában sürgősségi kormányrendeletekkel, felelősségvállalással kormányoz, ezt az időszakot minél rövidebbre kell fogni, mondta.

Úgy tűnik, az előrehozott parlamenti választások kiírására, az ellenzékbe kerülő Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítvány benyújtására készül, amit az RMDSZ is támogat. A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) felelősségvállalással akarja módosítani a választási törvényt oly módon, hogy a polgármesterek megválasztása ismét kétfordulós legyen. Ez nem érdeke az erdélyi magyar képviseletnek sem, hiszen polgármesterei 15-20 százalékát elveszítené, amennyiben a törvény lehetőséget teremt arra, hogy a második fordulóban a román pártok összefogjanak a magyar jelölt ellen - erre különben nem egy példa volt már, amikor ez a rendszer ismét érvényben volt.

Emlékeztetett: az RMDSZ-nek az volt az egyik feltétele a PNL-vel kötött együttműködési szerződés megkötésekor, hogy a kormány se sürgősségi kormányrendelettel, sem pedig kormányzati felelősségvállalással ne módosítsa a polgármester-választás módját. A PNL ígéretet tett írásban, amit megszegtek. Az RMDSZ-nek kötelessége ezt megakadályozni, ennek érdekében bárkivel, jelen esetben a bizalmatlansági indítványt beígérő PSD-vel is szövetkezni hajlandó. „Nekünk ez az egyetlen eszköz van a kezünkben, hogy megakadályozzuk”, mondta. A szövetségi elnök visszautasította azokat a spekulációkat, miszerint az RMDSZ újra összeáll a szociáldemokratákkal, nincs semmilyen új koalíció, új parlamenti többség tervbe véve, hangsúlyozta.

Kelemen szerint a kétfordulós választás semmivel sem legitimebb az egyfordulósnál. Mitől van nagyobb legitimitása annak a polgármesternek, aki az első fordulóban alig 20 százalékot kapott, de a második forduló előtti politikai alkuknak köszönhetően nyer mandátumot, mint annak, aki például a voksok 49 százalékát szerezte meg első körben? - tette fel a kérdést a szövetség elnöke.

Az előrehozott választások időpontjával kapcsolatban elmondta: három dátum lehetséges: május 24, június 14 és 21. Az RMDSZ szerint az lenne az előnyös, hogy a parlamenti választások megelőzzék az önkormányzatit. Ami a szövetség jelöltjeit illeti, a jó politikus bármikor készen áll a megmérettetésre, mondta Kelemen Hunor utalva arra, hogy az RMDSZ-t nem éri váratlanul a parlamenti választások esetleges előrehozása.  

Az önkormányzati választásokra utalva elmondta: versenyre kell készülni, nem csak magyar-román, hanem vélhetően magyar-magyar versenyre is. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPPP) egyesülése új helyzetet fog teremteni. Az RMDSZ-nek az MPP-vel korábban kötött együttműködésnek megszűnik a jogalapja, ezért rugalmasnak kell lenni, hogy megőrizhessük, visszaszerezhessük Szatmárnémeti és Marosvásárhely polgármesteri tisztségét.

Fotó: RMDSZ


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...
Októberi bakancslista Mátyás- és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ