Sporthírek röviden
Vissza

Sporthírek röviden

ELŐREHOZTÁK A SVÁJCI FOCI ÚJRAINDÍTÁSÁT

Már a tervezettnél előbb rendeznek labdarúgó-mérkőzést Svájcban: június 14-én az FC Bázel és a másodosztályú Lausanne találkozik a kupa negyeddöntőjében. A meccset zárt kapuk mögött rendezik, a negyeddöntő többi összecsapását augusztus 5–6-án bonyolítják le. A koronavírus-járvány okozta kényszerszünetet követően eredetileg június 19-én rendeztek volna először futballmérkőzéseket Svájcban, az első és második ligában. Az FC Bázel találkozóját az Európa Liga esetleges folytatása miatt hozták előre. A csapat jó helyzetből várhatja a nyolcaddöntő visszavágóját, mivel az első meccsen 3–0-ra győzött Frankfurtban.

BARÁTSÁGOS FŐVÁROSI FOCIMECCS

A koronavírus-járvány miatt megszakadt romániai focibajnokság első előkészületi találkozón az élvonal kiesési rájátszásában érdekelt Bukaresti Dinamó és a másodosztályban a feljutásért küzdő Bukaresti Rapid mérkőzött. A kiegyensúlyozott összecsapást 1–0-ra nyerte a Dinamó Szlavko Perovics 59. percben szöglet nyomán szerzett góljával.

OLASZ KUPÁVAL KEZDENEK

Az olasz labdarúgóélet június 12-én és 13-án a kupa elődöntőinek visszavágóival indul újra, a döntőt 17-én játsszák – jelentette be facebookos élő közvetítésben az ország sportminisztere, Vincenzo Spadafora, akit a Reuters hírügynökség idézett. A Juventus és az AC Milan az első meccsen 1–1-et játszott Milánóban, 12-én lesz a torinói visszavágó. Másnap az SSC Nápoly a Milánói Internazionalét fogadja, a Kékek az első találkozót 1–0-ra nyerték idegenben. A Serie A június 20-i folytatása előtt három nappal a római Olimpiai Stadionban bonyolítják le az Olasz Kupa fináléját.

EDZÉS KÖZBEN LETT ROSSZUL, MAJD ELHUNYT AZ ESMTK 22 ÉVES VÁLOGATOTT BIRKÓZÓJA

Huszonkét éves korában elhunyt Tóth Bendegúz, az ESMTK válogatott birkózója. A magyar szövetség csütörtökön közölte: a sportoló szabadtéri edzés közben lett rosszul. Társai a helyszínen elkezdték szakszerűen újraéleszteni, amit folytattak a kiérkező mentőegységek is. Tóth Bendegúzt a Honvédkórházba szállították, ahol azonban hiába küzdöttek mintegy másfél órán át az életéért. Hozzátették: a halál okát az orvosszakértői vizsgálat után lehet megtudni. Tóth Bendegúz a magyar szabadfogású birkózás nagy ígéreteként 2014-ben kadett Európa-bajnoki ezüstérmet, 2017-ben U23-as Eb-ezüstöt, 2018-ban mindkét fogásnemben egyetemi világbajnoki ezüstöt szerzett. Bekerült a felnőtt válogatottba is, részt vett a tavalyi vb-n és az idei Eb-n.

Tóth Bendegúzt a Magyar Birkózó Szövetség saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

CSÜTÖRTÖKTŐL A KÖRNYEZŐ ORSZÁGOK „NEMZETISPORTOS” DOMAINJEI IS AZ NSO-RA HOZZÁK AZ OLVASÓT

Az évfordulóra időzített gesztusként az elcsatolt területeken élő magyar olvasók, szurkolók és sportoló közösségek jelképes integrálásaként csütörtök délután fél öttől a környező országok „nemzetisportos” domainjei is az NSO-ra, azaz a nemzetisport.hu főoldalára „mutatnak”. Ezt a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján, június 4-én megjelent Nemzeti Sport vezércikkében jelentette be Szöllősi György főszerkesztő. Szöllősi György azt írta: „a Nemzeti Sport jelképes cselekedete pedig a 100. évfordulón, hogy – ahol jogilag lehetséges volt – a környező országokban levédettük, megvásároltuk a „nemzetisportos” internetcímeket, és ma délután fél öttől ezek mind – mint például a nemzetisport.ro vagy a nemzetisport.sk és így tovább – az NSO főoldalára mutatnak. A szimbolikus üzeneten túl természetesen mindez azt is jelenti, hogy az eddigieknél is inkább igyekszünk fórumává válni a külhoni magyar sportéletnek.” A csütörtöki Nemzeti Sport napilap négyoldalas mellékletben, publicisztikában is foglalkozik Trianon sportvonatkozásaival, ezek a cikkek az online kiadásban is megjelentek.

FORMA–1: MINDEN SZEMPONTBÓL FELKÉSZÜLTEK A MAGYAR NAGYDÍJ MEGRENDEZÉSÉRE

Gyulay Zsolt szerint Magyarország minden szempontból felkészült arra, hogy július 19-én televízión keresztül mindenki számára élvezhető, egyúttal biztonságos, zárt kapus Forma–1-es futamot rendezzen. A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója ezt az Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett csütörtöki online sajtótájékoztatón mondta, ahol elhangzott, hogy a jogtulajdonos Liberty Mediával megkötött egyezség eredményeként sikerült lealkudni a verseny jogdíját, és egyúttal 2026 helyett 2027-ig biztosítani azt, hogy a Magyar Nagydíj szerepeljen a programban. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint amikor kiderült, hogy a járványhelyzet miatt több rendezvényt le kell mondani, Magyarország támogatásáról biztosította a tulajdonost, hogy valamilyen formában, de megrendezhető legyen a Magyar Nagydíj.

A LEEDS UNITEDOT ÉS AZ FC LIVERPOOLT UTÁLJÁK A LEGJOBBAN A SZURKOLÓK

A legkevésbé kedvelt futballcsapat Angliában a Leeds United, legalábbis egy sajátos statisztika szerint, amely a szurkolói gúnydalok darabszáma alapján készült. A korábbi háromszoros angol bajnok, jelenleg a második vonalban szereplő együttes azzal került az „utálatlista” élére, hogy más csapatok drukkerei 117 olyan éneket kreáltak, amelynek szövegében szapulják, gúnyolják, szidják a Leeds Unitedot.

A FanChants weboldal által vezetett lajstrom szerint a „dalverseny” második helyezettje a Premier League bajnoki címének várományosa: az FC Liverpoolt 50 nótában éneklik meg a legkevésbé sem támogató, hanem nagyon is támadó stílusban, a harmadik Tottenham Hotspur rovására pedig 42 házi szerzeményben utálkoznak az ellendrukkerek. A listán az első tízben szerepel még az élcsapatok közül a Manchester City (39), a Manchester United (34), a Chelsea (29) és az Arsenal (21) is.

MEGDOBÁLTÁK A BENFICA CSAPATBUSZÁT, KÉT JÁTÉKOS MEGSÉRÜLT

Kővel dobálták meg a Benfica Lisszabon buszát, két futballista, a német Julian Weigl és a szerb Andrija Zivkovics is megsérült. Az eset csütörtök este történt, azt követően, hogy a gárda első bajnokiját játszotta a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítése után. A csapat a Tondella elleni gól nélküli döntetlent követően utazott vissza az edzőközpontba, amikor megtámadták a buszt. Ezzel az eredménnyel a lisszaboni gárda elmulasztotta annak a lehetőségét, hogy egyedül álljon a tabella élén, így jelenleg az FC Portóval azonos pontszámmal vezeti a bajnokságot kilenc fordulóval a vége előtt.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az elnöki hivatal helyesbített a ...
Sörtermelésben a nyolcadik helyen ...
Bábel

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ