Székely Csaba Vörös Rébék-átirata nyerte a Litera pályázatát
Vissza

Székely Csaba Vörös Rébék-átirata nyerte a Litera pályázatát

Székely Csaba műve lett az első a Magyar ballada – Kortárs egyfelvonásosok Arany-balladákra elnevezésű, a Litera által meghirdetett felhíváson. Az irodalmi portál egyfelvonásos drámák írására kért fel hét drámaírót Arany János javasolt balladáiból, a győzteseket június 10-én este a Margó Fesztiválon jelentették be.

Ennek megfelelően, a zsűri (Hamvai Kornél, Máté Gábor, Lőkös Ildikó, Prőhle Gergely és a Litera) döntése alapján a Magyar ballada felhívásra beérkezett
legjobb egyfelvonásos mű Székely Csaba Vörös Rébék című alkotása, a második legjobb Kovács Viktor és Dominik Bérnász, a harmadik pedig Papp Sándor Zsigmond A bűn című drámája.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban szervezett Margó Fesztiválonjúnius 10-én este  bemutatták a nagyközönség előtt a műveket és alkotóikat. Az egyfelvonásos drámákból részletek hangoztak el színészek tolmácsolásában. A kiválasztott első, második és harmadik dráma szerzőjét a Litera díjazta, a drámákat az eseményt követően publikálja.

A legjobb művek felolvasószínházi bemutatójára Arany János halálának évfordulójához közeli napon, azaz október 22. táján kerül sor.

A felkért írók voltak: Bartók Imre, Király Kinga Júlia, Kiss Tibor Noé, Kovács Viktor és Dominik, Papp Sándor Zsigmond, Székely Csaba és Szil Ágnes, a javasolt balladák pedig az Ágnes asszony, Szőke Panni, A hamis tanú, Árva fiú, Tengeri-hántás, Hídavatás, Vörös Rébék, Tetemre hívás, A varró leányok, Éjféli párbaj. Ezek világát, hangulatát alapul véve, bizonyos főbb elemek (legalább egyet: szereplők, helyszín, szüzsé) megtartásával egyfelvonásos drámát kellett írni a Litera felkérésére.

Bartók Imre a Vörös Rébék (Rebeka), Király Kinga Júlia a Tetemre hívás (Ki mondja meg, mi történt Bárczi Benővel aznap este. Vagy még annak előtte), Kiss Tibor Noé a Hídavatás (Minden perfekt – fekete komédia), Kovács Viktor és Dominik az Éjféli párbaj (Bérnász), Papp Sándor Zsigmond az Ágnes asszony (A bűn), Székely Csaba a Vörös Rébék (Vörös Rébék) és Szil Ágnes a Szőke Panni (Cybergésa) témájára ít egyfelvonásost.

(Borítókép forrása: litera.hu)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eurovíziós Dalfesztivál: Hollandia ...
Korrupciós botrány miatt felbomlott az ...
Az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ