Szakállas majmok érkeztek
Vissza

Szakállas majmok érkeztek

A Szegedi Vadasparkba érkeznek újdonságok, amelyek gazdagítják és még érdekesebbé teszik az állatgyűjteményt. Köztük a legszínesebb újdonság az a Brazza-cerkóf csapat, Angliából még tavasszal megérkezett Fry, a hím cerkóf, majd rövidesen, júniusban a két nőstény is még messzebbről, Oroszországból. Utóbbiak egyhónapos karantén időszakának lejárta után került sort az összeszoktatásukra. A nemzetközi fajmegmentési program (EEP) keretében tartott ritka és rendkívüli megjelenésű majomfajt a látogatók is megfigyelhetik.

A Brazza-cerkóf (Cercopithecus neglectus) legfeltűnőbb jellegzetessége a nőstények és hímek által egyaránt hordott, csinos fehér szakáll, és a cerkófokra általában jellemző színesség. A kifejlett hímek jóval nagyobbak a nőstényeknél, ami arra utal, hogy a hím több nősténnyel él egy csoportban – azonban a kutatók már találtak egy-egy monogám párból és utódaikból álló családokat is. Közép-Afrikában él, elsősorban vízközeli erdőket kedveli, több más majomtól eltérően kitűnő úszók. Elsősorban gyümölccsel és más növényi részekkel táplálkoznak, de kisebb állatokat is elfogyasztanak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint nem számít még veszélyeztetettnek, de a számukat az élőhelyek pusztulása és a húsukért történő vadászatuk folyamatosan csökkenti. Az állatkertekben a fajmentő tenyészprogram sikerének köszönhetőn stabil az állománya. Jelenleg Európa több mint 33 állatkertjében közel 150 egyede él. A Szegedi Vadasparkba érkezett majmok még fiatalok, az ivarérettség határán vannak, de remélhetőleg rövidesen szaporodni kezdenek.

EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az RMDSZ támogatását kérte az új ...
Nemzeterősítő rendezvény a Mátyás ...
Johannis: Romániában folytatni kell a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fotókiállítás a Hóstátról a ...
  • Hóstát 1979–1984
  • Miniszterelnök asszony
  • Elcsendesedett a csíkszeredai ...
  • Bemutatták Clarisse Werner kötetét