Számos helyi kezdeményezés kapott pénzt a költségvetésből
Vissza

Számos helyi kezdeményezés kapott pénzt a költségvetésből

„Nem indokolt és rossz precedenst teremt, hogy a kormány felelősségvállalással, a parlamentet megkerülve akarja elfogadni a 2020-as állami költségvetést. Demokratikusan meghozott döntésekre van szükség, a felelősségvállalással elfogadott büdzsé azonban demokráciadeficitet jelent, harminc év alatt sosem került erre sor” – vélekedik Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a jövő évi költségvetésről, amelyért hétfőn vállalt felelősséget a kormány.

A költségvetés kapcsán Tánczos Barna, Hargita megyei szenátor elmondta: az RMDSZ felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzatok finanszírozása nem elégséges, és a nyári költségvetés-kiegészítéskor ezt meg kell oldani. 

„A kormány 2019-hez képest azt vállalta, hogy átveszi a szociális költségek felét az önkormányzatoktól. A tervezetben feltüntetett számok azonban azt mutatják, hogy a kormány által erre a célra elkülönített összegek a valós költségek alig 20-25 százalékát fedezik” – mutatott rá a szenátor.

Mindezek ellenére az RMDSZ-nek az adott körülmények között is sikerült a helyi közösségek érdekeit képviselnie. A Szövetség törvényhozói által benyújtott és a kormány által elfogadott módosításoknak köszönhetően finanszírozást nyert számos helyi és megyei kezdeményezés.

Egészségügy

Az RMDSZ tájékoztatása szerint 20 millió lejt különítettek el az állami költségvetésből a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórház felújítására és az épület kibővítésére, további 7 milliót a zilahi megyei kórház napközi részlegének és járóbeteg-rendelőjének felújítására, valamint a műtő kibővítésére. Továbbá 25 millió lejt szánnak a csíkszeredai megyei kórház, 3 millió lejt a gyergyószentmiklósi városi kórház, 10 milliót a székelyudvarhelyi kórház és 10 milliót a marosvásárhelyi megyei kórház feljavítására és felszerelésére. A szatmárnémeti megyei kórház felújítására is elkülönítettek 16 millió lejt.

Oktatás

A romániai magyar pedagógus-továbbképző központ új épületet kap Nagyváradon. Az állami költségvetésből 4 millió lejt különítettek el erre a célra. Továbbá új épületszárnnyal bővül a margittai Horváth János Elméleti Líceum, amelynek megépítésére 5 millió lejt ír elő a költségvetés.

Kultúra

Az RMDSZ évek óta azért harcol, hogy az állam központi költségvetésből finanszírozza az önkormányzatok alárendeltségében működő színházakat, operákat és filharmóniákat. Az állami színházak számára a kulturális minisztérium nyújt támogatást, az önkormányzatok alárendeltségében működő kulturális intézmények finanszírozásához azonban eddig nem járult hozzá az állam. Az RMDSZ javaslatát most elfogadta a kormány: a személyi jövedelemadóból begyűlt összegeknek a 3 százalékát fordítják az önkormányzatok alárendeltségében működő színházak, operák és filharmóniák működésére. 

Infrastruktúra

A marosvásárhelyi repülőtér munkálatainak kifizetésére 10 millió lejt különítettek el, 3 milliót a nagyszalontai kerülőút megépítésére, valamint 4 millió lejt a szatmári sürgősségi központ építésére és felszerelésére.

Az RMDSZ törvénymódosításának köszönhetően a kalotaszegi önkormányzatok bicikliutat építhetnek az egykori vasútvonal nyomvonalán. Az RMDSZ javaslatára pénzügyi erőforrást is rendeltek ehhez a kezdeményezéshez, 800 000 lejt különítettek el a bicikliút megépítésére.

A Kolozs megyei helyi közösségeket is támogatják majd. Aranykúton, Bálványosváralján, Bátonyban, Búzán és Buzapusztán, Körösfőn, Kövenden, Szentmihályon, Széken, Tordaszentlászlón és Várfalván korszerűsíthetik majd az infrastruktúrát, illetve felújíthatják a Magyarszovát-Berkényes-Mócs összekötő utat, összesen 14,2 millió lejből.

Az érmelléki önkormányzatok ivóvíz problémája is megoldódhat. Az RMDSZ javaslatára 15 millió lejt különítettek el az állami költségvetésben ezekre a munkálatokra. Ugyanakkor öt Arad megyei községben (Kisiratos, Nagyiratos, Németpereg, Szinte és Tőzmiske) 6 millió lejből építhetnek utakat, járdákat, és megoldják majd a közvilágítást. 


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Tofán Zsolt: nem tudom, ...
Miniszter: több mint hatezerrel nőtt a ...
Öt felnőtt és két gyermek vesztette ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ