Száz év Erdélyben, Romániában: az impériumváltás stációiról
Vissza

Száz év Erdélyben, Romániában: az impériumváltás stációiról

Fodor János történész, a BBTE tanársegédjének előadásával rajtolt tegnap délután Kolozsváron is az Erdélyi Múzeum-Egyesület Jókai/Napoca u. 2. szám alatti székházában a nagyváradi Szacsvay Akadémia, illetve a Kós Károly Akadémia és az RMDSZ által szervezett, 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában elnevezésű rendezvény keretében zajló előadássorozat.

Benkő Levente történész-moderátor elmondta: a cél, hogy a szakértők előadásai által a nagyközönség betekintést nyerjen az erdélyi magyarság legutóbbi száz évének történéseibe. A vasárnap Sepsiszentgyörgyön megkezdődött körút – júliust és augusztust leszámítva – egész évben zajlik, s havonta egy-egy kutató egy héten keresztül előadást tart Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Szatmárnémetiben és Nagyváradon.

Fodor János az 1918–1920. Az impériumváltás stációi című előadásában elsősorban olyan kérdések tisztázására törekedett: mi az impériumváltás, milyen jellemző események vezethettek oda és milyen közvélekedés alakult ki ezzel kapcsolatban. 

Fotó: Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sürgősségi rendelettel módosították az ...
Ismét kihallgatják Liviu Dragneát a ...
Jogi precedens: megsemmisítették a Şova ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3