Szeptember végére ígérik a gyalui autópálya-hidat
Vissza

Szeptember végére ígérik a gyalui autópálya-hidat

Munkalátogatáson járt tegnap a Szamoson átívelő híd építőtelepén, amely majd lehetővé teszi a közúti forgalmat a Gyalu – Magyarnádas autópálya 8,7 kilométeres szakaszán, a szociáldemokrata párt Kolozs megyei szervezetének vezetősége, a megye prefektusa, a megyei út és hídügyi Igazgatóság néhány képviselője. A kivitelező cég, a Tirrena Scavi képviselője, Andrea Barsanti elmagyarázta: tegnap a jobb oldali útszakaszon öntötték a kopásálló felső réteget, az elkövetkező napokban pedig ugyanezt teszik a baloldalon.

További egy hétre van szükség az útjelzések és a közlekedési jelek megrajzolására. Az olasz szakember elmondta: három hónapig tartott, amíg a Hidroelectrica vállalat átadta a Szamos medencéjét, és a folyót kétszer el kellett terelni. A kivitelező szerint a munkálatok szeptember végére elkészülnek, a végső átadás idén szeptember 29-én esedékes.

A Tirrena Scavi kivitelező cég számára az volt a legnehezebb a munkálatok során, hogy 64, egyenként 170 tonnás és 40 méter hosszú gerendatömböt kellett felszerelnie. Ehhez hasonló munkálatokat először végeztek Romániában. A munkálat elvégzéséhez Liebherr LR1600/2 típusú darut használtak, amely képes 600 tonna súly felemelésére.

Az Autópályák és Országutak Országos Társasága (CNAIR) közölte: szeptember 10-én Gyaluban egy bizottság vizsgálja meg az elvégzett munkákat.  Ugyanakkor pótlólagos követelményeket is támaszthatnak, amelyeket aztán a kivitelezőnek teljesítenie kell az átvételi bizottság eljöveteléig. A társaság szerint a hidat szeptember végén vagy október elején adják át a forgalomnak.

A Szamos feletti hidat eleinte az amerikai Bechtel cégnek kellett volna kiviteleznie. Neki is kezdtek a munkálatoknak, de nem fejezte be, mert 2013-ban felbontották a vele kötött szerződést. Amikor 2011-ben versenytárgyaláson meghirdették a 8,7 km hosszú autópálya-szakaszt Gyalu és Magyarnádas között, a hídépítés nem szerepelt a tervben, mert akkor ezt még a Bechtel cégnek kellett volna kiviteleznie. 2014-ben már kezdeményezték ugyan a híd megépítését, de nem jártak sikerrel, mert semmisnek nyilvánították a tervezési és kivitelezési versenytárgyalást a nem megfelelő árajánlatok miatt. 2015-ben új versenytárgyalást hirdettek meg, de csak a kivitelezési munkálatokra.

2017-ben hét cég és konzorcium nyújtott be a híd befejezésére pályázatot, a versenytárgyalást végül az olasz Tirrena Scavi nyerte.

A Gyalu-Magyarnádas közötti autópálya-szakasz munkálatai 2014-ben kezdődtek, a kivitelező az UMB Spedition-Tehnostrade cégtársulás. A munkálatok értéke 59 millió euró, kizárólag állami költségből fedezték. Ezt a szakaszt 2017-ben fejezték be. 

Borítókép: CNAIR 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvári vendéglők tevékenységét ...
Nem szavaztak a kormányról - a testület ...
A tömegbe hajtott egy autós egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ