Székelyföldre látogat jövő héten Klaus Johannis FRISSÍTVE
Vissza

Székelyföldre látogat jövő héten Klaus Johannis FRISSÍTVE

Hargita és Kovászna megyébe látogat július 18-án, kedden Klaus Johannis államfő. A székelyföldi látogatást Mădălina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője jelentette be kedden, amikor az államfő programját ismertette.

Az elnök egyebek mellett felkeresi a csíksomlyói ferences kegytemplomot, a csíkszentkirályi ásványvíz-palackozó üzemet, a csíkszeredai megyeházán pedig a térség háromszáz választott önkormányzati képviselőjének és közigazgatási tisztségviselőjének jelenlétében tartandó tanácskozáson vesz részt.

A szóvivő szerint Johannis személyében hosszú idő óta először látogat államfő Hargita és Kovászna megyébe, célja pedig az, hogy tájékozódjék a helyi közösség problémáiról, és felmérje a régió fejlesztési lehetőségeit.

Dobrovolschi Románia egyik legismertebb, Kelet-Európa legnagyobb zarándokhelyeként jellemezte Csíksomlyót, ahova Romániából és más országokból és érkeznek hívők. Az elnök a látogatásával jelezni szeretné, hogy bátorítja a hagyományápolást, fontosnak tartja a felekezeti szabadságra vonatkozó alkotmányos jogokat, valamint a helyhatóságok és egyházak közötti kulturális, szociális és oktatási partnerséget - tette hozzá.

Johannis felkeresi a csíkszeredai Szent István Otthont, ahol kézművesekkel, őstermelőkkel és helyi idegenforgalmi vállalkozókkal is találkozik, jelezvén, hogy Hargita és Kovászna megye fejlődése szempontjából, de romániai "brand"-ként is fontosnak tartja a falusi turizmust és biogazdálkodást. Dobrovolschi szerint az államfő Sepsiszentgyörgyön fejezi be látogatását, ahol kis- és középvállalkozások, klaszterek és inkubátorházak képviselőivel találkozik.

„Az RMDSZ-t nem vonták be az államfő székelyföldi látogatásának szervezésébe. Amúgy egyetlen államfőt sem kell meghívni ahhoz, hogy ellátogasson az ország egyik vagy másik megyéjébe. A székelyföldi önkormányzati vezetők majd tájékoztatják Johannist a székelyföldi magyarok reális helyzetéről. Az RMDSZ-nek nincs különösebb elvárása az államfő székelyföldi látogatásával kapcsolatosan” – összegzett Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.  

Július 18-i programját Johannis  Vrancea megyében, a mărășești-i mauzóleumban fejezi be, ahol részt vesz az első világháború egyik legnagyobb romániai ütközetének centenáriumi megemlékezésén, hogy az első világháborúban elesett román katonák emléke előtt tisztelegjen - mutatott rá az elnöki hivatal szóvivője.

Hozzátette: fontos megemlékezni a román hadsereg dicsőséges pillanatairól, az államfő szerint pedig most már ideje komolyabban venni a felkészülést a "Nagy Egyesülés" centenáriumára, vagyis Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó, 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés századik évfordulójára.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Még nincs hivatalos tájékoztatás Avicii ...
Donald Trump "remek hírként" ...
MOGYE - Potápi: gondolkodni kell azon, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ