Sporthírek röviden
Vissza

Sporthírek röviden

LABDARÚGÓ BETANO I. LIGA, 7. FORDULÓ

A román labdarúgó Betano I. liga hetedik fordulóját péntektől hétfőig bonyolítják le.

A program (a találkozókat élőben közvetítik a Look tv, a DigiSport és a Telekom Sport tévéadók):

Pénteken: • Jászvásári/Iaşi-i Politechnika–Târgoviştei Chindia (18 órakor) • Krajovai Universitatea FC–Gyurgyevói/Giurgiu Astra (21 órakor). Szombaton: • Clinceni-i Academica–Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK (15.30-kor) • Kolozsvári CFR 1907–Botoşani-i FC (21 órakor). Vasárnap: • Konstancai Viitorul–Voluntari-i FC (18 órakor) • Medgyesi Gázmetán–FCSB (21 órakor). Hétfőn: • Bukaresti Dinamó–Nagyszebeni AFC Hermannstadt (21 órakor).

LABDARÚGÓ II. LIGA, 4. FORDULÓ

A román labdarúgó másodosztály negyedik fordulóját négy napra osztották szét, szombattól keddig bonyolítják le az összecsapásokat.

A program (a találkozók javarészt 11 órakor kezdődnek, az ettől eltérő időpontokat közöljük):

Szombaton: • FK Csíkszereda–Călăraşi-i Dunărea • Temesvári Ripensia–Aradi UTA • Sznagovi Sportul–Bukaresti Metaloglobus • Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Pandúrok–Zsilvásárhelyi Jövő Pandúrok • Bukaresti Daco-Getica–Resicabányai MSC • Chiajnai Concordia–Turnu Măgurele-i Turris Oltul • Bukaresti Rapid–Temesvári ASU Politechnika (18 órakor, élőben közvetíti a Look Sport, a DigiSport1 és a Telekom Sport1 tévéadó). Vasárnap: • Kolozsvári U FC–Buzăui Glória MSC (15.30-kor, Look Plus, DigiSport1 és Telekom Sport1; a marosvásárhelyi Trans-Sil Stadionban játsszák). Hétfőn: • Konstancai Farul–Ploieşti-i Petrolul (18 órakor, DigiSport1). Kedden: • Mioveni-i SK–Piteşti-i Campionii Argeş FC (19 órakor, DigiSport1).

LABDARÚGÓ III. LIGA, 1. FORDULÓ

Kezdetét veszi a román labdarúgó harmadosztály idényének sorozata is.

A Kolozs megyei érdekeltségű 5. csoportban a tervek szerint szombaton 18 órakor kezdődnek a mérkőzések az első fordulóban.

A program: • Zilahi MSC–Dési Egyesülés • Sellenberki Jövő–Gyulafehérvári Egyesülés • Besztercei Unu FC Glória–Kolozsvári Egészség • Szászrégeni Lendület–FC Székelyudvarhely • Váradszentmártoni SK–Nagyváradi Esthajnalcsillag/Luceafărul • Kolozsvári CFR II–Alsógáldi Ipar (a fellegvári CMC-pályán játsszák) • Tordai Üveg Aranyos FC–Nagybányai Minaur • Lénárdfalvi ACSF–Kudzsiri Kohász.

AFAN-GÁLA KOLOZSVÁRI DÍJAZOTTAKKAL

Az AFAN (Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România) labdarúgó-szövetség kiosztotta díjait, számos jutalmat kaptak a kolozsvári focisták. A Kolozsvári CFR 1907 csatárát, George Ţucudeant választották a legjobb játékosnak és a legjobb támadónak is, a Kolozsvári U FC-től Dorin Goga a másodosztály legjobbja, a legjobb női labdarúgónak pedig Teodora Meluţăt, a Kolozsvári U Olimpia Műegyetem CFF együttesének támadóját választották szavazás alapján.

További kolozsvári díjazottak: • Mario Camora (CFR 1907) – legjobb balhátvéd • Paulo Vinícius – legjobb jobb oldali középhátvéd.

A legjobb edző és a legjobb klubvezető díját Gheorghe Hagi (Konstancai Viitorul) érdemelte ki, míg a legjobb játékvezetőnek a nagykárolyi Kovács Istvánt választották.

ÚJ GYERMEKKÖZPONTTAL BŐVÜLT A DÉSI EGYESÜLÉS

A valamikor megyeszerte (de még országos szinten is) gyermeknevelés szempontjából élen járó Dési Egyesülés labdarúgócsapata újból hallat magáról. A napokban a Szamos-parti alakulat egyesült a helyi Paul Papp Labdarúgó Akadémiával, ami egyúttal azt jelenti, hogy negyven „palánta” átmegy az Egyesüléshez. Ősztől  kezdve nem kevesebb mint 7 gyermekcsapattal fog szerepelni a korosztályos (2006–2010 között születettek számára kiírt) bajnokságokban, amely  fontos lépés a nagycsapat jövőjével kapcsolatban, hiszen ezentúl nem fog kelleni máshonnan szerződtetni  játékosokat a III. ligában szereplő gárdához. Ez egyúttal pénzspórolást is jelenthet.

A Dési Egyesülés vezetősége tíz évvel ezelőtt visszavonta képviselőit az országos ifjúsági bajnokságból, azóta nem rendelkezett hasonló korú együttesekkel. Ellenben a 80-as években mindig az élbolyban végeztek a dési ifik az országos megmérettetéseken. (erkedi)

SZÖGRE AKASZTJA A FOCICSUKÁT A 107-SZERES ANGOL VÁLOGATOTT

Bejelentette visszavonulását Ashley Cole korábbi angol válogatott labdarúgó.

„Hosszas gondolkodás és mérlegelés után nyilvánvalóvá vált, hogy itt az idő szögre akasztani a cipőt” – fogalmazott a Sky Sports csatornán a 38 éves hátvéd, aki legutóbb a másodosztályú Derby Countyban játszott.

A 107-szeres angol válogatott játékos azt mondta, a jövőben edzősködni szeretne.

Cole húszéves profi karrierje során az Arsenalban (1999–2006), a Chelsea-ben (2006–2014), az olasz AS Rómában (2014–2016) és az MLS-ben szereplő Los Angeles Galaxyben (2016–2018) játszott, mielőtt a Derbyhez igazolt.

Pályafutása legjobb éveit a két londoni együttesben töltötte, amelyekben összesen 556 alkalommal lépett pályára, és három bajnoki címet, hét FA Kupa-elsőséget, valamint egy-egy Bajnokok Ligája- és Európa Liga-diadalt ünnepelhetett.

RÖGBI KUPAMECCS A BABEŞ-PARKBAN

A rögbi Román Kupa harmadik fordulójában a Iuliu Haţieganu Egyetemi Sportparkban, a Babeş-parkban szombaton 18 órakor rendezik a Kolozsvári U Prodvinalco–Nagybányai Ştiinţa MSC találkozót.

FÉRFI RÖPLABDA: TOFAN MEGGONDOLTA MAGÁT

A férfi röplabda A1-bajnokságban szereplő Kolozsvári Universitatea Sportklub csapatának vezetősége visszahozta az együttesbe a tapasztalt Lucian Tofant. A 33 esztendős játékos a visszavonulás gondolatával foglalkozott, de meggyőzték, hogy még ne akassza szögre a sportcipőt. Tofan a 2017–2018-as idényben is az egyetemisták csapatát erősítette.

ÚJABB KOLOZSVÁRI NEMZETKÖZI NAGYVERSENY A BT ARÉNÁBAN

A kolozsvári új sportcsarnokban, a BT Arénában újabb nagy nemzetközi sportversenyt rendeznek: a ritmikus sportgimnasztikában a World Challenge Cup elnevezésű vetélkedő idén augusztus 23. és 25. között esedékes. Ez az utolsó megmérettetés a művészi tornászoknak az olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt. A vetélkedőn egyéni (karika, labda, buzogány és szalag) és csapatverseny is lesz, minden esetben selejtezőket és döntőt rendeznek. A szakszövetségek két egyéni tornászt és hatfős csapatot nevezhettek (négy kontinens 31 országából 166 tornász jelezte részvételi szándékát). A vetélkedősorozatot élőben közvetíti a Telekom Sport, az első két napon a selejtezőket, vasárnap a szerenkénti döntőket bonyolítják le. Utóbbin a legjobb 8 eredményt elérő tornász vesz részt, továbbá a legjobb 8 csapat versenyez.

KAJAK-KENU-VB: KIZÁRTÁK A KÁRÁSZ–KOZÁK PÁROST

A csütörtöki előfutam után kizárták az 500 méteren címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta kajakpárost a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, mert hajójuk könnyebbnek bizonyult a megengedettnél a mérlegelésnél. Így a magyar csapat ebben a számban nem tud tokiói kvótát szerezni a vb-n. A magyar szövetség tájékoztatása szerint Kozákék hajója 80 dekával kevesebb volt, mint azt a szabály megengedi. A magyar stáb is elvégzett egy ellenőrző mérést, amelyen ugyanez az eredmény született. A Kárász Anna, Kozák Danuta duó megnyerte előfutamát. A szegedi Kárász csak ebben a számban versenyez a vb-n, míg az ötszörös olimpiai bajnok Kozák még 500 egyesben lesz érdekelt, amelyben szintén címvédő.

FÉRFI KOSÁRLABDA: VERETLENÜL VÉGEZTEK AZ ELŐSELEJTEZŐBEN

A férfi kosárlabda-válogatott negyedik, utolsó mérkőzését is megnyerte az EuroBasket 2021 előselejtezőjének F-csoportjában. Tudor Costescu a pozsonyi visszavágót is sikerrel teljesítette, 77:74 (19:23, 28:9, 13:20, 17:22) arányban legyőzte Szlovákiát, veretlenül jutott tovább.

A végeredmény: 1. ROMÁNIA 8 PONT, 2. Szlovákia 6, 3. Ciprus 4 – csak a csoportelső jutott tovább.

A folytatásban újabb selejtezőcsoport következik, ahol Romániának Spanyolország, Lengyelország és Izrael lesz az ellenfele, a sorozatot 2020 februárja és 2021-es februárja között bonyolítják le.

KOLOZSVÁROTT RAJTOL A ROMÁN KERÉKPÁROS KÖRVERSENY

Az 52. Román Kerékpáros Körversenyt szeptember 11. és 15. között rendezik, a rajtnak Kolozsvár ad otthont, az érkezés Bukarestben lesz. A sorozat öt szakaszból áll, az első, 177 kilométer hosszú etapot Kolozsvár és Segesvár között rendezik. A második szakaszban Brassó és Foksány között tekernek szintén 177 km-en át, a harmadikban Buzăutól Târgoviştéig tesznek meg 125 km-t. A negyedik etap Ploieşti és Piatra Arsă között lesz (124), majd az ötödik, utolsó szakaszon Bukarestben 102 km-es körversennyel zárnak. Az előző idényben a moldáv születésű, honosított román versenyző, Serghei Ţvetcov diadalmaskodott.

A vetélkedőre 20 csapat kerekesei iratkoztak fel.

BUDAPESTEN LESZ 2022-BEN A CSELGÁNCS-VILÁGBAJNOKSÁG

Budapest rendezheti a 2022-es cselgáncs-világbajnokságot – jelentette be nemrég Marius Vizer, a sportág nemzetközi szövetségének (IJF) elnöke. A sportvezető elmondta, hogy 2017 után 2022-ben ismét a magyar főváros ad majd otthont a vb-nek. Két évvel ezelőtt 126 ország 731 sportolója vett részt a budapesti vb-n, Tóth László, a magyar szövetség elnöke pedig most reményét fejezte ki, hogy Magyarország három év múlva újabb emlékezetes világbajnokságot rendez majd.

NŐI KÉZILABDA BL: TOVÁBBI ÖT ÉVIG BUDAPESTEN LESZ A NÉGYES DÖNTŐ

További öt évig biztosan a Papp László Budapest Sportarénában rendezik a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét. A magyar szövetség (MKSZ), az európai szövetség (EHF) és az EHF Marketing vezetői Győrött írták alá a megállapodást, amelynek értelmében újabb öt évre, 2024-ig Budapest marad a női BL négyes döntőjének helyszíne. A tornának a legutóbbi hat idényben is a magyar főváros adott otthont, a hetedik budapesti finálé pedig 2020. május 9–10-én lesz.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukaresti pankráció
Mutass jó példát! Segíts az ...
Virtuális térbe költözik az Ember-Állat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ