Szakállas majmok érkeztek
Vissza

Szakállas majmok érkeztek

A Szegedi Vadasparkba érkeznek újdonságok, amelyek gazdagítják és még érdekesebbé teszik az állatgyűjteményt. Köztük a legszínesebb újdonság az a Brazza-cerkóf csapat, Angliából még tavasszal megérkezett Fry, a hím cerkóf, majd rövidesen, júniusban a két nőstény is még messzebbről, Oroszországból. Utóbbiak egyhónapos karantén időszakának lejárta után került sort az összeszoktatásukra. A nemzetközi fajmegmentési program (EEP) keretében tartott ritka és rendkívüli megjelenésű majomfajt a látogatók is megfigyelhetik.

A Brazza-cerkóf (Cercopithecus neglectus) legfeltűnőbb jellegzetessége a nőstények és hímek által egyaránt hordott, csinos fehér szakáll, és a cerkófokra általában jellemző színesség. A kifejlett hímek jóval nagyobbak a nőstényeknél, ami arra utal, hogy a hím több nősténnyel él egy csoportban – azonban a kutatók már találtak egy-egy monogám párból és utódaikból álló családokat is. Közép-Afrikában él, elsősorban vízközeli erdőket kedveli, több más majomtól eltérően kitűnő úszók. Elsősorban gyümölccsel és más növényi részekkel táplálkoznak, de kisebb állatokat is elfogyasztanak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint nem számít még veszélyeztetettnek, de a számukat az élőhelyek pusztulása és a húsukért történő vadászatuk folyamatosan csökkenti. Az állatkertekben a fajmentő tenyészprogram sikerének köszönhetőn stabil az állománya. Jelenleg Európa több mint 33 állatkertjében közel 150 egyede él. A Szegedi Vadasparkba érkezett majmok még fiatalok, az ivarérettség határán vannak, de remélhetőleg rövidesen szaporodni kezdenek.

EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Orbán Viktor átalakítaná a magyar ...
Amerikai külügy: Damaszkusz és Moszkva ...
Dragnea: Románia áthelyezi Jeruzsálembe ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ