SZÁT - Winkler és Vincze vezeti az EP-listát
Vissza

SZÁT - Winkler és Vincze vezeti az EP-listát

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, és Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke vezeti az RMDSZ európai parlamenti listáját – döntött pénteki kolozsvári ülésén a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT). A harmadik helyezett Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök, akit Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke követ a listán, az ötödik helyen pedig Sógor Csaba EP-képviselő végzett. A SZÁT titkos szavazással rangsorolta a jelölteket, a testület tagjai minden helyre külön szavaztak. Az RMDSZ két EP-mandátumra számít.

– Nem volt könnyű dönteni. Mind az öten kiváló, jól felkészült, nagy tapasztalattal rendelkező jelöltek. Az RMDSZ-listája azonban nem a jelöltek, hanem a romániai magyar emberek listája. Minden egyes körben 33 leadott szavazatot jegyeztünk. Az első helyre Winkler Gyula 22 szavazatot kapott a 33-ból, a második helyre Vincze Lóránt 20 szavazatot kapott a 33-ból, amikor pedig a harmadik helyről kellett dönteni, (a maradék három jelölt közül – szerk. megj.) Hegedüs Csilla kapta meg a szavazatok többségét, szám szerint 22-őt. A negyedik helyért Oltean Csongorra a 33-ból 17-en szavaztak, végül az ötödik helyre Sógor Csaba került 16 szavazattal – tájékoztatott a szövetségi elnök a rangsorolást követően.  

- Winkler Gyula évek óta EP-képviselő, van tapasztalata a gazdaságban, a kereskedelemben. Vincze Lóránt az RMDSZ külügyi titkáraként a Minority Safe Pack-et, a nemzeti kisebbségvédelem ügyét képviselte eddig. Hegedüs Csilla nagy munkabírással rendelkező kolléga. A kulturális minisztérium államtitkáraként, műemlékvédőként bebizonyította, hogy az EP-ben is megállná a helyét. Reálisan két EP-képviselőre számíthatunk, de ha jól mozgósítunk, a harmadik hely is meglehet. Jövő héten Nagyváradon ülésezik a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT), akkor a testület elé terjesztjük javaslatunkat, amit remélhetőleg  érvényesíteni fognak – nyilatkozta Kelemen Hunor

Újságírói kérdésre elhangzott: a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is felvetette az együttműködés lehetőségét. Az MPP csütörtökön azt állította, visszutasíthatatlan javaslatot tett az RMDSZ-nek. Kelemen Hunor erről a “visszautasíthatatlan javaslatról” alig pénteken szerzett tudomást, és ez koalíciós listáról szól. Az RMDSZ elnöke szerint a koalíciós lista politikai nonszensz, ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy az RMDSZ-nek fel kell adnia közel harmincéves politikai identitását. Azt RMDSZ ehelyett felajánlja, hogy helyet biztosít a jelöltlistáján a többi magyar párt jelöltjeinek is.

Kelemen szerint az RMDSZ és az MPP között 2014-ben megkötött együttműködési megállapodás főleg az MPP-nek vált hasznára, mivel sokkal több polgármestere van a 2016-os helyhatósági választások következtében, mint bármikor, illetve a 2016-os parlamenti választások után két képviselőt is bejuttattak a parlamentbe.  Az MPP-vel szerdán fog még egyeztetni az RMDSZ. Az EMNP-vel való együttműködést illetően Kelemen elmondta: erre mindig van lehetőség, és ha az EMNP a magyar ügyért erőfeszítést akar tenni, az RMDSZ listája nyitva áll előttük is.

Winkler Gyula közgazdász, elektronika és távközlési mérnök. Vajdahunyadon született, ma is ott él családjával. 2007 decemberétől EP-képviselő, ezt megelőzően, 2004 és 2007 között Románia kormányának tagja volt először, mint külkereskedelemmel megbízott miniszter, majd az informatikai és távközlési tárcát vezette. Korábban a Hunyad megyei tanács tagja, majd alprefektus volt. 2000 és 2004 között parlamenti képviselő.

Vincze Loránt Marosvásárhelyen született, újságíró szakon végzett, közigazgatásból mesterizett. Tizenhat éven át újságíróként és médiamenedzserként, majd nyolc éven át az Európai Parlamentben képviselői munkatársként dolgozott. Jelenleg a FUEN elnöke, az RMDSZ külügyi titkára, és az Antall József Tudásközpont kisebbségügyi tanácsadója.

 


 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Főhajtás, hála és virág a magyar ...
VIDEÓ - Fáklyás menet 1956 emlékére ...
VIDEÓ - Ünnepi műsor október 23-a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ