Széles járdával, kerékpárúttal, három sávval kívánnak „jó napot”
Hamarosan megvalósulhat a Békási/Bună Ziua út korszerűsítése
Hamarosan megvalósulhat a Békási/Bună Ziua út korszerűsítése
Vissza

Széles járdával, kerékpárúttal, három sávval kívánnak „jó napot”

Kolozsvár egyik legfelkapottabb negyedének lakói rég álmodoztak arról, hogy a főúton, a Békási/Bună Ziua utcában egyszer majd több mint két sávon lehet haladni. Nos, az álom már karnyújtásnyira van, miután a Kolozsvári Helyi Tanács tegnap délutáni ülésén elfogadták az említett utca kiszélesítésére és korszerűsítésére vonatkozó beruházás megvalósíthatósági tanulmányát és műszaki-gazdasági mutatóit. A sok éve indokolt korszerűsítés összköltsége meghaladja a 20 millió lejt; a kisajátítások árán 16 méter szélesre bővülő úton a gépjárművek számára 3 közlekedési sávot, a kerékpárosoknak dupla biciklisávot fognak építeni, emellett két méter széles járda fog épülni, de helyenként még némi zöldövezet is helyet kap. Mindennek megvalósítására 12 hónapot irányoztak elő, és Emil Boc polgármester megígérte, hogy felgyorsul a korszerűsítés előkészítési folyamata, mert a bővülő városnak ez a lakónegyede többezer embernek ad már otthont.

 

Elfogadta tegnap a Kolozsvári Városi Tanács a Békás/Bună ziua negyed főútja, a Békási/Bună ziua utca felújítására és kiszélesítésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt és a beruházás sarokszámait.
A jelenleg kétsávos út háromsávosra történő kiszélesítését a sűrű autós forgalom és a mindennapos forgalmi dugók indokolják. A városi döntéshozó testület április 2-i ülésének döntése szerint az útszélesítéssel egyidejűleg új esővíz-elvezető rendszer, új járdák és bicikliút is épül, az út szélessége így 16 méterre nő. Az út kiszélesítése érdekében szám szerint mintegy 60 kisajátítás történik, az általános városrendezési tervnek megfelelően. A beruházás közel 20 millió lejbe kerül, ebből 1,6 millió lej a kisajátítások költségét fedezi.
A Békási út kiszélesítése egyébként már lassan mintegy 3 éve foglalkoztatja a városvezetést, ám az elképzelés útjába számos nehézség gördült. A legnagyobb talán az volt, hogy a helyi önkormányzatnak nem volt joga „hozzányúlni” az úthoz, hiszen a mintegy 1200 méteres aszfaltcsík nem az ő, hanem az állam tulajdona volt, az országutak és autópályákat kezelő egykori CNADNR fennhatósága alatt, amire a magyarázat egyszerű: az útszakasz mintegy bő tíz éve még egyfajta terelőútként szolgált a Kolozsváron áthaladni kényszerülő személygépkocsi- és teherforgalom számára. Azóta a környék – amelyen 25-30 éve még csak termőföldek voltak, sok parcellán hóstátiak gazdálkodtak… – látványos fejlődésen ment keresztül, ma a város egyik legkívánatosabb új negyedének számít, annak ellenére, hogy a kaotikus építkezés a város ezen részére is rányomta a bélyegét.

Az utca tavaly ősszel került vissza az önkormányzat hatáskörébe, és akkor a városvezetés igen optimistán nyilatkozott a korszerűsítés elkezdése kapcsán. Csakhogy a tegnap elfogadott műszaki-pénzügyi mutatók összeállításához szükség volt lebonyolítani azt a közbeszerzést, amely a közművesítések áthelyezését irányozta elő. Az erre vonatkozó licitfelhívást Dan Tarcea alpolgármester korábbi nyilatkozata szerint az önkormányzat még 2018 őszén átküldte az Országos Közbeszerzési Ügynökségnek, de a törvényes 9 munkanapos határidő ellenére 8 hét múlva sem kapott választ, illetve nem tették közzé a licitet. Az ügynökség végül arra kötelezte a városvezetést, hogy négy külön licitet írjon ki – víz, csatornázás, villany, gázvezetékek áthelyezésére… 

Ezt megelőzően még 2017 elején kiírták az utca felújítására vonatkozó közvitát, amely során a fő kérdés az volt, hogy az utca négysávos legyen, vagy csak három – utóbbi esetben lehetővé téve biciklisávok kialakítását. A kolozsvári polgárok ez utóbbi mellett döntöttek, a városvezetés pedig nem „vétózta meg” a szavazás eredményét. 

„A munkálatok révén hozzá szeretnénk járulni ahhoz, hogy a Békás negyedi lakókörnyezet kellemesebbé váljon, a közlekedés pedig biztonságosabb legyen mind az autósok, mind a járókelők és biciklisek számára” – mondta tegnap Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. 

Persze azt, hogy a kibővítés, a korszerűsítési munkálatok mikor is érnek véget, még nehéz megjósolni, hiszen még azt sem könnyű megmondani, hogy mikor kezdődnek. Elvileg ugyanis versenytárgyalást kellene kiírni, és ha ennek valamelyik vesztese megfellebbezi a licit eredményét, az több hónapos csúszást jelent. Tavaly ősszel viszont Dan Tarcea azt nyilatkozta, hogy a munkálatokat az önkormányzat fennhatósága alá tartozó Közterület-fenntartó Vállalat (RADP) fogja elvégezni, így van esély arra is, hogy a munkálatok igen hamar elkezdődnek. Ennek egyébként nemcsak a környék lakói, gépkocsivezetői, hanem az ingatlanfejlesztők is örülni fognak, miután a városi tanács korábban felfüggesztette az építkezési engedélyek kiadását e negyedbe mindaddig, amíg az út kiszélesítésére vonatkozó építkezési engedélyre rá nem kerül a pecsét…


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Jövő héten egy hónappal ...
VIDEÓK - Megállt az élet. Meddig ilyen ...
A brit miniszterelnök várandós ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ