Százak Petőfivel a dési szavalóversenyen
Vissza

Százak Petőfivel a dési szavalóversenyen

Mezőségi és magyarországi iskolák diákjai tanáraikkal, szüleikkel közösen „érezték lobogni szellemét” Petőfi Sándornak a róla elnevezett dési szavalóversenyen.

Kerek 170 éve keressük, kutatjuk Kárpát-medencének azt a szegleltét, ahol alázattal, hálás szívvel megállhatnánk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc lánglelkű költőjének, Petőfi Sándornak a sírhalma felett. „Ki mindeneket tud, az tudja csak”, hogy mindmáig miért nem jutottunk el e téren a bizonyosságig. Költőtársa, igaz barátja sorai szerint jól van ez, mert így „nyugalmát semmi nem zavarja fel” (Arany János: Emlények). Ugyanebben a költeményben lehetőséget is találunk arra, hogyan pótolható ez a hiány: „Gyakran, ha az ég behunyta már szemét,/ Gyakran érzem lobogni szellemét./ Szobámba leng az a nyílt ablakon,/ Meg-megsimítja forró homlokom./ Hallom suhogni könnyű lépteit,/ És önfeledve ajkam szól: te itt? (…)/ És áldom azt a láthatatlan kezet…/ Mulass velem soká, szelíd emlékezet!”

Reményeink szerint hasonló érzések töltötték el azt a 78 magyar gyereket is akkor, amikor tanítóikkal, tanáraikkal, szüleikkel Petőfi összes költeményeinek olvasásába kezdett, s kiválasztotta a legmegfelelőbbet a dési XXI. Petőfi Sándor Szavalóversenyre. Belengte Petőfi lobogó szelleme a versenytermet is, amikor az egybegyűltek költőnk életének meghatározó értékeiről, a szabadságról és a szerelemről olvastak fel két verset együtt, egy akarattal november 16-a reggelén a megnyitón, s amikor aztán fennhangon megszólalt az „egy gondolat” gyermekeink ajkán.

A vendégfogadó Dési 1-es Számú Általános Iskola tanulói mellett verset mondtak testvériskolájuk, a Diószegi Kis István Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai Berettyóújfaluból, a Bálványosváraljai Általános Iskola, a Vicei Dsida Jenő Gimnázium, a Válaszúti Szakkollégium, a Szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum és a Széki Általános Iskola tanulói.

Az 1862-ben létesített legendás dési Zöldfa cukrászda vendéglői részlegén elköltött ebéd után eredményhirdetés következett hat csoportban. A zsűri szakértőinek csupán abban kellett komoly döntést hozniuk, hogy a versenyzők közül kinek sikerült legtermészetesebb, legeredetibb módon átadni az elmondott versek üzenetét (egyiket a verseny névadójának költeményeiből, másikat a magyar költészet mérhetetlenül gazdag tárházából), mert ezen a különleges, egyedi versenyen valóság az a jelmondat, hogy minden résztvevő nyertes. A zsűri véleménye szerint olvasásra korosztályonként éppen megfelelő könyvet vehetett át egyenként mindegyik versenyző, s az oklevelek mellől nem hiányzott idén sem a Dési Református Egyházközség szeretettel összeállított édes-hasznos ajándéka. A verseny sikerét önzetlenül előmozdították a helyi önkéntesek, a zsűri tagjai, a Communitas Alapítvány, a Kolozs Megyei Tanács, a Dési Polgármesteri Hivatal, akiknek segítségét/munkáját szervezőkként egybehangolták megszokott lelkesedésükkel a Dési Kádár József Kultúregyesület képviselői.

Délután a kolozsvári Puck Bábszínház vendégszerepelt a szavalóverseny gálaműsorán, a hallgatóság apraja-nagyja kellemes izgalommal követte Paprikajancsi világmegváltó kalandjait.

Czirmay Júlia tanítónő, Dési 1-es Számú Általános Iskola

(Borítókép: Olvasásra korosztályonként éppen megfelelő könyvet vehetett át mindegyik versenyző)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...
Utasszámhoz igazítják a közszállítási ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ