Száztizenöt éve játszotta első hivatalos meccsét a magyar fociválogatott
Vissza

Száztizenöt éve játszotta első hivatalos meccsét a magyar fociválogatott

Száztizenöt éve, 1902. október 12-én játszotta első hivatalos mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott. A Gillemot Ferenc szövetségi és Hajós Alfréd csapatkapitány vezette gárda barátságos meccsen 500 néző előtt kapott ki 5–0-ra a bécsi Práterben.

A magyar válogatott már korábban is játszott klubcsapatok ellen: 1901-ben az angol Richmond AFC és a skót Surrey Wanderers ellen is kiállította az MLSZ a hivatalos csapatát, ezek azonban nem minősülnek hivatalos mérkőzéseknek. A 115 évvel ezelőtti osztrák–magyar összecsapást a magyarok pár év múlva, az osztrákok pedig 1908-ban fogadták el hivatalos mérkőzésnek.

Az első hivatalos és szabályos magyar labdarúgó-mérkőzést 1897. május 9-én játszották, az első magyar nemzetközi mérkőzést pedig 1897. október 31-én rendezték a Budapesti Torna Club és a bécsi Cricket and Football Club között. Az első magyar győzelem külföldi csapat ellen 1899-ben született meg, a MAC 3–0-ra legyőzte a bécsi Victoriát. A legjobb pesti és bécsi csapatok sem 1902-ben találkoztak először, korábban már négy alkalommal is rendeztek Budapest-Bécs találkozót.

A másfél évvel korábban megalakult Magyar Labdarúgók Szövetsége 1902 októberében kötötte le az első hivatalos szövetségközi mérkőzését, az MLSZ igazgató tanácsa a Teréz körúti Stanoj kávéház külön helyiségében rakta össze szavazás után az első hivatalos keretet. A kezdetekre jellemző volt, hogy aktív játékosok vezették a meccseket. Az első hivatalos mérkőzésünket például az az angol Roland Shires vezette, aki az első BTC-Cricketter találkozón balösszekötőt játszott. Itthon egyébként annyira nem tulajdonítottak jelentőséget a meccsnek, hogy a magyar csapatból négyen is lemondták a szereplést minden különösebb ok nélkül.

Érdekesség, hogy az első meccsről maga a csapatkapitány, Hajós Alfréd tudósított a Sport-Világ című hetilapnak.

A magyar labdarúgó-válogatott második mérkőzését 1903. április 5-én játszotta Csehország ellen Budapesten. Az első gólt a csehek szerezték, Borbás Gáspártól azonban érkezett a válasz, aki ezzel megszerezte a magyar válogatott történetének első gólját. A végeredmény 2–1-es hazai győzelem lett, miután a hajrában Minder Frigyes is betalált.

A nemzeti csapat harmadik hivatalos meccse az első visszavágója volt: 1903. június 11-én az osztrákok érkeztek Budapestre, a Margitszigeten 3–2-es magyar győzelem született: Pokorny József két gólt szerzett, Buda István pedig egyszer talált az ellenfél hálójába.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nem sikerült 70 ezer eurót átvinni a ...
S a te családod milyen?
Orbán Viktor: semmi szükség arra, hogy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ