Székelyföldi remények
Vissza

Székelyföldi remények

Égi manna Székelyföld számára Ferenc pápa közelgő látogatása. Június elseje ugyan még messze van, de a helyi hatóságok és lakosok már lázas izgalommal várják a Szentatyát. Nem túlzás, hogy történelmi látogatásnak leszünk tanúi, amelynek köszönhetően Székelyföld és vele együtt Erdély felkerül a világtérképre. A pápa jelenléte nem csupán a vallásos személyeket mozgatja meg, így nem csak zarándokokra, hanem kíváncsi turistákra is jócskán lehet majd számítani a látogatás idején.

Jól tudják ezt Székelyföld hatóságai is, s jó taktikai érzékkel igyekeznek a maximumot kihozni ebből a történelmi lehetőségből: néhány nappal ezelőtt az ország több régiójából összesereglett újságíróknak mutatták be Hargita megye néhány látványosságát, amelyet a turistáknak és zarándokoknak egyaránt ajánlanak.  A Hargita Megyei Tanács múlt hétvégén Csíkszentdomokoson szervezett összmegyei farsangbúcsúztatót, erre invitálták a média képviselőit. Kiváló fogás: a farsangi kavalkádban maga a „Szentatya” is „megjelent”, megáldva népét.

A szervezők egy másik népszerű székelyföldi helyszínre, a csíkszentsimoni (Tiltott) Csíki Sörgyárhoz is elvitték az újságírókat. Ferenc pápa minden bizonnyal nem fogyaszt majd alkoholt, de a zarándokok közül lehet többen igen, a turisták pedig annál inkább…  A kézműves sört gyártó helyi manufaktúra képviselői készségesen vezették végig a kis gyáron az újságírókat, jelezve: a helyi gazdaságnak rendkívül jellegzetes vállalkozásáról van szó.

Ha tehetné, Dániel Tibor csíkménasági sajtkészítő mester, akinek a családját és gazdaságát szintén meglátogattuk, azzal kínálná meg a Székelyföldre látogató Ferenc pápát, amivel a pásztorok a kis Jézust: amijük volt. Ő kiváló minőségű házi sajtot gyárt, így ezt ajánlaná fel a Szentatyának. A székely gazdának csillogtak a szemei, valahányszor Ferenc pápa nevét említettem. Minden bizonnyal hagy csapot s papot, s ő is elmegy a katolikus egyházvezető által tartott szentmisére.

Kétségtelen, hogy a pápa közelgő látogatása a székely társadalom minden rétegének fantáziáját megmozgatja. Nem véletlenül, hisz az elmúlt kétezer évben Péter apostol egyetlen utódja sem látogatott Erdélybe. Látogatásunk során megkérdeztük „az utca emberét” is arról - összeállításunk a www.szabadsag.ro hírportálon találtható –, hogyan vélekednek a jelentős eseményről. Valamennyien rendkívüli jelentőségűnek ítélték a katolikus egyházfő székelyföldi jelenlétét. Szerintük az erdélyi vizit arra buzdítja az itt élő katolikusokat, s velük együtt az összes keresztényt, hogy megmaradjanak és megerősödjenek hitükben. Egyik fiatal interjúalanyunk elmondta azt is: ha módja lenne rá, javasolná a katolikus egyház szigorú szabályainak megváltozatását. Konkrétan a paráznaságra gondolt, szerinte ugyanis idejemúlt arra kötelezni a fiatalokat, hogy csak házasságkötés után létesítsenek szexuális kapcsolatot …

Tudjuk, a látogatás elsősorban pasztorális jellegű, a katolikus egyház híveihez jön a pápa, de érdekes, ott tartózkodásunk során senki sem mondta: az autonómia hiányát tenné szóvá Ferenc atyának...


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár-dialógusok 2.0 – ...
Kiesett az U-BT, lemondott Mihai ...
Oltean Csongor: „Az EU rendezheti az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ