Szakértő: Irán hatalmasat hibázott az ukrán repülő lelövésével
Irán beismerte: lelőtte az utasszállítót
Irán beismerte: lelőtte az utasszállítót
Vissza

Szakértő: Irán hatalmasat hibázott az ukrán repülő lelövésével

Óriási hibát követett el Irán az ukrán repülőgép lelövésével, amit jelentős mértékű kártérítési per követhet – mondta Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő szerint az iráni gazdaság rossz helyzetben van, tavaly a 9 százalékot is meghaladó visszaesést könyvelhettek el. Összességében elmondható, hogy Irán mindinkább szorult helyzetbe kerül – tette hozzá. Igaz, az átlagemberek valószínűleg nem érzik a gazdasági visszaesést – folytatta –, hiszen éppen egy évvel korábban még, az olajiparnak köszönhetően növekedés volt, de a pluszbevétel az elit egy szűk rétegénél csapódott le.

A műsorban felidézték, a múlt héten Washington Irak területén célzottan likvidálta Kászim Szulejmáni tábornokot – számol be az adásról az MTI –, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek (al-Hasd as-Saabi) a helyettes vezetőjét. Válaszul Irán szerdán 22 rakétát lőtt ki Irakban lévő amerikai bázisok ellen

Csicsmann László felhívta a figyelmet, hogy a helyzet azért is új, mert az amerikai erők ezúttal egy hivatalos állami szereplőt likvidáltak, ami jogi kérdéseket vet fel. Ráadásul Kászim Szulejmáni tábornok sokat tett az Iszlám Állam elleni fellépésért, így a megölése a terrorszervezetnek is kedvezhetett – fűzte hozzá.

Irán beismerte: tévedésből lelőtte az utasszállítót

Irán lőtte le a Teherán közelében kedden az ukrán utasszállító gépet – jelentette szombat hajnalban az iráni állami tévé a hadsereg közleményét idézve. Hozzátették: a katasztrófát emberi hiba okozta az Egyesült Államokkal szemben kialakult feszült helyzetben. Az utasszállító ugyanis a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik katonai központja felé fordult, emiatt ellenséges gépnek nézték.

Az iráni hadsereg bocsánatot kért a tragédia okozásáért, az államfő pedig kijelentette: bíróság elé állítják és felelősségre vonják azokat, akik felelősek a repülőgép lelövéséért.

Irán hozzáférést biztosított Ukrajnának a helyszínhez és adatokhoz

A hadsereg azt követően ismerte be a gép lelövését, hogy Ukrajna hozzáférést kapott az Iránban lezuhant ukrán utasszállító feketedobozaihoz és a teheráni reptér földi irányító központjában dolgozó diszpécserek hangfelvételeihez. Ezt Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter jelentette tegnap, hozzátéve: Teheránba mintegy ötven ukrán szakértő utazott ki – írja az MTI.

„Technikai eszközökkel próbálják rekonstruálni a repülőgépet, hogy megértsük, mi történt vele. Teljes mértékben együttműködést kapunk az iráni féltől. Irán segít nekünk, hozzáférünk mind a repülőgép maradványaihoz, mind a becsapódás helyszínéhez, amelynek biztonságát a rendőrség garantálja, noha kezdetben helyi lakosok is bejutottak oda, ami nehezíti a vizsgálatot” – fejtette ki.

Előzőleg egy olyan hír látott napvilágot, hogy a helyi hatóságok buldózerekkel láttak hozzá a roncsok eltakarításához, ami arra a gyanúra adott okot, hogy a bizonyítékok megsemmisítése folyik.

Prisztajko elmondta: hozzáférést kaptak a gép feketedobozaihoz, illetve a teheráni repülőtér diszpécserei és a pilóták közötti beszélgetés felvételeihez.

A külügyminiszter előzőleg azt is közölte, hogy Ukrajna fontos adatokat kapott az Egyesült Államoktól a légi katasztrófáról. Végezetül leszögezte: kártérítést fognak követelni, ha bebizonyosodik, hogy rakétatalálat érte a gépet.

Justin Trudeau kanadai kormányfő csütörtöki torontói sajtótájékoztatóján azt mondta, hírszerzési információk alapján „nagyon valószínű”, hogy iráni föld-levegő rakétával lőtték le kedden Teherán közelében az ukrán utasszállító repülőgépet. Kanada legkevesebb 63 állampolgárát veszítette el a katasztrófában, a rajta utazó 167 utasból 138 Kanadába utazott volna tovább. Emiatt Trudeau szerdán azt mondta: Kanada elvárja, hogy jelentős szerepet kapjon a szerencsétlenség iráni kivizsgálásában.

Pénteken Mike Pompeo amerikai külügyminiszter fogalmazott úgy a repülőgép szerdai teheráni katasztrófájára vonatkozó kérdésre válaszolva, hogy „úgy hisszük, valószínűsíthetően iráni rakéta lőtte le” a gépet.

Irán korábban úgy vélte: a hajtómű hibája okozhatta a balesetet.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le, de azt követően, hogy már elérte a 2400 méteres repülési magasságot. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén mindenki életét vesztette, 167 utas és a 9 fős ukrán személyzet, összesen hét ország, köztük Kanada, Svédország, Németország és Nagy-Britannia állampolgárai.

EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ