Szabó István Mephistójával folytatódik a Sapientia filmtörténeti vetítéssorozata
Vissza

Szabó István Mephistójával folytatódik a Sapientia filmtörténeti vetítéssorozata

Havonta jelentkező online vetítéssorozatot indított januárban a Sapientia EMTE kolozsvári kara: a sorozat második szakasza Szabó István életművére koncentrál, szeptember 24-én, péntek este hat órától pedig az 1981-es Mephisto című alkotását láthatják az érdeklődők.

A Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmarchívum és a Magyarország kolozsvári főkonzulátusa támogatásával megvalósuló magyar filmtörténeti vetítéssorozat minden hónap utolsó péntekén jelentkezik egy-egy online megtekinthető magyar filmmel.

Hendrik Höfgen, a tehetséges fiatal színész ambícióit nem elégítik ki a hamburgi színházban játszott szerepek. Berlinbe szerződik, hogy eljátszhassa élete nagy szerepálmát, a Mephistót. Mérhetetlen becsvágy fűti és sikerei miatt észre sem veszi, miként keveredik bele egyre jobban a politikába és köteleződik el egyre inkább a nácik mellett – olvasható a film leírásában.

A Mephisto a magyar filmek közül elsőként nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat, Szabó Istvánt a világ legismertebb rendezői közé juttatta és a filmszakma figyelmét is ráirányította Magyarországra. Szabó István eddigi pályafutása során több mint 60 nemzetközi elismerésben részesült, négy alkalommal vehetett át díjat Cannes-ban, mozifilmjei mellett pedig készített televíziós filmeket, sőt, még operát is.

A vetítés felvezetőjét – amelyet Gelencsér Gábor filmtörténész, az ELTE filmtudomány tanszékének, illetve a Sapientia EMTE média tanszékének oktatója tart –, valamint a filmet a Magyar filmtörténeti vetítéssorozat a Sapientia EMTE-n nevű Facebook-csoportban közzétett linken ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emil Boc: Kolozsváron 56 százalékos az ...
Árkossy István kapta a Magyar ...
Elhunyt Venczel Vera színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Io rëggëlt, Iohannis!
  • A bili esete a Hóstáttal
  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd ...
  • Arábia Európában: egy hét a napsütötte ...
  • Tíz év tükre