Szijjártó: Érdekünk a jó magyar-román kapcsolat
Vissza

Szijjártó: Érdekünk a jó magyar-román kapcsolat

Magyarországnak és a Romániában élő magyarságnak is egyértelmű érdeke, hogy a két ország között jó kapcsolat legyen, ezért mind a magyar, mind a román fél sokat tett az utóbbi időben – jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken Bukarestben, miután Teodor Meleşcanuval, a román diplomácia vezetőjével találkozott.

A magyar diplomácia vezetője elmondta: olyan érzékeny, a magyar fél számára fontos kérdésekben sikerült előrelépést elérni, mint a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraindítása, a tanügyi törvény módosítása és a tankönyvszabályozás.„Kifejezetten nagyra becsüljük azt, hogy a marosvásárhelyi katolikus líceumnak az újraindítását a román kormány az ígéreteinek megfelelően elérte, így szeptembertől a magyar gyermekek Marosvásárhelyen újra a katolikus magyar iskolában tudnak tanulni, mint ahogy a román tanügyi törvény módosítása vonatkozásában is az RMDSZ javaslatainak megfelelő jogszabály született; a magyar gyermekeknek szánt tankönyveket a magyar pedagógusok dolgozhatják ki” – hangsúlyozta a magyar külügyminiszter. Szijjártó szerint, mindez pozitív irányba mutat a romániai magyar nemzeti közösség szempontjából.

Sikertörténetekkel építeni a bizalmat

Ezek az előrelépések alátámasztják azt a stratégiát, hogy Magyarország és Románia közös sikertörténetekkel tudja elérni annak a bizalmi bázisnak az újraépítését, amelyre alapozva a nehéz kérdések is megoldhatók – mutatott rá a magyar diplomácia vezetője. „Az elmúlt időszakban nagyon sokat tettünk annak érdekében, hogy a párbeszéd és a stratégiai partnerség jellemezze Magyarország és Románia kapcsolatát, s el kell ismerni, hogy a jelenlegi román kormány is sokat tett ennek érdekében” – hangsúlyozta.Román vendéglátójával folytatott megbeszélése témáit sorolva a külgazdasági és külügyminiszter fontosnak nevezte, hogy a következő időszakban a két ország szorosabbra fűzze energetikai együttműködését. Elmondta: a magyar és román oldalon zajló infrastruktúrafejlesztések nyomán jövő évtől fizikai lehetőség lesz 1,75 milliárd, 2022-től pedig 4,4, milliárd köbméternyi gáz magyarországi irányú szállítására évente.„Reméljük, hogy a Fekete-tengeren található gázmezők kitermeléséről minél előbb döntést hoznak az amerikai és osztrák-román gázipari vállalatok, amelyekkel a szükséges szerződéseket minél előbb meg tudjuk kötni. Mindent megteszünk, hogy hosszú távon Romániából is tudjunk gázt vásárolni, mindenesetre ennek a fizikai feltételei jövő évtől elő fognak állni” – magyarázta.Összekötik a magyar M4-est a román A3-assal

Meleşcanuval megállapodtak arról, hogy a helyi közösségek életét megkönnyítendő, a Dombegyházánál és Eleknél található, jelenleg heti egy alkalommal nyitva tartó határátkelőhelyeket állandóan nyitva tartóvá teszik, 2020 végére pedig összekötik a magyar M4-es és a román A3-as autópályát, ettől kezdődően Nagyvárad gyorsforgalmi úton is elérhető lesz Magyarországról. A Budapestet Kolozsváron keresztül Bukaresttel összekötő gyorsvasút tervének előkészítése is jól halad, a magyar fél egymilliárd forintot különített el a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére – számolt be Szijjártó Péter.„Hasonlóan látjuk a kisebbségekkel kapcsolatban Ukrajnában előállt helyzetet is. Ukrajna megsérti a kisebbségek nemzetközi jogszabályokban rögzített jogait, mind a román, mind a magyar közösségtől számos, a nyelvhasználathoz, oktatáshoz fűződő jogot elvettek, és bár más-más stratégia mentén haladunk, egyetértünk abban, hogy ez egy nemzetközi jogsértés, amelynek megszüntetését minél hamarabb el kell érni” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.Szijjártó Péter köszönetet mondott Teodor Meleşcanunak azért, hogy pártja, a liberális ALDE EP-képviselői a Sargentini-jelentés ellen szavaztak, kiálltak Magyarország mellett.„Arról biztosítottam a külügyminiszter urat, hogy Magyarország sem fog semmilyen politikai alapon, elfogult nem kormányzati szervezetek véleménye alapján elindított politikai támadást támogatni Románia ellen” – szögezte le Szijjártó Péter.

Tartsuk tiszteletben egymás érzéseit

Arra a kérdésre, hogy felmerült-e az Erdély és a Román királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés századik évfordulójának – kérdése, Szijjártó Péter elmondta: ez mindig szóba kerül, a maga részéről a kölcsönös tisztelet fontosságára hívta fel a román külügyminiszter figyelmét, amire a magyar kormány egyébként általában a külpolitikáját alapozza.

„Tudomásul kell venni, hogy bizonyos történelmi dátumok mást-mást jelentenek különböző nemzetek, különböző országok számára. Egy történelmi dátum jelenthet örömet az egyik oldalon és fájdalmat a másikon. Ezt tiszteletben kell tartanunk, és nem szabad arra kényszerítenünk a másikat, hogy hasonlóképpen érezzen. Azt kértem, tartsuk tiszteletben egymás érzéseit, és ne akarjunk egymásra kényszeríteni semmilyen álláspontot” – fejtette ki a magyar külügyminiszter.    

Bukaresti látogatása alkalmával Szijjártó Péter Liviu Dragnea házelnökkel, a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt elnökével is megbeszélést folytatott, pénteken délután pedig Kolozsváron Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, erdélyi magyar vállalkozókkal és az egyházak vezetőivel találkozott.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Őrizetbe vettek hét embert a Srí ...
Ukrán elnökválasztás - Exit poll: ...
II. Erzsébet 93 éves lett

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ