Stratégiai partnerség a tüdőrákos betegek túlélési arányának növeléséért
Vissza

Stratégiai partnerség a tüdőrákos betegek túlélési arányának növeléséért

Romániában elsőként a kolozsvári onkológiai intézetben indították útjára tegnap a Lung Ambition Alliance stratégiai partnerséget, amelynek célja kétszeresére növelni a tüdőrákos betegek ötéves túlélési arányát 2025-ig. A Nemzetközi Egyesület a Tüdőrák Tanulmányozásáért, a Guardant Health, a Tüdőrákellenes Globális Szövetség és az AstraZeneca együttműködése új megközelítésbe helyezi a daganatos betegség kórmeghatározását, kezelését és a beteggondozást a betegség stádiumától függetlenül.

Patriciu Achimaș-Cadariu a kolozsvári onkológiai intézet igazgatója tegnapi sajtótájékoztatón rámutatott: nagyobb a túlélési esélyük azoknak a tüdőrákos betegeknek, akiket multidiszciplináris orvoscsapat kezel. Tudor Ciuleanu az onkológiai intézet onkológusa a statisztikai adatokat vázolt fel: tavaly világszerte Bukarest lakosságának megfelelő számú – 1,8 millió – tüdőrákos esetet diagnosztizálnak, ebből 10 ezer volt halálos kimenetelű. – A dohányzás a tüdőrák kialakulásának legfőbb oka, ez felelős az elhalálozások 85 százalékáért. A partnerség célkitűzése, hogy 2025-re megduplázza a tüdőrákos megbetegedések ötéves túlélési arányát, nagyon ambiciózus – fogalmazott az onkológus.

Az ötéves túlélési arány a tüdőrákos betegek esetében jelenleg 20 százalékos, ami azt jelenti, hogy 100 betegből mindössze 20 van életben a betegség diagnosztizálása után öt évvel. – Célzott terápiával viszont ezt a túlélési időt a négyszeresére növeltük az elmúlt 15 évben, hiszen akkoriban 6-9 hónapot jósoltak a tüdőrákos betegeknek. Az immunoterápia hatékonysága a betegség harmadik stádiumában diagnosztizált betegeknél is tapasztalható – részletezte Ciuleanu.

A partnerség feltételezi egy globális, szűrővizsgálatok eredményeit tartalmazó adatbázis létrehozását, hogy növeljék az időbeni kórmeghatározás esélyét; klinikai tanulmányok és kutatások adatait tartalmazó gyűjtemény összeállítását; helyi egyesületek ösztönzését, hogy év végéig olyan kísérleti jellegű projekttel pályázzanak támogatásért, amely a tüdőrákos betegek életkörülményeinek javítását, túlélési arányuk növelését célozza különböző multidiszciplináris megközelítéssel, vagy a lakosság nevelését a daganatos betegség és kezelési lehetőségei kapcsán.   

Tavaly Romániában 11,3 ezer tüdőrákos esetet diagnosztizáltak, ebből 8 ezret a férfiak körében. Mărioara Șimon tüdőgyógyász, bronchológus szakorvos szerint a betegek 4 százalékánál utolsó stádiumban fedezik fel a betegséget, és abban a fázisban már csak 10 százalékuk reagál a gyógykezelésre. Ezzel szemben korai diagnosztizálás esetén 77-92 százalékos a túlélési esély. A szakorvos szerint a dohányzás a legfőbb kiváltó ok, de mostanában – főként nőnél – nemdohányzók esetében is előfordul tüdőrák, amit a légszennyezésnek, genetikai tényezőknek tudnak be. A tüdőgyógyász szerint az elmúlt tíz évben aggasztó mértékben nőtt a megbetegedések száma, hiszen míg tíz éve két bronchoszkópiát végeztek naponta, mára ez a szám 10-15-re nőtt, ami nemcsak az egyre korszerűbb kórházi felszereltséggel magyarázható.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trianon 100 – Tőkés László a ...
Újraindul a Wizz Air-járat Kolozsvárról ...
Ciolacu megfedte Iohannist a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...