Szászfenes: tömbházak építése ellen tiltakoznak
Vissza

Szászfenes: tömbházak építése ellen tiltakoznak

Négy tizenkét emeletes tömbház építése ellen tiltakozna néhány szászfenesi lakos, mivel úgy vélik: a községközpont amúgy is túlzsúfolt, több száz új lakás és lakosai autóikkal még inkább megnehezítik az amúgy is körülményes közúti forgalmat, nem beszélve a hulladék-elszállításról, a községi utak állapotának romlásáról. A Szászfenesi Tanács nemrég határozattervezet fogadott el, amelyben jóváhagyták a négy, egyenként tizenkét emeletes tömbház területrendezési tervét (PUZ).

Daniel Meze, a Rendet és tisztaságot Szászfenesen elnevezésű civil mozgalom képviselője elmondta: felelőtlennek tartja a Szászfenesi Tanács határozatát, hiszen az építendő négy tömbház 220 új lakrésze, az odaköltöző több száz emberrel és azok járműveivel ellehetetleníti a közelben lakók mindennapi életét. 

A sajtótájékoztatón megjelent két szászfenesi lakos elmondta: az épülő tizenkét emeletes tömbházak nagyon közel vannak a már felhúzott négyemeletes tömbházakhoz. Ha felépülnek az új tömbházak, sokkal kevesebb napfény jut majd be a többi lakásba főleg azért, mert köréjük 2,2 méteres kerítést akarnak építeni, ez pedig a környékbeli földszinti lakásokat fosztja majd meg a napfénytől. A parkolóhelyek is túl közel lennének a lakóházakhoz, ezzel pedig megszegik a közegészségügyi minisztérium 119/2014 számú rendeletének előírásait. 

Daniel Meze tárgyalt a napokban az építtető cég képviselőjével is, aki megígérte, hogy az új tömbházakat elválasztó falat 2,20 méteres helyett 1,70 méteresre építi.

Mivel Daniel Meze külön kitért arra, hogy a négy szászfenesi RMDSZ-es tanácsos is rábólintott a tervre, megkérdeztük Albert Zoltán RMDSZ-es tanácsost: miért jó ennek a zsúfolt a községnek, ha újabb négy, tizenkét emeletes tömbház fog épülni.  – A Daniel Meze által kifogásolt határozattervezet mindenben megfelelt a törvényes előírásoknak, feltételeknek. Ha nem szavaztuk volna meg, akkor az építtető cég peres úton érvényesíthette volna igazát a tanáccsal szemben. A legutóbbi tanácsülésen 25 városrendezéssel kapcsolatos határozat szerepelt, de csak tizenhármat szavaztunk meg, mert ezek megfeleltek minden törvényes kritériumnak.  Tanácsosként az a feladatom, hogy a törvényes előírásokat betartó határozatokat megszavazzam. Megszavazta a tanács az infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó tervezeteket is, de az már nem a tanácsosok feladata és hatásköre, hogy megszervezze és lebonyolítsa az ezzel kapcsolatos versenytárgyalást. Ez már a polgármester hatáskörébe tartozik – nyilatkozta lapunknak Albert Zoltán szászfenesi RMDSZ-es községi tanácsos, aki szerint Meze nem áll konstruktívan a község ügyeihez, magatartásával pedig ismertséget és politikai tőkét akar magának kovácsolni.

Egy másik, a sajtótájékoztatón jelen levő szászfenesi lakos elmondta: az újonnan épített tömbházaknál a hulladéktároló rész amúgy is nagyon kicsi, állandóan tele van szeméttel. Ha pedig a lakosok a hulladékszállító céghez fordulnak, akkor a cég azzal „takarózik”, hogy már teljesítette a polgármesteri hivatallal kötött szerződésbe foglalt kötelezettségeit, és nem hajlandó elvinni több szemetet.

Megtudtuk: a szászfenesi Porii utca magántulajdonban van, ezért a közvilágítást a lakosok kénytelenek a saját zsebükből fizetni. A lakosok két-három hónapja átiratot intéztek a Szászfenesi Polgármesteri Hivatalhoz, amelyben kérték, hogy az önkormányzat vegye át az utcát, de választ még nem kaptak rá.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nemes Jeles László nyerte a legjobb ...
Iohannis: a kormányátalakítás ...
Mennyire csökken Románia népessége ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ