Színházi világnap a kolozsvári színházakban
Vissza

Színházi világnap a kolozsvári színházakban

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) hívta életre, 1962 óta tartják meg március 27-én annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjenek a színészek, színházi dolgozók előtt, s kérjék a közönség szeretetét, támogatását.

Március 24. és 28. között ismét több napos rendezvénysorozattal ünnepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház, olvasható az intézmény közleményében.

A világnapi programok sorát március 24-én a Rosmersholm előadás bemutatója nyitja meg 18 órától a nagyteremben. Az előadás rendezője Andriy Zholdak.

Ezt követően másnap, szombaton, március 25-én a Kolozsvári Magyar Napokon nagy sikerrel megszervezett adománygyűjtő bolhapiac második kiadása zajlik majd a színház Szamos-parti udvarán. A társulat színészei által adományozott tárgyakból, ruhákból, csecsebecsékből álló bolhapiacon összegyűjtött adományokkal ezúttal a Yuppi Tábort támogatja a színház. A Yuppi Tábor ingyenes élményterápiás tábor diabéteszes, reumás és onkológiai beteg gyerekek, valamint családjaik számára.

A sportkedvelőket szintén szombaton a már hagyományos asztalitenisz-bajnokság várja, este pedig a Loose Neckties Society zenekar szabadtéri koncertje zárja a napot a Szamos-parton.

A vasárnap délelőtti Légy jó mindhalálig a fiatal korosztály számára kínál kikapcsólódást. Kedden, március 28-án este 7 órától pedig színházi vacsora lesz egy kolozsvári étteremben.

Világnap a Román Színházban 

A kolozsvári román színház Nyitott kapuk napja címmel szervez ünnepséget gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt március 27-én déli 12 óra és este 7 óra között az intézmény földszinti és emeleti előcsarnokaiban.

Idén koncertekkel, előadással, nyílt próbával, vetítésekkel és különböző műhelyfoglalkozásokkal várják az érdeklődőket. Mint minden évben, idén is lesz nyilvános vita a színházról és színészek által vezetett színpadi- valamint kulisszalátogatási lehetőség.

A Nyitott kapuk napja záróeseményeként Oana Pellea színművésszel találkozhatnak a nézők, a neves színésznővel Mihai Măniuțiu rendező beszélget, de természetesen várják a közönség kérdéseit is. A beszélgetés végén Oana Pellea dedikálja Jurnal 2003-2009 című kötetét.

A szervezők ugyanakkor bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a kolozsvári független társulatoknak, az érdeklődők napközben megismerkedhetnek a Colectiv A, Create.Act.Enjoy, REACTOR de creație și experiment, és a ZUG.zone tevékenységével, de felfedezhetik maguknak a Derzelas Egyesületet is és vásárolhatnak tőlük a fogyatékossággal élő gyermekek által készített tárgyakból.

A részletes programról a www.teatrulnationalcluj.ro honlapon olvashatnak.

(Borítókép: Március 27-én Nyitott kapuk napja lesz a román színházban)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis: Dragneának el kell tűnnie a ...
Vb-2018: Drámai mérkőzésen nyert a ...
Eckstein-Kovács Péter kilép az RMDSZ-ből

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ