Státusbál, a paloták farsangja
Vissza

Státusbál, a paloták farsangja

1900. Az iparosodás századfordulója. A boldog békeidők. Státusbálunkkal ezt az egykori hangulatot próbáltuk belecsempészni a 21. századi mindennapok hömpölygő folyamába, s reméljük, hogy mindenki hazavitt egy kis darabot belőle a lelke mélyén.

Apáczais csapatunkkal az Örökségünk Őrei verseny keretében szerveztük meg ezt a mulatságot. A bálozókat finom harapnivalók, klasszikus zene, öltönyös, fess fiatalemberek és leírhatatlan szépségű hölgyek fogadták. Ámde, nem mind arany ami fénylik, van bizony nehéz oldala is egy farsang, egy bál megszervezésének (jaa, a „záróra” utáni takarítást-mosogatást egyenesen imádtuk J). Hajnalig sütöttük a bálozó közönségnek szánt csokis muffinokat, pontosan annyit, ahány éve megépültek az örökbe fogadott Státus-paloták, azaz 118-at. „Hol a szalámi? Ki tette el az uborkát? Ki vásárolt két kiló parizert?” – hogy csak néhányat említsek a szervezkedés hevében röpködő mondatokból.

Könczey Elemér megrajzolta nekünk a palotákat, előtte a kuncsaftra várakozó hintóval, ahogy egy patinás korabeli fotó óta dukál – ez óriásplakátokon végigkísérte bálunkat. Vendégeink a Státus-paloták tiszteletbeli őrei lettek, erről tanúskodó lehúzóst kaptak, a Státus-palotákról készíttetett logónk matricája az est végére mobiltelefonok hátlapjáról, hangfalakról, „ridikülről” köszönt vissza ránk.

Tény és való, nagy frászunk volt, hogy senki sem fog eljönni. Kellemesen csalódtunk, amikor fél hétre már nagyobb fecskecsapatnyi ember összeverbuválódott, s így felszegett fejjel kezdhettük meg a műsort. Volt gitárkoncert (Orosz Dávid Gergő gitárművésszel), jelmezverseny, és Jakab Melinda koreográfus segítségével megtanultuk az angol keringő egyik feldolgozott változatát, amit aztán előadtunk a bálon is. Bemutatót tartottunk az épületekről, felidézve azok történeti érdekességeit – erről további ínyenc részleteket olvashatnak Státus paloták nevű Facebook-oldalunkon. A programok között természetesen lehetőség volt a táncparkettre lépni, s néhány ifjú a vendégek közül meg is tette. Volt ott minden földi jó, mi szem-szájnak ingere, de hogy mindenkinek elég legyen, a nagyérdeműt mértékletes fogyasztásra buzdítottuk. A bál legvégén pedig a vendégekkel együtt elkészítettünk egy Mannequin challenge videót is, ami már látható a közösségi oldalunkon, az első ilyen videónkkal együtt.

Mi mertünk nagyot álmodni. És Önök?

Kerekes Ákos


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis bejelentette, hogy ismét indul ...
Idegek játéka
Kolozsvári Pride – Andreas ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ