Szent Cecília kórus: új székhely- és próbaterem-szentelés
Vissza

Szent Cecília kórus: új székhely- és próbaterem-szentelés

Ünnepi, de emellett baráti és igazi jó hangulatban tartották meg vasárnap este a kolozsvári Szent Cecília kórus és zenekar székhelyének és próbatermének a felszentelését, amelyre a délutáni szentmise után került sor, a főtéri Szent Mihály plébánia épületében. Kettős alkalmat ünnepeltek, mert egyúttal bejelentették az Egyházzene Kolozsvár Egyesület bejegyzését is.

A helyhez és az alkalomhoz is illően, énekléssel kezdődött az ünnepi alkalom a Szent Cecília kórus székhelyének és próbatermének a felszentelésén. Hiszen „csak énekelj, mert az ének jó dolog”, szép dolog, az énekben szív dobog – idézte a kórus által előadott dalt Potyó István, a Szent Mihály plébániatemplom kántor-karnagya, a kórus vezetője, megjegyezve, ha nem is pont ez az ars poeticájuk, de a dalszöveg összefoglalja a kórus fennállásának lényegét. A hely ünnepélyes felszentelését Veres Stelián plébániai kormányzó végezte. Megjegyezte, az új székhelyben és próbateremben a kórus régi álma vált valóra, amely sokban köszönhető Potyó István karnagy kitartó közbenjárásának és a decemberben elhunyt Kovács Sándor főesperes támogatásának, megértésének. Azt kívánta, a kórus és zenekar tagjai továbbra is töltsék meg élettel a helyet.

Veres Stelián plébániai kormányzó

Potyó István ebből az alkalomból bemutatta az Egyházzene Kolozsvár Egyesületet, amely jogi keretet biztosít a kórusnak, és amelyet a muzsika, templom és közösség, és mindenek felett az egyházzene szolgálatára hoztak létre. Az egyesület elnöki tisztségét ellátó Potyó István felvázolta röviden céljaikat, feladataikat: szeretnék az egyházzenét népszerűsíteni, jobban átfogni a többi templommal közösen a nyári időszakokban az orgonamuzsikát, külföldi és belföldi énekkarok fellépésével változatosabbá tenni a kórushangversenyeket, pályázatokkal, támogatásokkal megoldani a tevékenységük finanszírozását, hozzájárulni a zenei képzéshez, a próbatermet gyakorlásra másoknak is rendelkezésre bocsátani. 

Potyó István karnagy bemutatta a kórus új logoját

Bemutatták a 2010-ben alakult Gyermek szkóla – 10-15 éves gyerekek kórusának – tevékenységét, majd a Szent Cecília kórust és zenekart is, amelynek szintén most újították meg a logóját valamint weboldalát.  Vincze-Dallos Csilla méltatta Potyó István szerepét a kórus és zenekar tevékenységének fellendítésében, egységet alkotásában. A zenekari próbákat, általában az együttléteket jó hangulat, kölcsönös tisztelet és megbecsülés jellemzi, ez pedig összetartja és megtartja a közösségüket – értékelte több kórustag. 

Végül a székhely és próbaterem felújítását ismertette Potyó István, fotókkal és videóval is szemléltetve a tavaly május és december között lezajlott munkálatokat, amelyek 130 ezer lejbe kerültek: az összeg támogatásból, tagságdíjból, saját hozzájárulásból, gyűjtésből származott.

Borítókép és fotók: TRIF ERIKA


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Babérkoszorús örökség: családi ...
Egyenesbe kerülhet a kerékpárutak ...
Egy hét múlva kihirdetik a DiscoverEU ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3