Sporttörténelem
Vissza

Sporttörténelem

Álmodni sem mertek sokan évekkel ezelőtt arról, hogy Kolozsvár képes lesz megrendezni kosárlabda Európa-bajnokságot, bár igaz, hogy csak egy csoport mérkőzéseit kellett befogadnia a kincses városnak. A román kosárlabdasport siralmas állapotát, a hiányos infrastruktúrát elnézve azonban ez is óriási teljesítménynek számít. Ha kitekintünk az egész országra, akkor az is világos, hogy jelenleg Kolozsvár az egyedüli olyan város, ahol ilyen horderejű sporteseményt meg lehet rendezni. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy megépült az új sportcsarnok, ami nélkül eleve Románia pályázata sem születhetett volna meg. A kosárünnepet teljessé tette, hogy a világ második legjobb válogatottját, a spanyolokat a sors kegyei Kolozsvárra küldték, a magyar válogatott történelmi sikere pedig csak hab volt a tortán.

A tornának persze árnyoldalai is voltak, hiszen a közönség nem rezonált olyan mértékben az eseménnyel, mint ahogyan sokan remélték. Egyrészt a jegyek túl drágák voltak, bár az is igaz, hogy ennyi pénzért a világ legjobb játékosait nem lehetett volna megtekinteni másutt. Ha így nézzük a dolgokat, akkor már kevésbé drágának tűnnek a jegyek. Viszont az is igaz, hogy ennek felismeréséhez szakértő, a kosárlabdát kedvelő közönségre is szükség van, amiből ugyan nincs hiány Kolozsváron, csakhogy ez a réteg nem olyan népes, hogy meg tudjon tölteni egy tízezer férőhelyes sportcsarnokot.

A román kosárlabda sokat fejlődött az elmúlt évtizedben elsősorban a külföldről importált játékosoknak köszönhetően, ezzel párhuzamosan ugyanakkor a hazai játékos-nevelés kritikán aluli szintre süllyedt. Alig akad olyan fiatal, aki képes magát beverekedni a felnőtt csapatokba, hiszen az ifjúsági korosztályból érkezők kosárlabda tudása igencsak hiányos. A román válogatottnak nem voltak nagy reményei, az Európa-bajnokságon való részvételi jogot is csak a házigazdai minőségének köszönhetően kapta meg. Nem így a magyar válogatott, amely veretlenül jutott ki a kolozsvári tornára a selejtező csoportból. A magyar férfi kosárlabdasport évek óta felfele ívelő ágon van, és ennek a folyamatnak a betetőzése volt a válogatott sikeres kolozsvári szereplése, amely csaknem félévszázad után szerezte meg első Eb-győzelmét a csehek ellen, majd vívta ki a továbbjutást a házigazda válogatott ellen.

A román-magyar meccs papírforma szerint alakult, az idéntől a Barcelonában légióskodó Hanga Ádám vezetésével a magyar csapat magabiztos győzelmet aratott, és megkérdőjelezhetetlenné tette a továbbjutás kiérdemlését. A spanyolok elleni mai meccs, illetve az isztambuli nyolcaddöntős szereplés már csak álomszerű ráadás lesz.

Kolozsváron sporttörténelmi esemény zajlott, amit szerencsére a román-magyar meccsek megszokott ostoba nacionalista kellékei sem tudtak beárnyékolni.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
  A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
 • Kísérleti egerek
  Kísérleti egerek
 • Fotelfociológia
  Fotelfociológia
 • Démosz, populusz, nép
  Démosz, populusz, nép
 • Időtényező
  Időtényező
 • Szülőföldem, Székelyföld
  Szülőföldem, Székelyföld
 • Verespatak visszavonva
  Verespatak visszavonva
 • Tanulságok
  Tanulságok
 • Ha rövid …
  Ha rövid …

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csíkszeredai Régizene Fesztivál ...
Tüntetéssel fogadták Tăriceanut ...
Kortárs interetnikus művészeti tábor ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ