Szentegyház utcai épületet újít fel a városháza
Vissza

Szentegyház utcai épületet újít fel a városháza

Felújítja az önkormányzat a Szentegyház utca 3. szám alatti ingatlant. A több szociális lakást is magába foglaló, leromlott állapotú ingatlan átfogó felújítása közel 2 millió euróba kerül, az összeget az önkormányzat saját forrásokból teremti elő.

Az 1902-ben épült kétemeletes, közel kétezer négyzetméter, hasznos területű ingatlan felújítását 18 hónapon belül kell elvégeznie az építőcégnek. „A helyreállítás során kiemelt figyelmet szentelünk az esztétikai szempontoknak, például a felújításon már átesett, a római katolikus egyház tulajdonában álló szemközti ikerépület színvilágával megegyező színeket használ fel a kivitelező a homlokzat felújítása során” – mondta Oláh Emese alpolgármester. Szerinte fontos, hogy az épület felújításakor a kivitelező lehetőség szerint az eredeti elemekből dolgozik, vagy ha ez nem lehetséges, akkor az eredetivel minőségben, anyagban, formában és színben megegyező új elemekkel pótolja a hiányzó részeket.

A belső terek öntött mozaikpadlózatát kőlapokkal helyettesítik, a befalazott ablakokat és pinceablakokat helyreállítják, természetes anyagokkal helyettesítik a burkolatokat – összességében a mai igények figyelembe vételével, de az épület hajdani kinézetének megfelelően zajlik a restaurálás. A felújítást követően a földszinten művészeti kiállítóteret létesít az önkormányzat.

Megkeresésünkre Gutt­mann Szabolcs építész elmondta: két szakcég dolgozza ki a felújítási terveket, amelyek az ingatlan teljes felújítását célozzák meg. Az egyik a K&K Studio de Proiectare, a másik pedig az Arh.Service Guttmann & Co. Az ingatlan földszintjén, a bejárattól jobbra majd a Képzőművészek Szövetségének alakítunk ki kiállítótermet. A város önkormányzatának el kell készítenie egy topográfiai felmérést, és biztosítani kell az ingatlan jogi hátterét, továbbá ki kell bocsátani az építkezési engedélyt is, ami még hiányzik. Már több hónapja foglalkozunk a tervekkel. Ami pedig a kivitelezést illeti, reménykedjünk, hogy idén elkezdődnek a munkálatok – összegzett a szakember. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Boc válasza: magyar felirat a ...
Kétszáz alkotást neveztek az 5. Magyar ...
A halhatatlan cirokseprű

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3