Súlyos a helyzet Úzvölgyében: betörtek a román szélsőségesek a katonatemetőbe (FOTÓRIPORTTAL)
Vissza

Súlyos a helyzet Úzvölgyében: betörtek a román szélsőségesek a katonatemetőbe (FOTÓRIPORTTAL)

Csaknem ezer székelyföldi civil és közszereplő vont élőláncot az úzvölgyi katonatemető elé csütörtök délután, hogy megakadályozza az egyházi szertartásnak és koszorúzásnak a megtartását, amelyet Dormánfalva polgármesteri hivatala hirdetett meg a hősök napja alkalmából – tájékoztat az MTI.

*** A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. ***

A székelyföldiek székely zászlókkal és transzparensekkel sorakoztak fel tömött sorokban a lakatlan hegyi település első világháborús katonatemetője előtt a csepergő esőben. Transzparenseiken azokat a román hatóságok által kiállított iratokat mutatták be, amelyek szerint Dormánfalva polgármestere törvénytelenül járt el, amikor a település közvagyonába vette a temetőt és építési engedélyt adott magának a temetőbeli román parcella kialakítására.

A tüntetők transzparensen mutatták be azt a temetőrajzot, amelyet a román Hősök Emléke Társaság készített 1927-ben a temető korabeli rendezése után, és amelyen a román társaság öt magyar, egy német és egy osztrák parcellát jelölt be.

A rendőrség és a csendőrség nagy erőkkel tartózkodik a helyszínen, hogy elejét vegye egy esetleges román-magyar összecsapásnak.

Amint Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke az MTI kérdésére tréfásan megjegyezte: a második világháború óta nem tartózkodott ennyi katona Úzvölgyén. A politikus elmondta, a Hargita megyei tanácsnál jelentették be, hogy a Kovászna megyei tanács magyar képviselői kihelyezett rendkívüli ülést tartanak a temető előtt elhaladó úton helyi idő szerint 16 és 18 óra között. Erre hívták Székelyföld településeit is. Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke elmondta: senki nem vonja kétségbe, hogy a temető előtt elhaladó út Hargita megye tulajdonában van.

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa korábban felszólította Csíkszentmárton polgármesterét, hogy nyissa ki a temetőt a román hősök napi rendezvény idejére.

A székelyföldi elöljárók attól tartanak, hogy a hősök napi koszorúzás leple alatt egyházi szertartással felavatják a törvénytelenül létrehozott román parcellát, és akkor sokkal nehezebb lesz helyreállítani az eredeti állapotot.

A szekelyhon.ro tájékoztatása szerint délutánra a románok szó szerint elfoglalták a temetőt, kitörték a temető kapuját, beözönlöttek a sírkertbe, kitépték a betonkeresztek mellé állított mogyorófa kereszteket. A csendőrök dupla sorfalat állva menekítették át a temetőkapu bákói oldalán maradt magyarokat a csíkszentmártoni oldalra, többen sírva fakadtak félelmükben. A románok közül többen felmásztak a kerítésre, zászlókat lengetnek, ünnepelni kezdtek, a hangfalból pedig ünnepi beszéd hallszik.

RMDSZ: határozottan elítélünk minden erőszakos cselekedetet

Az RMDSZ közleményben reagált az Úzvölgyében történtekre.

„Határozottan elítélünk minden erőszakos cselekedetet, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, akik barbár módon rongáltak, akik betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, akik kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket! A magyar emberek békésen tiltakoznak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt időszakban több román hatóság is megállapított. A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítanak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoznak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet!” – olvasható a dokumentumban.

Az RMDSZ EP-képviselői: Elítéljük a magyarság megfélemlítését célzó úzvölgyi román akciót"Az RMDSZ megválasztott európai parlamenti képviselői, elítéljük a román szervezetek június 6-i úzvölgyi provokációját, amellyel a magyar hősök sírkertjét feldúlták, kereszteket törtek le, tettlegességig fajulva elüldözték a békésen tüntető, testi épségükben megfélemlített magyar tüntetőket és választott tisztségviselőket" - olvasható az RMDSZ EP-képviselői által aláírt sajtóközleményben.A dokumentum szerint a politikusok a leghatározottabban nehezményezik, hogy a jelen lévő román állami hatóságok és a közbiztonság fenntartásáért felelős szervek nem tettek meg minden tőlük telhetőt, hogy elejét vegyék az újabb törvénytelenségnek, hogy ne engedjék a sírkert feldúlását, megakadályozzák az előláncot alkotó és imádkozó magyar emberek szidalmazását. "A jelen lévő csendőri egységek passzivitásukkal hozzájárultak a törvénysértés fenntartásához" - állítják."A tüntető román provokátorok akciója a történelem meghamisítása, törvény- és kegyeletsértő tett, amelynek célja a magyar közösség provokálása és annak a látszatnak a keltése, hogy a magyarok ellenségesen viszonyulnak a román hősök emlékét őrző „hazafiakhoz”. A helyszínen megjelent román aktivisták viselkedése egyértelműen azt mutatta, ők nem megemlékezni jöttek, hanem viszályt kelteni, elüldözni a magyarokat. Ebben az igyekezetükben sajnos az elnéző rendvédelmi szervek és a szándékosan félretájékoztató román média egy része is segítségükre volt.A törvénytelenséget megengedő, a tüntető magyarok elleni támadást elnéző magatartásukkal a román hatóságot hatalmas felelősség terheli. Egy etnikumközi konfliktus kirobbanása Romániában beláthatatlan károkat okozna a román és a magyar közösség viszonyában, és veszélyt jelent a térség egészére.Az erdélyi magyar közösség európai parlamenti képviselőiként mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a nemzetközi közvéleményt, az európai döntéshozókat és véleményformálókat tájékoztassuk a valós helyzetről, és felhívjuk figyelmüket a magyar közösség megfélemlítését és elhallgattatását célzó akcióra" - áll a dokumentumban.

Kelemen Hunor: a belügyminiszter és Hargita megye prefektusának menesztésére szólítjuk fel a miniszterelnököt!A román hatóságok képtelenek voltak ellátni a rendet, ezért kerülhetett sor erőszakos cselekedetekre és fizikai agresszióra az úzvölgyi katonatemetőben és környékén. Határozottan felszólítjuk a miniszterelnök asszonyt, hogy menessze Carmen Dan belügyminisztert, valamint Hargita megye prefektusát – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke továbbá felszólítja a hatóságokat is, hogy azonnal állítsák elő és vonják felelősségre mindazokat, akik barbár módon rongáltak, betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörték a kaput, és kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket.

Kelemen Hunor emlékeztetett: a magyar emberek békésen tiltakoztak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt időszakban több román hatóság is megállapított.

(A borítókép Kovács-Hont Imre felvétele)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...
Ciprian Deac a CFR 1907 gólkirálya
Walking Dead a középkorban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ