Szamosújvárra is eljutott a Soli Deo Gloria vándorkiállítás
Vissza

Szamosújvárra is eljutott a Soli Deo Gloria vándorkiállítás

Szamosújvárra is eljutott a magyar reformáció öt évszázadát bemutató Soli Deo Gloria című vándorkiállítás Magyarország kolozsvári főkonzulátusa jóvoltából. A Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum biztosított két hétig teret e kiállítás számára, amelynek megnyitóját február 28-án szervezték az iskola aulájában.

A tárlatot Timsa Ildikó iskolaigazgatónő nyitotta meg, felszólalásában köszöntötte a meghívottakat. Ezt követően Szurovszky Katalin konzul méltatta a kiállítást, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciáért felelős államtitkársága készített. A magyar reformáció öt évszázada alcímet viselő tárlat nagyméretű bannereken mutatja be a protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, szerepét a magyar történelemben, az egyház és a társadalom megújulásában. A Habsburg és az Oszmán Birodalom közötti hatalmi harcok árnyékában az Erdélyi Fejedelemség a protestantizmus központjává vált Bethlen Gábor és I. Rákóczi György uralkodásának idején. Az idén 450 éves tordai országgyűlés jelentősége is megjelenik a kiállítás anyagában, amely a világon elsőként iktatta törvénybe a vallásszabadságot. A reformációnak jelentős hatása volt a történetírásra, a tudományos életre, a nemzeti nyelvhasználatra, a magyar nyelvre és irodalomra, de a zenére is. A kiállítás külön kitér a magyar protestantizmus jeles alakjaira, a nagymúltú kollégiumok máig kisugárzó szellemi hatására.

Ezután Bányai Csaba, a Dési Református Egyházmegye esperesének áldása következett, majd Riti József Attila történelemtanár zárta a kiállítás-megnyitót, aki a reformáció történelmi fontosságát emelte ki. A reformáció több volt mint vallási megújulás, hiszen olyan irodalmi, művészeti, gondolkodásbeli folyamatokat indított be, amelyek megváltoztatták a világtörténelem alakulását.

A Sükösd Ildikó református vallástanár által betanított műsor színesítette a megnyitót. Kiss Csenge szavalt, a középiskolás lányok kórusa két egyházi éneket adott elő. Ők a reformációra összeállított műsorukból ragadták ki e verset és az énekeket, amellyel a lelki megújulás fontosságára hívták fel a figyelmet.

A múlt héten megnyílt két kiállítás is bizonyítéka, hogy a szamosújváriak magukénak tekintik az iskolát, az új tereket oktatási és közművelődési célokra is hasznosítják. 

Borítókép: Riti József Attila


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új luxusadó a láthatáron: jövőtől ...
Három év börtönre ítélték Michael ...
Átadták a Radnót és Nyárádtő közötti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ