Szabályozzák az iskolanyitás feltételeit és a védekezési lehetőségeket
Vissza

Szabályozzák az iskolanyitás feltételeit és a védekezési lehetőségeket

Az iskolák megnyitásáról szóló döntést nem megyei, hanem települési szinten hozzák meg – hangsúlyozta az oktatási miniszter. Sorin Cîmpeanu kifejtette: a döntést hetente felül kell vizsgálni az elmúlt 14 napban ezer lakosra vetített összesített fertőzésszám alapján.

A szaktárcavezető elárult néhány olyan leendő intézkedést, amelyet az oktatási és az egészségügyi minisztérium közös rendeletben irányoz elő az iskolanyitás feltételeiként, illetve rögzíti a védekezés szabályait.Azzal kapcsolatban, mi várható, ha esetleg berobban a járvány harmadik hulláma, Cîmpeanu elmondta: bízik abban, hogy erre nem kerül sor, de amennyiben mégis bekövetkezik, ez nem egyik napról a másikra jelentkezik, tehát nem kell majd azonnali döntést hozni.Ugyanakkor az oktatási tárcavezető kifejtette: ha egyazon osztályból két tanulónak pozitív lesz a koronavírustesztje, ott felfüggesztik a tantermi tevékenységet.  Amennyiben csak egy tanulónál igazolják a fertőzést, a többit letesztelik, és ha az eredmény negatív, az osztály tovább járhat az órákra. Ha kettő vagy annál több gyermek eredménye lesz pozitív, akkor abban az osztályban felfüggesztik a tevékenységet, a többi osztálya viszont tovább járhat iskolába. Amennyiben olyan helyzet áll elő, hogy több osztályban lesz pozitív kettő vagy több gyermek koronavírustesztje, akkor egy időre az egész iskola távoktatásra tér át.Ami a pedagógusok esetleges lebetegedését illeti, a miniszter elmondta: ha a tanintézetben kettő vagy több oktató fertőződik meg, akik több osztályban tanítanak, akkor az iskolában azonnal felfüggesztik az oktatást – idézte a minisztert az Agerpres hírügynökség. Sorin Cîmpeanu kitért arra is, amennyiben az óvónő vagy a tanítónő betegedik le, és senki sem tudja átvenni a csoportot vagy az osztályt, akkor szintén online oktatásra kell áttérni.Leszögezte továbbá, hogy a tanulóknak és a tanároknak egyaránt állandóan maszkot kell viselniük az iskolában. Meglátása szerint a maszkviselés megakadályozza a fertőzés terjedését akkor is, ha két tanuló ül egy padban. Cîmpeanu szerint az arcvédő használata jóval fontosabb, mint az, hogy a diákok néhány centivel közelebb vagy távolabb ülnek egymáshoz.

Mint ismeretes, február 8-ától, a második iskolai félév első napjától megnyitják az iskolákat és óvodákat azokon a településeken, amelyeken nem rendeltek el vesztegzárat a koronavírus-járvány miatt. A döntést Klaus Iohannis államfő jelentette be kedden, azt követően, hogy Florin Cîţu miniszterelnökkel és az illetékes kormánytagokkal közösen elemezték a járványhelyzetet.Tavaly november 9-én a járvány második hullámának megfékezése érdekében költöztették országszerte az internetre az oktatást, amikor a naponta diagnosztizált fertőzések átlaga meghaladta a 6500-at, jelenleg a napi 2400 új eset számít átlagosnak.

Az RMDSZ örvend a döntésnekAz RMDSZ örvend a döntésnek, hiszen egybecseng azzal, amit november óta kérnek, és amiért december óta kormányzati pozícióból is küzdenek.

Közleményükben emlékeztetnek arra, hogy a második félévtől a zöld jelzésű településeken az óvodákban és minden iskola minden osztályában személyes jelenléttel zajlik majd az oktatás, a sárga jelzésű településeken az óvodások, az elemi osztályos tanulók, a nyolcadikosok és tizenkettedikesek térnek vissza az osztálytermekbe, a piros jelzésű településeken csak az óvodákban és az elemi osztályokban zajlik személyes jelenléttel az oktatás.

„A döntés előremutat. Azt mutatja, hogy a kormányban érvényesült az RMDSZ álláspontja, miszerint nincs vesztegetni való időnk: ez az ország nem veszíthet el egy teljes nemzedéket a járványhelyzet miatt. A döntés ugyanakkor a szakemberek véleményére alapoz: a részleges újranyitással az óvodások és a diákok kontrollált környezetbe kerülnek, az óvodákban és az iskolákban megoldható a napi egészségügyi felügyelet és a szűrővizsgálat is, fertőzöttség esetén pedig a beteg környezete is könnyebben követhető lesz. Bízunk abban, hogy a döntéssel a felzárkóztatás időszakába lépünk, és véget vethetünk mihamarabb a szülőket erőn felül megterhelő időszaknak!” – állapítja meg az RMDSZ.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tavaly csökkent az OTP bank nyeresége
Munkaügyi miniszter: minden alkalmazott ...
Fejleszt Szilágy megyében a fejlesztési ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ