Szászfenes: tömbházak építése ellen tiltakoznak
Vissza

Szászfenes: tömbházak építése ellen tiltakoznak

Négy tizenkét emeletes tömbház építése ellen tiltakozna néhány szászfenesi lakos, mivel úgy vélik: a községközpont amúgy is túlzsúfolt, több száz új lakás és lakosai autóikkal még inkább megnehezítik az amúgy is körülményes közúti forgalmat, nem beszélve a hulladék-elszállításról, a községi utak állapotának romlásáról. A Szászfenesi Tanács nemrég határozattervezet fogadott el, amelyben jóváhagyták a négy, egyenként tizenkét emeletes tömbház területrendezési tervét (PUZ).

Daniel Meze, a Rendet és tisztaságot Szászfenesen elnevezésű civil mozgalom képviselője elmondta: felelőtlennek tartja a Szászfenesi Tanács határozatát, hiszen az építendő négy tömbház 220 új lakrésze, az odaköltöző több száz emberrel és azok járműveivel ellehetetleníti a közelben lakók mindennapi életét. 

A sajtótájékoztatón megjelent két szászfenesi lakos elmondta: az épülő tizenkét emeletes tömbházak nagyon közel vannak a már felhúzott négyemeletes tömbházakhoz. Ha felépülnek az új tömbházak, sokkal kevesebb napfény jut majd be a többi lakásba főleg azért, mert köréjük 2,2 méteres kerítést akarnak építeni, ez pedig a környékbeli földszinti lakásokat fosztja majd meg a napfénytől. A parkolóhelyek is túl közel lennének a lakóházakhoz, ezzel pedig megszegik a közegészségügyi minisztérium 119/2014 számú rendeletének előírásait. 

Daniel Meze tárgyalt a napokban az építtető cég képviselőjével is, aki megígérte, hogy az új tömbházakat elválasztó falat 2,20 méteres helyett 1,70 méteresre építi.

Mivel Daniel Meze külön kitért arra, hogy a négy szászfenesi RMDSZ-es tanácsos is rábólintott a tervre, megkérdeztük Albert Zoltán RMDSZ-es tanácsost: miért jó ennek a zsúfolt a községnek, ha újabb négy, tizenkét emeletes tömbház fog épülni.  – A Daniel Meze által kifogásolt határozattervezet mindenben megfelelt a törvényes előírásoknak, feltételeknek. Ha nem szavaztuk volna meg, akkor az építtető cég peres úton érvényesíthette volna igazát a tanáccsal szemben. A legutóbbi tanácsülésen 25 városrendezéssel kapcsolatos határozat szerepelt, de csak tizenhármat szavaztunk meg, mert ezek megfeleltek minden törvényes kritériumnak.  Tanácsosként az a feladatom, hogy a törvényes előírásokat betartó határozatokat megszavazzam. Megszavazta a tanács az infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó tervezeteket is, de az már nem a tanácsosok feladata és hatásköre, hogy megszervezze és lebonyolítsa az ezzel kapcsolatos versenytárgyalást. Ez már a polgármester hatáskörébe tartozik – nyilatkozta lapunknak Albert Zoltán szászfenesi RMDSZ-es községi tanácsos, aki szerint Meze nem áll konstruktívan a község ügyeihez, magatartásával pedig ismertséget és politikai tőkét akar magának kovácsolni.

Egy másik, a sajtótájékoztatón jelen levő szászfenesi lakos elmondta: az újonnan épített tömbházaknál a hulladéktároló rész amúgy is nagyon kicsi, állandóan tele van szeméttel. Ha pedig a lakosok a hulladékszállító céghez fordulnak, akkor a cég azzal „takarózik”, hogy már teljesítette a polgármesteri hivatallal kötött szerződésbe foglalt kötelezettségeit, és nem hajlandó elvinni több szemetet.

Megtudtuk: a szászfenesi Porii utca magántulajdonban van, ezért a közvilágítást a lakosok kénytelenek a saját zsebükből fizetni. A lakosok két-három hónapja átiratot intéztek a Szászfenesi Polgármesteri Hivatalhoz, amelyben kérték, hogy az önkormányzat vegye át az utcát, de választ még nem kaptak rá.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Dana Gârbovant jelölik igazságügyi ...
Külügyminiszteri nyilatkozat a ...
Kávéházakról, törzsasztalokról, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...