Súlyos magyarellenes incidens, főszerepben az U huligánjaival
Segítséget kér a rendőrség a balhézók azonosítására
Segítséget kér a rendőrség a balhézók azonosítására
Vissza

Súlyos magyarellenes incidens, főszerepben az U huligánjaival

Botrányos jelenetek zajlottak le szombaton a fellegvári CMC-sportbázison, ahol a Kolozsvári U FC mintegy 30 „szurkolója” botokkal, láncokkal, téglákkal támadt a pályát magáncélra bérlő, ott afféle családi pikniket és minifoci-tornát szervező magyar CFR-szurkolókra, és ugyancsak magyarajkú, Magyarországról és Szlovákiából érkezett vendégeikre. A kapun beözönlő, fekete színű, zömében „Universitatea” feliratú pólókat viselő fiatalok előbb „Románia, Románia” skandálással fejezték ki elégedetlenségüket a hangszóróból szóló magyar zene miatt, majd úgy tűnt, jobb belátásra térnek és távoznak, de néhány pillanat múlva rohamszerű támadást intéztek a majálisozók ellen. Az időközben riasztott csendőrség illetve rendőrség jelentős késéssel érkezett ki – addigra a támadók elszaladtak –, és az ügyet talán szőnyeg alá seperték volna, ha a történtekről készített videó nem kerül az NCN helyi tévéadó illetve a ziardecluj.ro portál figyelmébe.

Bár a sajnálatos, igen súlyos etnikai incidens szombaton délután történt, a hatóságok csak szerdán (!) délelőtt reagáltak rá nyilvánosan, néhány órával azt követően, hogy a megdöbbentő képsorok felkerültek az NCN és a ziardecluj.ro honlapjára, Facebook-oldalára.

Az elmúlt hétvégén, szombaton a CFR magyar galerije, a KVSC 1907 szervezte meg az erre a célra kibérelt CMC-pályán a hagyományos minifoci-bajnokságát, az immár 8. kiírásánál tartó KVSC Kolozs Kupát, amelyen ezúttal erdélyi, magyarországi (Debrecen, DVSC), szlovákiai (Dunaszerdahely, DAC) szurkolótáborok csapatai – és nemcsak – mérték össze erejüket. A rendezvény ugyanakkor egyfajta majális is, a résztvevők közül nagyon sokan érkeznek teljes családdal, s a foci mellett grilleznek, piknikeznek. Most is több mint 20 kiskorú, számos anyuka, kismama vett részt a rendezvényen, amely akár tragédiába is torkollhatott volna: a videón is látszik, amint a kitörő verekedés közepette egyesek a gyerekeket menekítik. A feldühödt U-huligánok aztán téglákat, köveket dobáltak a résztvevők irányába, majd végül meghátráltak, miután vélhetően felmérték a védekezők számbeli fölényét, illetve sejtették, hogy hamarosan kiérkeznek a rendfenntartó erők.

Utóbbiak, a sértettek szerint, a telefonhívástól számítva mintegy fél óra (!) múlva jelentek meg a helyszínen, és szerdáig mit sem közöltek a történtekről. Bár az is meglepő, hogy az ügy csak kedden pattant ki – egyébként állítólag a magyar szurkolókat később az U-sok „meghívták” egy verekedésre a Hója-erdőbe, ugyanakkor megfenyegették őket arra az esetre, ha feljelentést tesznek.

Az ügy kapcsán ma nyilvános felhívást intézett a lakossághoz a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség, segítséget kérve annak érdekében, hogy azonosítani tudják azokat a személyeket, akik CFR- és magyar fociszurkolókra támadtak. A közlemény szerint ugyanakkor az intézmény hivatalból indított nyomozást rendbontás és verekedés bűncselekményének elkövetése miatt, egyben felkérik mindazokat, akik információkkal tudnak szolgálni az összes résztvevő személy azonosítása érdekében, hogy forduljanak a rendőrséghez.

A szerkesztőségünkbe eljuttatott dokumentum szerint a rendőrséget szombaton délután 3 óra körül értesítették arról, hogy a Kígyó/Şerpuitoare utcai sporttelepen botrány tört ki két labdarúgócsapat szurkolói között.

A helyszínre az 5-ös számú rendőrőrs egységei mellett kiszálltak a rohamrendőrök, de a helyi csendőralakulatok is. A hatóság embereinek megjelenésekor azonban a botrányt okozók pillanatok alatt szétszéledtek, így csak három férfit sikerült azonosítani – őket bekísérték a rendőrségre a történtek tisztázása végett. A rendőrök jegyzőkönyveket vettek fel a helyszínen tapasztaltakról, és az iratokat továbbították az ügyészségre.

A közlemény szerint a rendőrségen mindeddig senki sem tett feljelentést a pórul járt személyek közül, de a rendőrség hivatalból nyomozást indított, és dolgozik a botrányba keveredett személyek azonosításán. Aki ebben segíteni tud, illetve képekkel, videókkal, egyéb információkkal rendelkezik, elküldheti azokat a clujnapoca@cj.politiaromana.ro e-mail címre is.

A szombati botrányról készült, az NCN helyi tévéadó birtokába jutott videofelvétel ide kattintva tekinthető meg.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kökényszedés és Nemzetközi Hegynap, ...
Budapesten forgat Krzysztof Zanussi ...
A Kodály-módszerről szerveznek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ