Székelyföldi terrorvád: az EMNT és az RMDSZ reakciója (FRISSÍTVE)
Vissza

Székelyföldi terrorvád: az EMNT és az RMDSZ reakciója (FRISSÍTVE)

Más civil-politikai és politikai szervezetekkel közösen tüntetést kezdeményez Kézdivásárhelyen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Ugyanakkor Facebook-bejegyzésében Kelemen Hunor RMDSZ-elnök felháborítónak tartja, hogy "az ügyészség ismét egy egész közösség megbélyegzésére használja az igazságszolgáltatást."

Mai sajtóközleményében az EMNT nevében Sándor Krisztina ügyvezető elnök azt írja: felháborítónak tartják, hogy „miután korábban gyakorlatilag felmentették Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt az ellenük felhozott, koncepciózus vádak alól, most mégis fejenként 5 évnyi börtönbüntetésre ítélték őket”.

A dokumentumban meggyőződésüknek adnak hangot annak kapcsán, hogy „a centenárium évében a hatóságok mostani döntése nem más, mint nyers és brutális erődemonstráció, s mint ilyen, a teljes erdélyi magyar közösség ellen irányul”.

„A román államhatalom immár sorozatos provokációi jól mutatják: nem Beke és Szőcs az, akik a békés román—magyar együttélést veszélyeztetik, hanem épp az a román állam, mely 100 év alatt sem volt képes felnőni az európai államok színvonalához, s nevetséges, koncepciózus eljárásokkal riogatja saját állampolgárait. Ennek fényében egyértelmű: nem Beke István és Szőcs Zoltán tartja félelemben a lakosságot, hanem épp a román államhatalom az, melynek így – előbbiekkel ellentétben – komoly felelőssége van a terror hangulatának megteremtésében” – olvasható a közleményben.

A Sándor Krisztina ügyvezető elnök által aláírt közlemény leszögezi: „Nem hagyhatjuk, hogy a román állam, melynek törvénytisztelő és adófizető állampolgárai vagyunk, megfélemlítsen bennünket, s miközben bűnözők tucatjai hoznak törvényeket a román parlamentben – saját maguk mentésére –, addig koholt vádak alapján, ellenünk uszítsanak. Egyértelművé kell tennünk, hogy az igazáért kiálló, kitartó és elszánt közösség vagyunk, mely képes erőt felmutatni!”

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke rövid Facebook-bejegyzésben reagált az ítéletre. "Beke István és Szőcs Zoltán ügyének büntetőjogi besorolását úgy változtatta meg a bíróság, hogy nem rendelkezett új bizonyítékokkal. Felháborító, hogy az ügyészség ismét egy egész közösség megbélyegzésére használja az igazságszolgáltatást" - írja a politikus.

Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke Facebook-bejegyzéésben kifejti: Beke István és Szőcs Zoltán ügyének büntetőjogi besorolását úgy változtatta meg a bíróság terrorista cselekedetekké, hogy a vádlottak valamennyi bizonyítékokra vonatkozó kérelmét elutasították.

"Az ügyészség ugyanakkor egyetlen új bizonyítékkal sem támasztotta alá vádját, amely alól alapfokon őket felmentették. Méltánytalan és igazságtalan, hogy a törvények rosszhiszemű értelmezésével, a védekezéshez való jog brutális megcsonkításával, az igazságszolgáltatást felhasználva ma is megbélyegezhetnek egy egész közösséget!", írja.

Az Európai Parlament (EP) csütörtök délelőtti strasbourgi plenáris ülésén Tőkés László napirend előtti felszólalásában készült felhívni a figyelmet az európai törvényhozás, az unióbeli közösségek és a nemzetközi nyilvánosság figyelmét arra „a döbbenetes, égbekiáltó tényre, hogy egy képtelen és alaptalan terrorvád nyomán Romániában súlyos börtönbüntetésre ítéltek magyar fiatalokat”. Az erdélyi EP-képviselőnek végül nem nyílt alkalma az EP plénumán való felszólalásra, ezért mondanivalóját levélben juttatta el képviselőtársaihoz, valamint a törvényhozás elnökéhez, Antonio Tajanihoz. Levelében Tőkés leszögezi: a kommunista diktatúra bukása után huszonnyolc évvel Romániában tovább él a magyarellenes nacionalizmus. „Ceaușescu diktátor uralmának idejét idézve, terrorizmus hamis vádjával börtönbe vetettek két székely magyar fiatalembert” – emlékeztetett az EP-képviselő, arra kérve az EP elnökét és a parlamentet, hogy járjanak közben Beke István Attila és Szőcs Zoltán politikai foglyok kiszabadítása érdekében.

(Fotó: vhegy.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: Ţucudean, a megmentő
Tizenötödik alkalommal tüntettek a ...
VIDEÓ - RMDSZ-kongresszus - Kisebb ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ