Szarvasok, mosómedvék a kiürült városok utcáin – szmogtalan kolozsvári kilátás
Vissza

Szarvasok, mosómedvék a kiürült városok utcáin – szmogtalan kolozsvári kilátás

Szarvasok, mosómedvék, pulykák és más állatok kószálnak a világszerte elcsöndesedett, kiürült városok utcáin – írta meg a The Guardian a közösségi médián szaporodó beszámolókra és képekre hivatkozva. A National Geographic ugyanakkor cáfolta, hogy Velencében delfin úszkálna, azt régebben kapták lencsevégre Szardíniában – a csúsztatást a híres dekonspirátor, Paulo Ordoveza leplezte le. Mint kiderült, a hattyúk is szokványos vendégek Buranóban, de egyelőre valósnak tűnnek az olaszországi vaddisznók, a római kacsák, és a kolozsvári szmog eloszlásával feltűnő távoli hegyek.

Elsősorban a külvárosok környékén élő vadak indulnak felfedezőútra. A japán Narában szikaszarvasok járják a várost és a metróállomásokon is látták őket. A panamai San Felipe elnéptelenedett tengerpartján mosómedvék tűntek fel, a Guardian egy kaliforniai szerkesztőjének oaklandi háza körül pedig pulykák jelentek meg – ismerteti a brit lap cikkét az MTI.

Japán FORRÁS: FACEBOOK

„A vadállatok általában a városoknak azon a részén élnek, amit mi nem használunk. Ezért többnyire láthatatlanok számunkra, olyanok, mint a kísértetek” – magyarázta a chicagói Lincoln Állatkert városi vadon élő állatokkal foglalkozó intézetének igazgatója, Seth Mangle.

A pulykák jelenléte nem szokatlan Oakland környékén, a San Franciscó-i öbölben, de most úgy tűnik, messzebbre merészkednek. Európai nagyvárosok, köztük Barcelona utcáin is meglepetést keltettek a vaddisznók. A panamai Smithsonian Trópusi Kutatóintézet igazgatója, Matt Larsen pedig elmondta, hogy hat éve él San Felipében, de most látott először mosómedvéket a háza melletti tengerparton.

Vaddisznók Olaszországban FORRÁS: TWITTER

A feleségével együtt otthonról, távmunkában dolgozó Larsen hozzáfűzte: nagyon örül annak, hogy a „természet magára talál”, jó látni valami szokatlant.

Némely fotó kacsa, nem ott és nem akkor készült

A koronavírus-járvány miatti karantén és társadalmi távolságtartás váratlan helyzeteket teremthet a Massachusetts Amherst Egyetem ökológusa, Paige Warren szerint. „Kíváncsi vagyok, hogy a prérifarkasok és rókák mikor jelennek meg az amerikai városokban” – mondta, megjegyezve, hogy közben néhány olyan állat is, ami hozzászokott, hogy etetik az emberek, tovább vándorolhat. Ez a helyzet a japán szikaszarvasokkal, amelyek megszokták, hogy a turisták rizssütit dobnak nekik, de most, hogy a parkok kiürültek, kénytelenek a városban élelmet keresni. Ezért vándorolnak csapatostul az utcákon.

Bár azt állították, ezt a delfint nem a velencei Cagliariban fotózták FORRÁS: TWITTER

„Ahogy a Jurassic Parkban mondják, az élet utat talál magának” – mondta Mangle, aki kollégáival a bezárkózás idején is keresi a lehetőségeket arra, hogy a szabályok betartásával folytatni tudják a vadak megfigyelését. Azt kutatják többek között, hogyan változtatja meg a járvány okozta válsághelyzet az állatok viselkedését.

Buranóban szokványos a hattyúk látványa, de mi a helyzet a római Trevi-kút kacsáival? FORRÁS: FACEBOOK, TWITTER

Ezek a változások szerinte aprók lesznek, a rókák és prérifarkasok kicsit távolabb merészkednek búvóhelyeiktől, a madarak pedig új területeket fedeznek fel. Az a drámai forgatókönyv, hogy a vadak ellepik a városokat, csak a képzelet műve – hangsúlyozta Mangle. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy ezek az állatok mindig is körülöttünk éltek, csak nem jelentek meg ilyen feltűnően, és nem gondoltunk úgy a városainkra, mint a természet részére.

Azt a National Geographic is elismeri, hogy a velencei csatornákban a víz rendkívül letisztult a kijárási korlátozások bevezetése óta, hiszen semmi sem kavarja fel a vízben található szennyeződést, így az lerakódott. Pszichológusok nyilatkoznak a folyóiratnak arról, hogy a koronavírus járványhoz hasonló nagy válságok idején az örömhírekre nagyon gyorsan rákap a jó híreket szomjazó lakosság, ugyanakkor ha azokról kiderül, hogy valótlanok, a lélektani hatás még rosszabb, mint az álhírek szárnyra kapása előtt. Válság idején akarunk reménykedni, ugyanakkor abban is szeretne bízni az emberiség, hogy a természet képes regenerálódni, „meggyógyítani” önmagát, így hatalmas megosztással milliókhoz eljutottak az állatok térhódításáról szóló hírek. Ahogyan az várható volt, a cáfolat nem annyira – megjegyzendő, hogy a mechanizmus nagyon hasonló a kevésbé ártalmatlan, sőt olykor veszélyes álhírek esetében is, az pedig járvány idején pánikot, zavargásokat kelthet, ezért fontos ellenőrizni az információkat, illetve megbízható forrásokra hagyatkozni.

Március közepén osztotta meg a Facebook közösségi hálón felvételeit az egyik felhasználó, azzal a kísérőszöveggel, hogy a Hajnal negyedből látni lehet a Radnai havasokat és a Ciblest, miután a koronavírus miatt rendkívüli mértékben csökkent a közlekedés, ezzel együtt a levegőszennyeződés, a szmog Kolozsváron. Reménykedjünk, hogy ezek valós képek. Kedves olvasóink, Önöknek van-e hasonló tapasztalatuk?

A Cibles FORRÁS: FACEBOOK

A Radnai havasok FORRÁS: FACEBOOK


EZ ÉRDEKELHETI
HŰHA ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Női olimpiai kvalifikációs ...
VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...
Koronavírus – Kolozs megyében ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ