Szigorú szabályok az ingyenes fogászati kezelésnél
Vissza

Szigorú szabályok az ingyenes fogászati kezelésnél

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal új alapokra helyezi a 2013-ban beindított ingyenes fogászati kezelésének programját. Eddig ugyanis az önkormányzat a kolozsvári I. Hatieganu Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetemmel megkötött szerződés keretében próbálta biztosítani a rászorultak fogászati ellátását. A jövő heti tanácsülésen kiegészítik a 126/2016-os városi tanácsi szerződést, így a dokumentumban orvosi szolgáltatás-nyújtóként a Megyei Sürgősségi Kórház szerepel majd, amelynek van fogászati részlege is.

– Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat kifizeti a fogászati kezeléseknél elhasznált fogyóanyagokat, az orvosok pedig önkéntességi alapon látják el fogbántalomban szenvedőket. A tanácsi határozat elfogadása után pár nappal már elkezdődhet az ingyenes fogászati kezelés – nyilatkozta Aurel Mocan, a városháza szociális védelmi részlegének igazgatója. 

A program kedvezményezettei az 1000 lejnél kisebb nyugdíjakkal rendelkezők, súlyos fogyatékkal élők, a 700 lejnél kevesebb munkanélküli segélyben részesülők, a jövedelem nélküliek, illetve a kisjövedelműek, akik szerepelnek a városháza szociális védelmi osztályának nyilvántartásában. Kizáró kritérium a kolozsvári lakhely. A tanulók és egyetemi hallgatók nem vehetnek részt a programban.

A városháza a kezeléseket, az egyszerű és bonyolultabb fogtöméseket, foghúzásokat, barázdazárásokat, alveolusok tisztítását, a koronák-gyökerek újraalkotását, akrilból készült fogprotézis készítését. A polgármesteri hivatal 250 ezer lejt szán erre a célra. A projekt időtartama öt év. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Időutazás a Transylvania Barokk ...
Zene és festészet szimbiózisa Zoltán ...
Európában közeleg, mégis messze az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ