Sürgeti az USR PLUS az alkotmánybíróságot bizalmatlansági indítvány-ügyben
Vissza

Sürgeti az USR PLUS az alkotmánybíróságot bizalmatlansági indítvány-ügyben

A Mentsétek meg Romániát (USR) és a PLUS alkotta szövetség felkérte az Alkotmánybíróságot, hogy a kijelölt időpontnál korábban tárgyalja a kormány beadványát az AUR-ral közösen benyújtott bizalmatlansági indítványukra vonatkozóan. Az alakulat gyors döntéshozatalt sürget "a jelenlegi patthelyzetből való kilépés" érdekében.

Az USR PLUS hétfői közleménye szerint az alkotmány 113-as cikke világosan leszögezi, hogy a bizalmatlansági indítvány vitáját és a szavazást a dokumentum felolvasása után három nappal kell megtartani.

A pártszövetség úgy véli, hogy a kormány beadványának megvitatására kijelölt szeptember 28-i időpont túl kései, és ezzel tulajdonképpen megfosztják a lényegétől a kezdeményezést, ezért kérik az alkotmánybíróságtól (CCR), hogy tűzzenek ki egy korábbi időpontot a beadvány tárgyalására. Az USR PLUS képviselője, Oana Murariu szerint minél inkább elhúzódik a beadvánnyal kapcsolatos döntéshozatal, annál inkább mélyül a jelenlegi politikai válság.

"A parlamentben kötött elvtelen alkuk akadályozzák a szenátorokat és képviselőket alkotmányos joguk gyakorlásában. És mindez csak azért, hogy a jelenlegi miniszterelnök a PNL kongresszusa utánig hivatalban maradhasson. Kérjük az alkotmánybíróságot, ne vegyen részt ebben a demokráciaellenes akcióban, és vizsgálja felül a bizalmatlansági indítvány megvitatásának időpontját", olvasható a közleményben.

Florin Cîţu kormányfő az alkotmánybírósághoz benyújtott beadványában a kormány és a parlament közötti alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítását kérte az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványa ügyében. A miniszterelnök "a végrehajtó hatalommal szembeni alkotmányellenes, tisztességtelen és visszaélésszerű magatartással” vádolja az USR PLUS-t és az AUR-t.

Parlamenti sztrájkba lép az AUR 

Meghatározatlan ideig parlamenti sztrájkba lépnek a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvényhozói a bizalmatlansági indítvány napirendre tűzésének akadályoztatása miatt - jelentette be hétfőn Sorin Lavric szenátor. Elmondta, az AUR szenátorai jelen lesznek a plénumban, az ülésterem erkélyén, de nem szavaznak, később pedig átmennek a képviselőházba tiltakozni. Kifejtette: a parlamenti sztrájkot csak akkor szüntetik be, ha a bizalmatlansági indítványt a két ház együttes plénuma megvitatja, majd szavaz róla. „Nincsenek illúzióink, sajnos ez nem fog megtörténni a liberálisok kongresszusáig”, jelentette ki az AUR szenátora.

Nem mondanak le a szocdemek saját indítványukról

A Szociáldemokrata Párt (PSD) be fogja nyújtani saját bizalmatlansági indítványát, ha az alkotmánybíróság helyt ad a kormány beadványának, és alkotmányellenesnek nyilvánítja az USR PLUS és az AUR által benyújtott indítványt - jelentette be hétfőn Radu Oprea, az alakulat szóvivője. Kifejtette: felkérik a többi pártot is, hogy támogassák a kormány megbuktatását célzó indítványukat. Ha azonban a taláros testület úgy dönt, hogy az USR PLUS és az AUR indítványa nem ütközik az alaptörvénybe, a PSD azt fogja megszavazni.

PNL – Az USR PLUS szakítson meg minden együttműködést az AUR-ral 

A PNL országos vezetősége határozatot fogadott el, amelyben felszólítja az USR PLUS-t, hogy "azonnal és teljes mértékben szakítson meg" az AUR-ral bármilyen együttműködést vagy közös politikai fellépést.

A PNL „szélsőséges, idegengyűlölő és Európa ellenes pártként" jellemzi az AUR-t, és a határozatban leszögezi, „egyetlen, magát demokratikusnak és Európa-pártinak valló párt sem léphet semmiféle - nyílt vagy hallgatólagos - partnerségre a legionarizmus vagy a kommunizmus apologétáival, Corneliu Zelea Codreanu vagy Nicolae Ceausescu támogatóival”.

„Párbeszédre hívjuk az USR PLUS-t a bizalom újjáépítése és a 2020. december 6-i parlamenti választások után létrejött parlamenti többség helyreállítása érdekében”, olvasható a PNL közleményében.

CURS - Nagy előnnyel vezet a PSD

Fölényesen vezet a Szociáldemokrata Párt (PSD) a legújabb közvélemény-kutatásban, mintegy 20 százalékkal megelőzve a kormány vezető erejét jelentő liberálisokat.

A PSD megrendelésére végzett CURS-felmérés szerint, amennyiben jövő vasárnap lennének a választások a szociáldemokraták a szavazatok 35 százalékát szereznék meg. A második helyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) áll 19 százalékkal. A Románok Egységéért Szövetség (AUR) támogatottsága 14 százalék, a szélsőségesen nacionalista párt ezúttal is lekörözte a Mentsétek meg Romániát és a PLUS alkotta szövetséget (11 százalék). Az adatok szerint az RMDSZ tartja az 5 százalékot.

A megkérdezettek 75 százaléka úgy ítéli meg: jól tájékozott, ami a jelenlegi politikai válságot illeti; 45 százalék szerint a PSD-nek nem kellene benyújtania bizalmatlansági indítványt a kormány ellen. Ugyancsak 45 százalék véli, hogy az előrehozott választások nem jelenti a válság megoldását. Másfelől a megkérdezettek 43 százaléka támogatja a PSD által kilátásba helyezett bizalmatlansági indítvány ötletét és 42 százalék szerint csakis előrehozott választások kiírásával lehet pontot tenni a jelenlegi áldatlan belpolitikai helyzetre.

A megkérdezettek 36 százalékának a legfőbb gondja az árak emelkedése, 16 százalékuk pedig attól tart, hogy vissza kell majd térni az online oktatásra. Csak 3 százalékukat foglalkoztatja a korrupció és 13 százalék aggódik a vírus negyedik hulláma miatt.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emil Boc: Kolozsváron 56 százalékos az ...
Árkossy István kapta a Magyar ...
Elhunyt Venczel Vera színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Io rëggëlt, Iohannis!
  • A bili esete a Hóstáttal
  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd ...
  • Arábia Európában: egy hét a napsütötte ...
  • Tíz év tükre