Színes kulturális örökség, ahol mindenki megtalálja a helyét: Művészetek Völgye
Vissza

Színes kulturális örökség, ahol mindenki megtalálja a helyét: Művészetek Völgye

Épületek, hagyományok, tárgyak, műalkotások, történetek, s megannyi más érték alkotja együttesen a kulturális örökséget. Maga a fogalom nagyon tág, folyamatosan változó, időnként át- és újraértelmezik, de talán a pontos körülhatárolhatóság hiánya, ez a képlékenység az, aminek köszönhetően egyre inkább fókuszba kerül. Olyannyira, hogy az idei év hivatalosan a Kulturális Örökség Európai Éve.

“Kulturális örökségünk meghatározó szerepet játszik identitástudatunkban és mindennapi életünkben. Jelen van Európa városaiban és falvaiban, természeti tájain és régészeti lelőhelyein, továbbá az irodalomban, a művészetekben és a bennünket körülvevő tárgyakban. Részét képezik a gyerekként megismert mesék, a szüleink és nagyszüleink által átadott ismeretek, a hagyományos ételek és a filmek, amelyekben magunkra ismerünk.” - olvasható a kampány hivatalos oldalán. Ezt az összetett értékhalmazt nem könnyű tovább örökíteni, de vannak olyan események, amelyeknek könnyedén sikerül. Ilyen a magyarországi Művészetek Völgye, amelyet idén 28. alkalommal szerveznek meg. Az összművészeti fesztiválnak három település: Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd ad otthont július 20-29. között. 10 nap alatt több mint 1500 programmal kecsegtetik a fesztiválozókat, akik 28 programhelyszínen és 40 kisebb helyszínen válogathatnak a koncertek, a színház, az irodalom, a képzőművészet, a sport, a kézműveskedés, a játék, a mese és megannyi más között.

A Völgyben mindennek megvan a maga helye, s mindenki megtalálja a sajátját  is. Aki egy kis varázslatra vágyik, elmehet például a Cirque du Tókert helyszínére, ahol újcirkusz és tánc fogadja majd. A színház szerelmesei számos társulat előadása között válogathatnak, de a különböző improvizációs foglalkozásokon ők maguk is színésszé válhatnak. Az irodalom beköltözik a Kaláka Versudvarba, ahol lesz vers, zene, verses zene, előadások, beszélgetések, közös alkotás. A kapolcsi kastély a filmeknek ad majd hátteret, mert a Magyar Nemzeti Filmarchívumnak köszönhetően válogatott nagyfilmeket, filmritkaságokat fognak vetíteni a falak között. De a csillagos égbolt alatt is lehet majd mozizni, a Cinema Hungary Völgymoziban régi és új filmkockák pörögnek majd. Zenéből sem lesz hiány: több színpadon, kisebb-nagyobb udvarokban magyarországi és külföldi együttesek lépnek majd fel, de a feltörekvő tehetségek is megmutathatják magukat. Lesz népzene és világzene is, jubileumi koncertek, lemezbemutató előtt felcsendülő különleges premierek. Harcsa Veronika egy udvarba gyűjti a dzsesszt, jógázik és énekworkshopot tart, beszélget, majd teret ad a koncerteknek. A kapolcsi és vigántpetendi templomokban komolyzene fog szólni, a Hagyományok Háza Folk Udvara és a Muharay Udvar pedig a népzene és néptánc előtt tiszteleg. Az együttélés jegyében a sokszínű Kárpát-Medence muzsikája, táncai, meséi és hagyományai elevenednek fel. A három falu templomaiban, művelődési házaiban, rögtönzött vagy állandó kiállítási termeibe képzőművészet költözik. Lesznek gyerekprogramok, sportrendezvények, természetjárás, környezetről szóló előadások. De senki nem feledkezik meg a helyszínről sem: szekérháton is megmutatják a Völgyet a kíváncsiaknak, akik helytörténeti sétán is részt vehetnek. Lehet majd helyi étkeket kóstolni, helyi termelőktől vásárolni, a kézművesek portékáival elbíbelődni, hogy biztos a legszebbet vigyük majd haza.

A Művészetek Völgye tehát színes. Nagyon. Pont, mint a kulturális örökség, amit kisebb-nagyobb udvarokba, utcára, felhők alá költöztet.Borítókép: Facebook


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A kárpátaljai magyar képviselőjelöltek ...
Dăncilă nem bízik Kövesiben
Az első ember 50 éve lépett a Holdra

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ