Szentkirályok találkozója: ország­határokon átívelő értékteremtés
Kalotaszeg számos arcát ismerhette meg a 350 résztvevő
Kalotaszeg számos arcát ismerhette meg a 350 résztvevő
Vissza

Szentkirályok találkozója: ország­határokon átívelő értékteremtés

Apácának öltözött rocker nagymamák, szenvedélyes spanyol táncot lejtő fiatalok, bravúros tűzzsonglőrök ráadásként pedig a magyar rockzene ikonikus alakjai: néhány szóban így lehetne összefoglalni az idei Szent Király Szövetség találkozójának legemlékezetesebb pillanatait. A háromnapos rendezvénynek sikerült egész Kalotaszeget megmozgatnia, hiszen ha a kulturális programokra nem is jutott el mindenki, az esti koncerten zsúfolásig telt az Ady Endre Általános Iskola udvara. A szerencsésebbek az első sorokból, párjuk ölelésében, hideg italt szürcsölgetve, mások pedig a sörsátor pultja mögül sörös ládákat hordva, a konyhán mosogatva vagy háttérszervezés közepette énekelte torkaszakadtából a 16 tonna fekete szén, a Szállj el kismadár vagy a Szeretni valakit valamiért slágerek megunhatatlan sorait. A kalotaszentkirályiak nem véletlenül időzítették 2018-ra a szervezést, hiszen idén ünneplik a falu első írásos említésének 730-dik évfordulóját. (borítókép: Okos Márton felvétele)

Mielőtt viszont ennyire előre szaladnánk, kicsit pörgessük vissza a hétvége történéseit. Kalotaszeg szívében a helyiek alig pihenték ki a 28-dik Népzene- és néptánctábor fáradalmait, ismét komoly szervezkedésben kellett helytállniuk, hiszen idén Kalotaszentkirály vállalta a Szent Király Szövetség találkozójának lebonyolítását. Ez pedig azt jelenti, hogy a helyi tanács és az iskola alkalmazottaitól kezdve, a szakácsnőkön és a vendégfogadókon keresztül egészen a fiatalokig a közösség szinte minden tagja valamilyen módon hozzájárult a nagyszabású esemény létrejöttéhez. 

21 Szentkirály: találkozó, értékteremtés, kapcsolatépítés

Ki gondolta volna, hogy a Kárpát-medencében ennyi azon települések száma, amelyek nevükben, szellemiségükben hordozzák Szent István honalapító királyunk örökségét! 1997-ben, amikor István király fejedelemmé választásának 1000-dik évfordulóját ünnepeltük, tizenhat településnek a vezetői elhatározták, hogy létrehoznak egy olyan szövetséget, amelynek célja az országhatároktól függetlenül érvényesülő kulturális, szellemi, lelki magyar egység megteremtése, valamint egymás értékeinek megismerése, ahogyan az alapító okiratból olvashatjuk. Ennek érdekében a szövetség tagjai minden évben találkozót szerveznek a 21 település egyikén, ahol a kötelező közgyűlés, valamint az éves tervek ismertetése mellett kulturális programok, és a helyi értékek felfedezése által próbálják szorosabbra fűzni kapcsolatukat. A táncos, zenés műsorok sosem hiányozhatnak a palettáról, ezenfelül pedig a szervező települések lehetőségeikhez mérten változatos programokkal készülnek a résztvevőknek.

A települések képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit a Szent István-műemléknél

Kalotaszentkirály másodszor házigazda

Amint Péter György Árpád alpolgármestertől megtudtuk, a községben 2003-ban szervezték az első találkozót, idén pedig a rendezvénysorozatot összekapcsolták a falu első írásos említésének 730-dik évfordulójával. Elmondta, hogy egy ilyen esemény szervezése fejben már sokkal hamarabb elkezdődik, hiszen ők már évekkel ezelőtt tudták, hogy mikor szeretnék elvállalni a házigazda szerepét. A kulturális programok mellett készültek filmvetítéssel, kirándulással, falubemutatással, így a 350 résztvevő Kalotaszeg számos arcát megismerhette. Mivel a települések mindig hagynak valamilyen emléket a házigazdáknál, a Szent István-műemlék megkoszorúzása és a szalagtűzés mellett idén faültetéssel egészült ki ez a gesztus, így a Kalota partján csemeték és fatáblák sorakoznak fel megörökítve a résztvevő települések neveit. – 2004 óta veszek részt a találkozókon, de egyiket sem hasonlítom a másikhoz: más település, más körülmények, más adottságok – fogalmazott az alpolgármester, aki szerint minden találkozónak megvan a maga erőssége. Szerinte azok voltak a legemlékezetesebb találkozók, amikor a helyi tánccsoport is velük tartott, mert mindig helytálltak, és elismeréssel fogadták őket, bárhova is mentek. Azt is megtudtuk, hogy jövőben Székelyszentistvánon tartják a 23-dik találkozót, 2023-ig pedig esély sincs helyre pályázni a szervezők soraiban, hiszen a lista megtelt jelentkezőkkel. 

Szenvedélyes spanyol táncot lejtő fiatalok a rendezvény színpadán

Színvonalas előadások, profizmus humorral megfűszerezve

Az idei programkínálat legjava szombatra összpontosult, amikor a szövetség településeiről érkezők megmutathatták tudásukat, ügyességüket, értékeiket és belevalóságukat. Az utolsó jelzővel leginkább a szentkirályszabadjai Mai nők klubját illethetnénk, hiszen az 50 és 70 év közötti nagymamák korukat meghazudtoló produkcióval nyűgözték le a közönséget. A pár perces műsor alatt több identitásváltáson is átestek: kezdték visszafogott apácakórusként, folytatták bőrszerkós, seprűgitáros rocker nagyikként, végül pedig Leonard Cohen Hallelujájának Kulka János-féle magyar változatára mutattak be egy bájos koreográfiát. Amilyen széles mosollyal az arcukon ropták a táncot, és ahogyan csillogott a szemük az örömtől, le sem tudták volna tagadni, hogy mennyire élvezték a szereplést. A közönség hangulatát pedig csak még inkább fokozta a Szentkirályi Tánccsoport nyolcszoros fellépése, akik néptánctól kezdve, társasági, spanyol táncon keresztül egészen a mazsorettig minden műfajban megcsillogtatták tehetségüket. Pördülő szoknyácskák, megvillanó fodrok, cigánykerék, élő torony, akrobata-mutatványok, levegőbe emelkedő táncoslányok, dinamika, jókedv – mindent felvittek a színpadra, ami egy sikeres műsor ismérve. A záróakkordként 8 táncból összegyúrt egyveleggel, azaz a Népek táncával pedig végérvényesen felrakták a pontot az i-re, így a közönség addig tapsolt, amíg cigánykerekes, élőoszlopos mutatványukat el nem ismételték. A Republic koncert talán mindannyiunk elvárását fölülmúlta, hiszen nem akadt talpalatnyi hely, ahol az érkező nem egy torkaszakadtából éneklő rajongóba botlott volna bele, az ezt követő tűzzsonglőrök bravúros mutatványai és a tűzijáték pedig megpecsételte a közönség felfokozott hangulatát. 

Vasárnap az ünnepi istentisztelet után a csíkszentkirályi fúvószenekar és a debreceni huszárok kíséretében vonult le a tömeg a Szent István parkba, ahol a szövetség képviselői közösen helyezhették el koszorúikat a mellszobor előtt. Póka András György polgármester szavai alapján ez a találkozó és összefogás a Szent István-i örökség megtartását bizonyítja, hiszen szerinte együtt az elkövetkezendő ezer évben is képesek leszünk megőrizni kultúránkat és kereszténységünket. 

Bőrszerkós, seprűgitáros rocker nagyik a Mai nők klubjából


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csíksomlyói búcsú: zarándokok nélkül, a ...
Trump: nem szabad megengedni, hogy a ...
IMAS - Erősödnek a kis pártok, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ