Szabálytalankodó gyalogosok okozzák a balesetek egyharmadát
Így jussunk át épségben a túloldalra
Így jussunk át épségben a túloldalra
Vissza

Szabálytalankodó gyalogosok okozzák a balesetek egyharmadát

A Kolozs Megyei Tanács legutóbbi ülésén mutatták be azt a jelentést, amely a több karhatalmi intézmény képviselőit tömörítő, a tanács fennhatósága alá tartozó Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) idei első negyedévi mérlegét tárta a megyei önkormányzat képviselői elé. Ebből kiderül például az is, hogy a megyében történt súlyos balesetek mintegy 30%-át a szabálytalanul átkelő gyalogosok okozzák, továbbá a balesetek harmadik leggyakoribb oka (12%) a gyalogosoknak való elsőbbségadás elmulasztása a sofőrök részéről. Ez azt jelenti, hogy a súlyos balesetek 42%-ában a gyalogos volt az áldozat, így, kissé morbidan fogalmazva azt mondhatjuk: érdemes duplán odafigyelniük a gyalogosoknak, ha nem a túlvilágra, hanem csak az utca túloldalára szeretnének átjutni. A „túloldal” kettős értelmezhetőségére épült a Román Rendőrség tavalyelőtti, a szabálytalan átkeléseket visszaszorítani hivatott kampánya is, a jelek szerint nem sok sikerrel.

Egy korábbi, 2014-es adat szerint a romániai közúti balesetekben elhunyt személyek 39%-a gyalogos – ezzel az aránnyal Románia vezetett Európában, ahol e téren az átlag abban az évben 22% volt. A gyalogosáldozattal járó balesetek 69%-a városi környezetben történt – derült ki ugyanabból a statisztikából.

Vélhetően ez vezetett oda, hogy a Román Rendőrség 2015-ben több hónapos kampányt indított a szabálytalan átkelések visszaszorítása érdekében, a „túloldal” szókapcsolat kettőségére alapozva. „Válaszd az életet!” – hangsúlyozták a kampány plakátjai, szórólapjai, videói. „Minden 620. szabálytalan átkelés halálos végkimenetelű. Te a hányadiknál tartasz?” – állt a kérdés a kampány egy másik plaktáján, a jelek szerint nem sok sikerrel: a szabálytalan átkelések országszerte továbbra a súlyos balesetek fő kiváltó okai közé tartoznak.

Nincs ez másként Kolozs megyében sem: a megyei önkormányzat hatáskörébe tartozó Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) jelentéseiben rendszeresen az első helyen szerepel. Így van ez a 2017 első negyedé­vét taglaló jelentésben is: 29%-kal viszi a pálmát. A második helyen a gyorshajtás áll (18%), a harmadikon a gyalogosoknak való elsőbbségadás elmulasztása (12%). Ez azt jelenti, hogy Kolozs megyében a közúti balesetek halálos áldozatainak/súlyos sérültjeinek több mint 40%-a gyalogos…

{Tovább olvasható még 272 szó.}
Ennek okai természetesen sokrétűek: egyrészt a gyalogosok fegyelmezetlensége, akik sokszor ott kelnek át, ahol éppen eszükbe jut, másrészt a gépkocsivezetők nemtörődömsége vagy éppen felkészületlensége, mivel „elfelejtik” csökkenti a sebességet – mint ahogy a törvény előírja – gyalogátkelők, buszmegállók környékén. Ugyanakkor az infrastruktúra is h
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Semjén: a nemzetpolitika nagy sikere a ...
Kigyulladt, de biztonságosan landolt a ...
Drónnal csempésztek cigarettát ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ