Sportolni jó, mert szellemileg és erkölcsileg is fejleszt
Második alkalommal rendeznek Kolozsvárt sportfesztivált
Második alkalommal rendeznek Kolozsvárt sportfesztivált
Vissza

Sportolni jó, mert szellemileg és erkölcsileg is fejleszt

Csütörtöktől vasárnapig a sporté a főszerep a sétatéri létesítményekben és környékén, immár második alkalommal rendezik meg Kolozsvárott a sportfesztivált. A rendezvénnyel kapcsolatosan dr. Flóra-Orosz Katalin veterán világrekordert és Mihály Béla testnevelő tanárt is megkérdeztünk, s választ kaptunk olyan kérdésre is, hogy miért jó sportolni, milyen szerepe van a személyiségfejlődésben a sportnak, életvitelünk szempontjából mi az előnye a rendszeres testmozgásnak. A négy nap folyamán a Kolozsvár Arénában, az új sportcsarnokban, a BT Arénában, a Babeş-parkban (Iuliu Haţieganu Egyetemi Sportpark), a Sétatéren és mindezek környékén mintegy 40 sportágat lehet kipróbálni, de a hétvégén sztárvendégek is tartanak bemutatót és vesznek részt kerekasztal-beszélgetésen, kiegészítésként koncertek is várhatók esténként, de a sportolásban megéhezők és -szomjazók sem fognak hiányt szenvedni.

NAGY-HINTÓS DIANA, PÓKA JÁNOS ANDRÁS

A sportolni kívánók oldalon a www.sportsfestival.com honlapon regisztrálhatnak a részvételhez, a teljes program is ott található meg.

A sportfesztiválon olyan különlegességek is lesznek szombaton, mint enduroverseny a BT Aréna körül kialakított pályán, valamint román–magyar erős emberek versenye – az erőemelők kamionokat vonszolnak, több száz kilós kerekeket és köveket emelnek egymással versenyezve.

A hagyományos sportok kedvelőinek kiemelkedő versenye lesz Simona Halep és Marius Copil, illetve az olasz Fabio Fognini és a szlovák Daniel Hantuchová teniszbemutatója szombaton 17 és 21.30 óra között az új sportcsarnokban, ahol a női és férfi mérkőzésen kívül vegyespárosban is megmérkőznek (eredetileg Fognini szintén teniszező felesége, Flavia Penetta volt a meghívott, őt sérülés miatt helyettesítették Hantuchovával). A lovassportok szerelmesei pedig megtanulhatják, milyen a helyes testtartás, hogyan lehet irányítani az állatokat, s milyen parancsokat kell kiadni.

A közel 40 sportág (olyanok is, mint például röplabda, petanque, gördeszka, kendama, cross training, rögbi, tolaslabda, karate, strandkézilabda vagy ojna) ingyenesen kipróbálható. A rendezvény egyik védnöke a háromszoros olimpiai bajnok tornász Cătălina Ponor, ő adja ki a rajtjelet a vasárnapi 5 és 10 km-es krosszversenyen.

Mihály Béla testnevelő tanártól megkérdeztük miért is jó sportolni – három fő elemet sorolt fel: fizikálisan jó, mert a mozgás egészséges, de ezenfelül szellemileg és erkölcsileg is hasznos. Szellemileg azért, mert sportszerűségre neveli a gyerekeket, erkölcsileg pedig azért, mert megtanulhatjuk, hogy az ellenfél nem ellenség. Szerinte nagyon hasznos az immár második alkalommal megrendezett kolozsvári sportfesztivál, és kitűnő az időzítése is: most kezdődik a vakáció, több gyereknek lesz alkalma kipróbálni a különböző sportokat és sportolási lehetőségeket.

– Nemrég megválasztották Kolozsvárt európai sportvárossá, ennek az eredménye is, hogy ezt sikerült megszervezni. Diákfővárosunk tele van fiatalokkal, akik közül egyre többen felismerik a mozgás, a sportolás fontosságát, hiszen rengetegen kocognak és kerékpároznak, elég ha a Szamos-parton végigtekintünk. Végre áldoznak rá, hogy ilyen eseménysorozat is segítse a sportolni vágyókat, biztos vagyok benne, hogy a rendezvények sikeresek lesznek – mondta a testnevelő tanár.

– A személyiség fejlődése és a sport közötti kapcsolat nagyon szoros. Azt tartom jónak, ha a gyerekek minél hamarabb elkezdenek sportolni. A sport fegyelemre szoktat, megtanít küzdeni nemcsak a sportban, hanem a munkában is.  Az iskolásoknál fontos, hogy a gyerek kitartó legyen a tanulásban, és erre a sport megtanítja őket – nyilatkozta lapunknak dr. Flóra-Orosz Katalin sportorvos, veterán világrekorder.

– A rendszeres testmozgásnak nem csak ifjúkorban van előnye, amikor kifejlődik a csontozat, az izomzat, illetve tökéletesedik a légzőszervek és a szív működése. Felnőtt korban is mozogni kell, főleg a mai mozgásszegény világban. Ajánlom a rendszeres testmozgást, ami naponta legkevesebb fél óra, de egy óra jobb lenne, és háromszor egy héten jó másfél órás edzést. Ez nem azt jelenti, hogy komoly összeget kell fizetnünk az uszodában vagy egy fitneszteremben, hanem otthon kisebb súlyokkal, gumimatracon is végezhetünk gyakorlatokat, amelyekkel megmozgatjuk az ízületeket. Mindennap legalább 10–15 percet tornásszunk, ami lehet biciklizés, futás, gyorsjárás. Nagyon sokat köszönhetek a sportnak. Nyolcéves koromtól versenyzek, és rendszeresen edzem. Hetvenévesen újra versenysportot űzök, és úgy gondolom, ez hozzájárult ahhoz, hogy megtarthassam fizikai és szellemi képességeimet. A sportnak köszönhetően megtanultam, hogyan küzdjem le az akadályokat. Mindig egészséges környezetben éltem, ahol nem cigarettáztak, nem ittak, nem dorbézoltak. A környezetem példakép volt számomra, és remélem, hogy veterán úszóként, világrekorderként valamilyen mértékben én is példaképe leszek másoknak – összegzett dr. Flóra-Orosz Katalin.

Borítókép: Trambulinról is lehet ugorni a sportfesztiválon – FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trump nagy sikernek tartja a szíriai ...
Domokos Miklós: „Kinevettük a rettegett ...
Idősbarát programsorozat Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ