Sporthírek röviden
Vissza

Sporthírek röviden

FA-KUPA: ELSŐKÉNT AZ ARSENAL JUTOTT BE A NEGYEDDÖNTŐBE

Elsőként a rekordgyőztes (13 alkalommal nyert) Arsenal jutott be az angol labdarúgó FA-kupa negyeddöntőjébe, mivel a nyolc közé jutásért megrendezett párharcban idegenben megverte a harmadosztályú Portsmoutht.

Angol Fa-kupa, nyolcaddöntő: • Portsmouth (III.)–Arsenal 0–2.

Kedden és szerdán további három-három, csütörtökön egy mérkőzést rendeznek a sorozatban.

HÉTKÖZI FÉRFI KOSÁRMECCSEK

Szerdán 19 órakor a férfi kosárlabda FIBA Európa Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén az új sportcsarnokban, a BT Arénában a Kolozsvári U-BT a német medi Bayreuth együttesét fogadja.

A férfi kosárlabda másodosztály, az I. ligában a negyeddöntős sorozat kezdődik, csütörtökön 14 órai kezdettel a Kolozsvári Universitatea Sportklub a Bukaresti Aurel Vlaicu Nemzeti Kollégium csapatát látja vendégül a Horia Demian Sportcsarnokban. A visszavágót március 9-én játsszák a fővárosban.

JÉGKORONG ERSTE LIGA: ELŐNYBEN A GYERGYÓI HK, ELŐDÖNTŐS A CSÍKSZEREDAI SPORTKLUB

Gyergyószentmiklós csapata 4–3-ra nyert Brassóban hétfőn, ezzel az ötödik mérkőzésen előnybe került a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjében. A Csíkszeredai Sportklub elődöntőbe jutott Debrecenben aratott 3–1-es sikerével, a Székesfehérvári Fehérvári Titánok viszont 3–2-re szépítette a negyeddöntős párharc állását, miután 4–2-re nyert a címvédő Ferencváros vendégeként.

Eredmények, Erste Liga, negyeddöntő, 5. mérkőzések: • Brassói Korona MSC–Gyergyói HK 3–4 (0–1, 1–0, 2–3) – az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3–2 a Gyergyói HK javára • Ferencvárosi Torna Club-Telekom–Székesfehérvári Fehérvári Titánok 2–4 (1–3, 0–0, 1–1) – az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3–2 a Ferencváros javára • Debreceni Egyetem AC–Csíkszeredai Sportklub 1–3 (0–1, 0–2, 1–0) – a párharcot 4–1-re a Csíkszeredai Sportklub nyerte.

SAKK: RAPPORT 13. A FIDE-VILÁGRANGLISTÁN

Rapport Richárd pályafutása legjobbjaként a 13. helyen áll a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) legfrissebb világranglistáján, amelyet továbbra is a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen vezet. Carlsen (2862 Élő-pont) előnye 20 pont az amerikai Fabiano Caruana előtt. A Jekatyerinburgban március 17-én kezdődő nyolc résztvevős világbajnokjelölti döntőben a rangsor első tizenkét helyezettjéből heten játszanak, valamint a 39. orosz Kirill Alekszejenko (2698). Rapport Richárd (2760) mellett Almási Zoltán (2687) a 43., Lékó Péter (2663) a 76., Berkes Ferenc (2661) a 80. a top százban. A legjobb román sakkozó, Constantin Lupulescu (2652) a 95. helyen áll.

A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan (2658) áll az élen. A legjobb magyar Hoang Thanh Trang (2405), aki az 58. A top 100-ban két román található: Irina Bulmaga (2449) a 30., Corina-Isabela Peptan (2392) a 69.

VITA A SZAMOSÚJVÁRI TANUSZODA KÖRÜL

Szamosújvár egyelőre csak szabadtéri medencével rendelkezik, a szülők az úszásra vágyó kicsinyeket Kolozsvárra vagy Désre viszik a korosztályuk számára szervezett tanfolyamra. Ezt szeretnék elkerülni a városatyák, akik az idei beruházásokba befoglalták egy fedett tanuszoda építését. A probléma a helyi tanács legutolsó ülésének napirendi pontján is szerepelt, de a tanácsosok nem szavazták meg e szociális beruházást. Immár harmadszor került terítékre az ügy, de minden alkalommal ellenezték a város tanácsosai. Az új sportlétesítményt a sétatéri stadion II-es pályájára tervezték, és kormányrendelet szerint sportbázisokat nem lehet lebontatni és megszüntetni. Ezt törvény írja elő. Az említett gyűlésen megjelent mintegy harminc volt és jelenlegi labdarúgó és  játékvezető, akik nyilvánosan is kifejezték elégedetlenségüket a II-es focipálya megszüntetésével kapcsolatban. Mind a tanácsosok, mind a gyűlésen jelen levő sportemberek kérték, hogy helyezzék át más helyre az új tanuszoda építését. Végül is, az ügy orvoslását elhalasztották a következő tanácsülésre. Ez lenne a negyedik alkalom, amikor tárgyalni fogják e kérdést. Ioan Neselean polgármester szerint a kisvárosnak nagy szüksége van fedett medencére, példát adva a dési és tordai ilyen célú megvalósításokat említette. Ideje lenne dönteni e kérdésben, hiszen már márciusban vagyunk, a tervezett beruházás nem késhet. (erkedi)

HÉT ÉREM A KOLOZSVÁRI ATLÉTÁKNAK

A bukaresti Lia Manoliu Nemzeti Sportkomplexum Sőtér János Sporttermében rendezték nemrég az 50. alkalommal kiírt fedettpályás felnőtt és korosztályos (U23-as) országos atlétikai bajnokságot. A Kolozsvári Universitatea Sportklub szakosztályától 18 sportoló vett részt, 7 éremmel (3 arany, 1 ezüst és 3 bronz) térhettek haza a fővárosból. Első helyen végzett Camelia Gal a 60 m-es síkfutásban a felnőtteknél és a 4 x 400 m-es női váltó tagjaként – a staféta másik három atlétája Lorena Almăşan, Andrada Gheaţă és Sanda Belgyan volt. A férfiak hasonló számában is élen végzett a kolozsvári férfi váltó (Robert Parge, Cristin Eşanu, Cristian Tăut és Kanizsay László Levente). Az ezüstérem szintén Gal nevéhez fűződik, a 400 m-es síkfutásban végzett a második helyen, ebben a számban Belgyan lett a harmadik. A másik két bronzérmet Parge (400 m-es síkfutás) és Tăut (800 m-es síkfutás) szerezte.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
VIDEÓINTERJÚ - Mérnöki központot ...
Újabb rekordot döntött a fertőzések ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ