Székelyföldi terrorvád - Adjon kegyelmet Johannis!
Vissza

Székelyföldi terrorvád - Adjon kegyelmet Johannis!

A budapesti Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke arra hívja fel Klaus Johannis államfőt, hogy adjon kegyelmet Beke István és Szőcs Zoltán elítélt székelyföldi fiataloknak.

Lomnici Zoltán egy keddi budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, akár egy évig is eltarthat, amíg elbírálják a kérelmüket az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Úgy fogalmazott, hogy erősen megkérdőjelezhető ítélet született.

Kiemelte, a döntés értelmében az érintettek a román alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérletet tettek, miközben csupán pirotechnikai eszközökkel foglalkoztak. Megjegyezte, hogy olyan börtönben tartják őket fogva, ahol rablógyilkosok, erőszakos bűncselekményt elkövetők ülnek, pedig csupán a hazájukat szeretik, és lehet, hogy volt néhány meggondolatlan mondatuk, de semmilyen módon nem akarták Románia nemzetbiztonságát fenyegetni.

Az ítéletet nem két fiatal székely ügyeként kell kezelni, hanem figyelmeztetésként: komoly problémák adódnak abból, ha a magyarok az autonómiájukért, a megmaradásukért küzdenek - vélekedett az EMT elnöke.

Bajkai István fideszes képviselő kijelentette: nem szabad elmenni a jogsértések mellett, különösképpen, ha ezek a magyar nemzet tagjait érintik. Az eddigi bizonyítékok alapján a fiatalok biztosan nem követtek el terrorizmussal összeköthető bűncselekményt - állította. Az első és a második világháború lezárását követően a kisebbségek védelmére szolgáló wilsoni alapelvek elismerése nem, vagy csak részben valósult meg Erdélyben, a külhoni magyarságot több ezer jogsértés érte az elmúlt száz évben.A magyar alkotmány szerint mindenkori kötelességünk a nemzet tagjainak védelme - emelte ki.

Meg kell vizsgálni, hogy a román igazságszolgáltatás elfordult-e az európai jogtól, és az egész magyarság megfélemlítésére törekszik-e; hogy a diktatúrában tapasztaltakhoz hasonlóan a politika szolgálatában áll-e a román igazságszolgáltatás. Az erdélyi magyarság, különösen Székelyföld, nyomásgyakorlásként éli meg a történteket - értékelt a fideszes országgyűlési képviselő.


 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...
Előrejelzés: Esőzések, viharok. Hol és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ