Százéves történelem korabeli képeslapokon
Ioan Aurel Pop rektor szerint a BBTE is szervez megemlékezéseket
Ioan Aurel Pop rektor szerint a BBTE is szervez megemlékezéseket
Vissza

Százéves történelem korabeli képeslapokon

Kevés szóval… képeslapok az első világháborúból címmel nyílt tárlat ma a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Kis /Emanuelle de Marton u. 1. szám alatti Klubtermében. A kiállítás kordokumentum értékű postai küldeményeket mutat be az első világégés idejéből, amelyekkel erdélyi katonák adtak híreket szeretteiknek a frontról.

Az eseményen Ioan Aurel Pop rektor kiemelte, hogy az általa vezetett intézmény munkatársai is bekapcsolódnak a százéves évforduló apropóján szervezett megemlékezés-sorozatba az Európaszerte tervezett első világháborús centenáriumi rendezvényekhez hasonlóan. Különböző kiadványokkal, konferenciákkal, kutatási programokkal készülnek, de kapcsolatot ápolnak az utódállamok  (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Litvánia, Lettország, Észtország, Ausztria, Magyarország) kutatóival is. 

Ioan Bolovan rektor-helyettes csalódottságának adott hangot, amiért szerinte a kormány nem támogatja kellőképpen az évfordulós rendezvényeket, miközben más államok költségvetésükből támogatják az ehhez szükséges interdiszciplináris kutatást. A mostani kiállítás anyagát, amint az Lukács József és Oana Gabor történészek ismertetőjéből kiderült, a kolozsvári Soó-Zöld Balázs, valamint a Kolozs és Beszterce-Naszód megyei levéltárak, illetve a Naszódi Határvédelmi Múzeum gyűjteményéből válogatták össze. Igyekeztek minél látványosabb darabokat bemutatni a legkülönbözőbb témákból: háborús propaganda, harci jelenetek, uralkodói portrék, sebesültek, katonaportrék, frontbeli életképek láthatók a november 13-ig nyitva tartó kiállításon. Annak idején Erdélybe negyvenezer postai küldemény érkezett a frontról, amelyek többsége képeslap formában tudósított. Sok esetben a katonák sajátkezű karikatúrákkal adtak hírt magukról az itthoniaknak. 

A tárlat szépséghibája, hogy a magát multikulturálisnak valló egyetem munkatársai csak román és francia nyelvű kísérőszövegekkel látták el a megtekinthető képeslapokat.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Több mint tíz százalékkal nőtt az ...
Ellenzi az RMDSZ a sürgősségi eljárást ...
Romsilva: az év eleje óta több mint 20 ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ